Hlavní navigace

Recenze: HTC Windows Phone 8X je vším, čím by vlajková loď měla být

21. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Techhive.com
Vlajková loď mezi telefony HTC s Windows Phone 8, Windows Phone 8X, má jasné barvy, elegantní zaoblené hrany a svižný operační systém. Je vším, čím by měl smartphone být. S čistým designem, promyšlenými funkcemi a slušným výkonem bude možná v případě, že chcete být věrni Microsoftu, vaším horkým favoritem.

Design

V tomto ohledu na nás Windows Phone 8X učinil skvělý dojem. Polykarbonátové tělo vyrobené z jednoho kusu se dodává ve čtyřech jasných odstínech inspirovaných „žívými dlaždicemi“ Live Tiles ve Windows Phone 8: v grafitově černé, plamenně červené, světelně žluté a kalifornsky modré. Přesně takové jsou ekvivalenty anglických marketingových názvů těchto barev. Telefon má jemně zaoblené hrany a na dotek měkká záda, díky čemuž se dobře drží v ruce. Při výšce 132 mm, šířce 66 mm a tloušťce 10,1 mm je veliký zhruba jako vlajková loď Nokie s Windows Phone, Lumia 920, stejně jako HTC One X, nicméně při 130 gramech se jedná o jeden z nejlehčích telefonů na trhu.

HTC Windows Phone 8X

Na horní hraně telefonu nalezneme tlačítko pro zapnutí, výstup 3,5 mm na sluchátka a sekundární mikrofon, zatímco tlačítko pro změnu hlasitosti, tlačítko fotoaparátu a vstup ma microSIM kartu se nachází na hraně pravé. Primární mikrofon a microUSB vstup jsou umístěny zespodu smartphonu. Všechna fyzický tlačítka jsou vyrobena z anodizovaného hliníku,v podobném odstínu jako samotný telefon, a jsou usazena v jedné rovině s tělem přístroje, kvůli čemuž je čas od času složité zmáčknout je dostatečně hluboko k tomu, aby to telefon zaregistroval. Občas se nám také povedlo nechtěně změnit hlasitost, neboť její ovládací tlačítko se nachází přesně tam, kde uživatelovy prsty svírají telefon při běžném držení.

8X plně využívá aktualizovaných hardwarových požadavků Windows 8. S 1,5GHz dvoujádrovým procesorem Qualcomm S4 a 1 GB RAM je Windows Phone 8 konečně svižný. Telefon pružně a bez čekání reagoval na příkazy a neměl žádné problémy s přehráváním videí či streamováním hudby. Stejně tak neměl problémy s hraním her ani spouštěním dalších aplikací: žádné zadrhávání, žádné vypínání a žádné pády. Méně přesvědčivé je 16GB úložiště 8X bez možnosti rozšíření a životnost baterie. Při našich testech vydržel 8X zapnutý pouze šest hodin a dvacet dva minut na jedno nabití.

Displej

Super LCD 2 dotykový displej, 4,3palcová tabule Gorilla Glass 2, má rozlišení 720p HD, které přináší ostré barvy a fantasticky detailní obrázky. S hustotou pixelů 331 ppi má 8X displej srovnatelný s modelem One X či velmi populárním Samsungem Galaxy S III. Sledování videí je zábava, stejně jako procházení fotografií, které mají teplejší barevné odstíny než fotografie prohlížené na iPhonu 4S. Displej si dobře vedl i v ostrém slunečním světle, kde jsme mohli jednoduše prohlížet aplikace a fotografie – s tím bývá u telefonů včetně výše zmíněného 4S často problém.

Obrazovka dobře reaguje na dotyk; nezaznamenali jsme žádné prodlevy ani zpoždění při procházení menu či spouštění aplikací. Klávesnice si zachovává vzhled i dojem té, kterou lze najít na telefonech s Windows Phone 7. Za chvíli jsme si na ni zvykli a byli jsme schopni rychle psát e-maily a SMS zprávy, čas od času se nám však stalo, že jsme náhodně stiskli špatné tlačítko, protože mezi jednotlivými písmeny není zase tolik místa.

Software

HTC Windows Phone 8XV softwarové oblasti představuje nejvýznamnější změnu Windows Phone 8. Microsoft velice zdůrazňuje možnosti přizpůsobení a ekosystém Windows Phone 8 a přidal několik prvků, které tyto funkcionality rozšiřují, jako je schopnost měnit velikost živých dlaždic, což opravdu pomáhá tomu, aby byla domácí obrazovka pocitově více uživatelsky přívětivá, zvladatelná a osobnější. Mezi další novinkypatří rozšíření skupin (Groups), které nyní obsahují místnosti (Rooms), které shromažďují skupiny kontaktů na jedno místo ve vašem mobilu a umožňují vám sdílet fotografie, poznámky a informace z kalendáře se všemi, kteří se nacházejí v dané skupině. Dětský koutek (Kids Corner) nabízí oddělenou obrazovku s předem schválenými aplikacemi pro děti. Windows Phone 8 taktéž disponuje NFC funkcionalitou, integrací Skype, „objektivy“ pro funkce fotoaparátů třetích stran a aplikaci Data Sense, která vám umožňune sledovat, kolik dat využíváte. (Data Sense vyžaduje podporu operátora, což jsme v našem prostředí nebyli schopni otestovat.)

Protože Windows Phone 8 sdílí jádro s jak desktopovým klientem, tak s tím tabletovým, má tento mobilní systém také aplikace pro Microsoft Word, Excel a PowerPoint. Windows Phone 8 dokáže synchronizovat dokumenty na SkyDrive, službu cloudového úložiště Microsoftu, což uživatelům usnadňuje sdílení dokumentů. Uživatelé Windows Phone 8 mohou stále propojit svůj smartphone se svými konzolemi Xbox 360 včetně uživatelských účtů, a také využít Xbox SmartGlass pro přidání ovladačů či zobrazení dodatečných informací. Milovníci hudby a filmu mohou synchronizovat svůj telefon se službami Xbox Music a Xbox Video.

Dalším velkou výhodou pro fanoušky Windows Phone 8 je plán Microsoftu zpřístupnit pro svůj nový systém v následujících měsících 46 z 50 nejpoužívanějších aplikací. To je dobrá zpráva, protože ekosystém aplikací je dosud oblastí, v níž Windows Phone 8 zaostává. Na druhou stranu aplikace optimalizované pro práci s Windows Phone 8 poskytují uživateli extra funkce. Například můžete nastavit Facebook, aby zobrazoval novinky na vaší uzamčené obrazovce, takže budou první věcí, kterou uvidíte, když se váš telefon zapne.

Zatímco uživatelské rozhraní Windows Phone 8 bylo dobře přijato kritiky, spotřebitelé mu zatím nedali příliš šancí. Nyní, když jsou Windows Phone integrovány do širšího ekosystému, budou nejspíše objektem většího zájmu. Z našich zkušeností s 8X si myslíme, že to opravdu stojí za vyzkoušení. Windows Phone toho s porovnání s konkurencí nabízí hodně navíc, třeba výše zmíněnou funkcionalitu Rooms, dokumenty řady Office, dětský koutek a živé dlaždice.

Nastavení e-mailu a účtů sociálních médií bylo jednoduché, přestože jsme měli trochu problém přidat třetí účet Gmailu. (Windows Phone 8 by mohly mít lepší integraci s Googlem.) Používání Internet Exploreru jako prohlížeče a Bingu jako vyhledávače nás neobtěžovalo tak, jak jsme očekávali – oba tyto produkty dělají dobře to, co mají a poskytují správné a přesné výsledky hledání, stejně jako rychle se načítající webové stránky. V našich testech rychlostí webového prohlížení si 8X vedl dobře. Ve Windows Phone 8 nyní také můžete připínat webové stránky na vaši domácí obrazovku a také provádět vyhledávání v rámci webových stránek.

Výrobce do prostředí telefonu integroval svůj widget pro počasí/burzu/zprávy, který je, pokud jej nechcete, poměrně neobtěžující. Mapy jsou poskytovány technologií Nokie, což znamená, že si mapy můžete stáhnout pro pozdější použití offline. Mapy obsahují také funkci Scout, pomocí níž můžete získat seznam nejbližších restaurací, obchodů či akcí, což iOS 6 dost chybí.

Fotoaparát

Přestože fotoaparát na 8X není tak vyšňořený jako ten, který Nokia nabízí na své Lumii 920, není to žádný otloukánek. Hlavní fotoaparát má rozlišení 8 megalixelů, LED blesk, BSI senzor pro lepší obrázky v horším světle, clonu f/2,0, 28milimetrový objektiv, možnost nahrávání Full HD 1080p videa a speciální HTC ImageChip (obrazový procesor), který fotoaparátu poskytuje výpočetní sílu navíc. 8X má také 2,1megapixelový přední fotoparát, který umí ultra široké úhly, má taktéž clonu f/2,0, nahrávání 1080p Full HD videa a obrazový procesor ImageChip.

HTC Windows Phone 8X

Navíc Windows Phone 8 poprvé podporuje stáhnutelné aplikace pro editování fotografií od třetí strany, které se nazývají Lenses, ač jsou v současné době dostupné jen dvě. Je zde také aplikace Photo Enhancer, která je schopna na fotografii aplikovat jeden z 15 filtrů, a také „Bing Vision“, který používá Bing k identifikaci objektu na fotografii.

Fotografie na 8X jsou čisté, detailní a jasné. Blesk byl efektivní a barvy byly ostré a přesné. Některé obrázky vypadaly trochu zrnitě, zejména v oblastech s velkými plochami barvy, ale jinak jsme se nesetkali s žádným problémem. Nahrávání videa i pořizování fotografií je jednoduché. Můžete ovládat závěrku skrze tlačítko fotoaparátu nebo dotykovou obrazovku.

Verdikt

Dokáže tedy HTC Windows Phone 8X přesvědčit? No, pokud to nedokáže působivý design, skvělý hardware a svižný operační systém, potom je trh se smartphony odsouzen k tomu, aby byl navždy systémem dvou stran. Myslíme, že si 8X zaslouží šanci.

Ke svému dobru je Windows Phone 8 naprosto odlišným zážitkem než telefon od Applu – což by mohlo potěšit uživatele, kteří již nejsou spokojeni s nabídkami giganta z Cupertina. Nicméně jako jakýkoliv jiný smartphone s Windows Phone 8 bude i 8X trpět v případě, že se aplikační ekosystém zadrhne, na což se nyní Microsoft snaží reagovat. 8X má i nějaké nevýhody – například 16 GB nerozšiřitelného úložiště – má také mnoho výhod, včetně zobrazování aktualizací sociálních médií na jedné obrazovce a kompatibilita s plnohodnotným balíkem Office. Shrnuto a podtrženo, HTC Windows Phone 8X je prvotřídním kusem hardwaru, s krásným uživatelským rozhraním, ovšem nedostatek úložiště (a aplikací) může některé uživatele odradit.

CS24

 

Hodnocení: 80 %

Klady

  • Krásně zaoblený telefon se dobře drží.

  • Parádní uživatelské prostředí, skvělý zážitek od začátku až do konce.

Zápory

  • Pouze 16 GB úložiště bez možnosti rozšíření.