Hlavní navigace

Recenze: IMATION SSD 2,5 SATA 64GB M-Class

5. 9. 2009

Sdílet

Testovali jsme pro vás nový SSD disk Imation, který se vyznačuje vysokou rychlostí čtení i zápisu a nízkou spotřebou.

IMATION SSD 2,5 SATA 64GB M-Class

V současné době získávají SSD disky velkou popularitu. Může za to hlavně zejména využívání v netboocích, kterým především šetří baterii. Nicméně v tomto případě se jedná spíše o malé paměťové moduly. Opravdové disky 2,5" SATA SSD disky, které lze využít v běžném notebooku nabízejí zcela jiné parametry.


Hlavní rozdíly spočívají v přenosových rychlostech, ale bohužel také v ceně. Proto se s těmito disky setkáte primárně v dražších noteboocích manažerské třídy. Nicméně zcela prvotní vysoké ceny šly již trochu dolů a zpřístupnili SSD disky širšímu segmentu uživatelů. My jsme se blíže podívali na disk Imation.


SSD Imation M-CLASS disk je nabízen v klasickém „notebookovém" - 2.5" provedení. Pokud je váš notebook vybaven SATA konektorem a 2,5" slotem (drtivá většina notebooků vyjma některých subnotebooků), lze disk naprosto bez problému použít. Pokud toužíte i po snadném transportu dat z běžného disku na SSD, Imation má v nabídce speciální sady včetně potřebných kabelů a software.


Testovaný disk patří do třídy „M-CLASS", která je mířena na běžné uživatele, čemuž má odpovídat cena i rychlosti. Cena patří k průměru v této kategorii a rychlost naopak k velmi dobrým. Testovaná  64GB verze je optimální variantou zejména pro menší notebooky - kde uživatel ocení rychlost a nebude ho tolik limitovat nižší kapacita. Nicméně lze disk doporučit i pro stolní sestavy, kde bude sloužit jako systémový  (instalace OS). Dalším bodem k dobru pro využití ve stolním PC jsou také minimální zahřívání a rozměry hardware.

CS24

Imation SSD M-CLASS v praxi

Pro testování disku Imation jsme si vybrali dva oblíbené programy - HD Tach a HD Tune, které lze  snadno stáhnout. Využili jsme také měření v praxi - kopírování vTotal Commanderu. Testovací sestava Intel Core 2 Duo 3,16 GHz, 6 GB RAM DD2, deska GIGABYTE EP45-DQ6, Windows Vista Ultimate 64 bit. Ve všech měření potvrdila velice slušné rychlosti zápisu i čtení. V případě čtení může uživatel počítat s průměrnou rychlostí 130-134 MB/s, což směle poráží většinu běžných disků. Spolu s průměrnou dobou odezvy 0,2 ms činí z M-CLASS velmi dobrou volbu pro výkonné počítače a notebooky. Notebookům přinese díky nižší spotřebě a vysokým rychlostem svižnou práci. V případně stolního PC také dokáže značně přispět ke svižnosti chodu počítače. Například u Windows Vista byl rozdíl patrný i proti disku starší generace WD Raptor (150 GB, 10 tis ot/m). Potěšilo nás, že disk nezklamal ani v rychlostech čtení, kde nabídl slušných 93,9 MB/s. Brzdou nebude tak ani zápis, což systém ocení pro SWAP, cache i zapisování uživatelských dat.

Testy jasně prokázali, že disk Imation M-CLASS má rozhodně co nabídnout. Problém je však stále cena - za stejnou sumu jako za SSD budete mít minimálně 500GB 2,5" disk. Samozřejmě s menšími rychlostmi čtení i zápisu a nižší přístupovou dobou. Disk SSD se tak hodí, pokud prahnete po vyšším výkonu (zejména pro Windows Vista) a delší výdrži na baterie. Vše je ovšem vykoupeno vyšší cenou a podstatně nižší kapacitou.