Hlavní navigace

Recenze: HTML5 - Programujeme moderní webové aplikace

25. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © N-Media-Images - Fotolia.com
Zabýváte se vývojem webu a zajímají vás moderní technologie? Pokud jste o HTML5 prozatím jen slyšeli a hledáte literaturu, která vás patřičně zasvětí, neměli byste minout následující publikaci přímo od autorů a školitelů technologie HTML5.

HTML 5 - Programujeme moderní webové aplikace Hned na úvod si ujasněme klíčovou věc. Pokud téměř nic nevíte o HTML, CSS a JavaScriptu, poohlédněte se po publikacích určených pro začátečníky a recenzi dnešní knihy rovnou přeskočte.

Publikace HTML 5 - Programujeme moderní webové aplikace vás seznámí s možnostmi, které technologie HTML 5 nabízí. Součástí jsou praktické ukázky, které jsou samozřejmě patřičně okomentovány, ale i tak autoři předpokládají určité znalosti. S přepisováním se nemusíte namáhat, veškeré zdrojové kódy získáte v digitální podobě se zakoupením publikace.

V úvodu je rozebrána historie a současný stav, na nějž navazuje krátké seznámení a přehled změn oproti HTML4 včetně využití HTML5 ve formulářích a vkládání audio a video obsahu bez nutnosti používat Flash. Další části knihy jsou již věnovány jednotlivým API, konkrétně Canvas, Geolocation, WebSockets, Web Storage a Web Workers. V každé kapitole vás autoři nejdříve seznámí s danou technologií, jejími možnostmi a především podporou v prohlížečích. Často jsou informace doplněny komentáři autorů přímo z praxe.

Vzhledem k tomu, že se HTML 5 a webové prohlížeče neustále vyvíjejí, jsou sice již některé informace (především o podpoře v prohlížečích) neaktuální nebo se používání dané technologie změnilo, ale rozhodně se jedná o užitečný materiál o technologii, ve které je budoucnost. Zkušení uživatelé již sami přijdou na využití daných technologií a dohledají si podrobnosti.

Možná se ptáte, proč byste měli používat HTML5 ve svých aplikacích, když je stále ve výoji. Odpověď je jednoduchá, odlišení od konkurence a využití klientských prohlížečů na maximum pro zlepšení komfortu ovládání vašich aplikací.

 

Hodnocení: 80 %

Běžná cena: 339 Kč


Autor: Brian Albers, Frank Salim, Peter Lubbers

Rozměry: 167 x 225 mm

Počet stran: 304 stran

Barva: černobílá

ISBN: 978-80-251-3539-6

CS24

Prodejní kód: K1939


Autor se již od útlého dětství věnuje IT a je autorem mnoha lokalizací softwaru do češtiny. Ve volných chvílích píše Buchtič blog převážně o IT a herním průmyslu.