Hlavní navigace

Recenze: Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000

2. 10. 2010

Sdílet

V dnešní době, kdy nabídka spotřební elektroniky podstatně převyšuje poptávku, není nikterak snadným úkolem vybrat si to správné zařízení, což pro počítačové periferie platí dvojnásob.

Nemusíte se ani řadit mezi notorické počítačové pisálky, abyste uznali, že klávesnice představuje naprostý základ pro komunikaci s počítačem, tudíž výběr toho správného kousku je nezbytným předpokladem pro pohodlnou práci s PC. Každému samozřejmě vyhovuje něco jiného, nicméně pokud v současné záplavě robustních klávesnic přeplácaných množstvím multimediálních tlačítek hledáte pro změnu jednoduchost, střídmost, decentní designérské propracování a zároveň mobilitu, mohla by se bezdrátová klávesnice Bluetooth Mobile Keyboard 6000 pocházející z dílen redmondského velikána dostat do středu vašeho zájmu.

Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000

Pro zdravé psaní


Hned po vybalení z krabice nás klávesnice zaujala svou velice malou tloušťkou (pouhých 15,9 mm v nejtlustší části) a zahnutým tvarem, jenž výrobce označuje jako „ergonomická křivka“, umožňujícím při psaní zachovat přirozenou polohu zápěstí obou rukou. Další nespornou výhodou je samostatná numerická část, kterou lze libovolně přemístit. Takto například můžete v místě její standardní pozice pracovat s myší, díky čemuž při manipulaci s touto periferií odpadá nutnost nadměrného vykrucování paže, což je při běžné práci často příčinou nesprávného držení těla.

V jednoduchosti je síla

Po stránce designérského propracování můžeme klávesnici jen málo co vytknout. Znaková i numerická část je vyrobena z pevného plastu a drží se léty prověřené černo-šedé kombinace, přičemž rámeček okolo kláves je vyveden v příjemné pogumované úpravě, zatímco hornímu okraji vévodí lesklá linka obsahující jméno výrobce a diodu indikující zapnutí. Kvalitu použitého materiálu musíme rovněž hodnotit kladně. V ohybu se znaková část téměř vůbec nedeformuje, pouze v krutu se mírně zakřiví. Celkově ovšem působí klávesnice velice pevným dojmem, tudíž se při přenášení, což je ostatně posláním této klávesnice, například v notebookové brašně, určitě nemusíte strachovat o její poškození. Numerická část je navíc dodávána s praktickým semišovým pouzdrem. Jedinou negativní konstrukční vlastnost dle našeho názoru představuje úplná absence vyklápěcích podstavných nožiček, které by umožnily klávesnici alespoň mírně nahnout z její veskrze ploché polohy.

Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000

Příjemné, ovšem někdy matoucí klávesy

Jednotlivé klávesy se těší nízkému zdvihu, což ocení především uživatelé zvyklí na notebookové klávesnice, nicméně stisk je poněkud tužšího charakteru, což se však nijak negativně nepodepisuje na velice nízké hlučnosti psaní. Pouze tlačítko „0“ v numerické části více cvaká.

Přihlédneme-li k rozměrům a rozložení kláves, na specifické tvary a umístění je nutné si chvíli zvykat, než dosáhnete plné plynulosti při psaní a editaci textu. Ergonomické zakřivení se podepsalo na zvětšení některých kláves v oblasti nad mezerníkem, což při psaní uživatele může mírně plést. Rovněž jsme postrádali samostatné klávesy „Home“ a „End“, jež jsou dostupné pouze v přeřazovacím režimu po stisku tlačítka „Fn“, které své umístění oproti klasickým notebookovým klávesnicím našlo na pravé straně. Navigační šipky naleznuvší své místo v pravém dolním rohu jsou na náš vkus příliš stísněné, ovšem opět se jedná o záležitost zvyku. Co jsme naopak ocenili, je přítomnost tří kláves pro ovládání hlasitosti a úplného ztišení zvuku nacházejících se v pravém horním rohu. Kromě těchto několika zmíněných nedostatků se nicméně na klávesnici i při delších časových intervalech píše velice příjemně.

Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000

Jednoduché připojení, zvláštní spánek

Balení neobsahuje žádné instalační CD a ani na webových stránkách nenaleznete softwarovou podporu, neboť potřebné ovladače si počítač nainstaluje sám při prvním připojení s klávesnicí. Pouze uživatelé zařízení běžících na Mac OS X si musí pro správnou funkci klávesnice stáhnout potřebný software IntelliPoint. Samotné spárování s počítačem probíhá standardně přes funkci přidání bluetooth zařízení, přičemž je nutné tuto proceduru provést pro znakovou i numerickou část zvlášť. Rovněž propojení se smartphonem proběhlo bezproblémově.

CS24

Dosah signálu interních bluetooth adaptérů je více něž uspokojivý, při přímé viditelnosti zaznamenával počítač stisk kláves až ze vzdálenosti 86 m (testováno s notebookem Fujitsu Siemens Amilo Pro V3405). Při běžném provozu a vzdálenosti počítač na stisk kláves reaguje okamžitě bez prodlení, pouze po určité době nečinnosti (po provedení několika experimentů jsme došli k hodnotě cca 10 minut) přechází klávesnice do specifického „stand-by“ stavu, kdy po opětovném stisku kláves trvá několik vteřin, než počítač informaci zaregistruje a znaky zobrazí. Tato vlastnost je zřejmě spjata s technologií bluetooth, neboť u jiných bezdrátových klávesnic z produkce Microsoftu využívajících 2,4 GHz bezdrátové technologie jsme podobný problém nezaznamenali.

Verdikt

Z hlediska uživatele, pro nějž psaní na počítači znamená každodenní činnost, musíme pořízení této klávesnici jednoznačně doporučit právě z důvodu konstrukčního řešení kladoucího důraz na ergonomii, lehkost a komfort při dlouhodobé práci. Vzhledově je Bluetooth Mobile Keyboard 6000 rovněž velice elegantně vyřešena a pokud nedáváte přednost množství multifunkčních programovatelných tlačítek, scrollovacím kolečkům, či digitálním potenciometrům, jež se na dnešních klávesnicích hojně vyskytují, a nevadí vám vyšší pořizovací cena, střídmost a jednoduchost tohoto zařízení si brzy oblíbíte.

Hodnocení: 80%

Cena: 1700 Kč

Specifikace:

Rozměry: znaková část - 355 x 167 x 15,9 mm, numerická část - 102 x 134 x 15,7 mm
Hmotnost: znaková část - 415 g (včetně 2 alkalických AAA baterií), numerická část - 118 g (včetně 1 AAA baterie)
Napájení: 3 AAA baterie (2 pro znakovou a 1 pro numerickou část)
Výdrž na baterie: až 6 měsíců
Bezdrátová technologie: Bluetooth