Hlavní navigace

Recenze: Imation Atom

30. 4. 2009

Sdílet

V dnešní době je přenášení dat na optických médích DVD-R/RW již jen stěží obhajitelné, flashdisky se totiž pomalu ale jistě stávají jejich náhradou.

Malý velký rychlík

 

K dispozici jsou již 64GB disky a cena Blu-ray vypalovaček a medií stále není optimální, a tak investice do USB disku může být mnohdy praktičtější. Navíc flashdisk s možností opakovaného použití samozřejmě nabízí větší užitnou hodnotu.


Přes všechny pozitivní vlastnosti mohou ale flashdisky zklamat ve dvou aspektech. Přes velký pokrok v oblasti pamětí je stále velká část těchto zařízení zbytečně velká, což komplikuje snadný přenos. Nicméně to není příklad testovaného flashdisku Imation Atom s kapacitou 8 GB. Nejen, že kapacitou zastoupí DVD, ale svojí velikostí umožní snadné přenášení.

Imation


Imation Atom 8 GB je flashdisk s rozměry 30,5 x 13 x 5,6 mm. Snadno se tak vejde nejen do kapsy, ale také např. do peněženky. V balení nechybí ani praktické poutko, kterým Atom snadno připevníte na klíče. Samotný flahdisk je postaven na systému SIP (System in package) s nejnovějšími NAN flash paměťmi. Samotné provedení disku umožňuje i drsnější zacházení a disk tak vydrží např. i náhodný pád do kapaliny či na zem. Dokonce si poradí také s elektrickými výboji. Přímo na disku je k dispozici software, který umožňuje vytvoření speciálního zabezpečeného oddílu. Do něj lze umístit data a ty zpřístupnit pouze po zadání hesla.


Vzhledem k vyšší kapacitě flashdisku potěší rychlé přenosové rychlosti oběma směry. Čtecí a zapisovací rychlosti dosahují hodnot, které umožňují nejen rychlé uložení dat, ale také využití disku pro funkci Ready2Boost k urychlení bootování systému Windows Vista. Průměrné rychlosti čtení v rozmezí 20-22 MB/s umožňují rychle stáhnout celý obsah disku. Rychlosti zápisu výrazně nezaostávají a nabízí slušných 13-15 MB/s. Film si tedy na disk zkopírujete pod minutu a to se počítá. Bližší představu si můžete udělat z přiložených screenshotů z benchmarku.

Benchmark

Verdikt:

Pokud hledáte malý a rychlý disk s dobrou kapacitou, je Imation Atom 8 GB dobrou volbou. Malé rozměry, kapacita 8 GB a velmi dobré rychlosti zápisu z něj činí zajímavou náhradu za optické nosiče. Potěší i odolná konstrukce odolávající vodě i otřesům. Cena navíc není přemrštěná.

Technické parametry:

CS24


Rozměry: 30,5 x 13 x 5,6 mm
Váha: 65 g
Podpora OS: Windows ME, 2000, XP, Vista, CE 3.0; Macintosh Mac OS 9.0 and Mac OS X,
LINUX 2.4
Cena: 641 Kč vč. DPH
Záruka: 5 let
www.imation.eu

Hodnocení: 90%