Hlavní navigace

Recenze: miniprojektor Aiptek Pocket Cinema V10

17. 3. 2009

Sdílet

Tento mini videoprojektor jistě potěší všechny fanoušky moderních hraček a zároveň milovníky hi-tech. Přístroj se prakticky vejde do kapsy a energii získává jednoduše z nabíjecí baterie, bez zdlouhavého tahání kabelů.

Aiptek Pocket Cinema V10

 

Zařízením lze promítat prezentace, fotografie či video uložené na vestavěné paměti o kapacitě 1 GB nebo na SD kartě. Zobrazovat prezentace přímo z PC či notebooku Aiptek bohužel neumí, ovšem zase do něj můžete zapojit video iPod pomocí AV zdířky. Zařízení je umístěno na stativu, a je s ním možno jednoduše manipulovat a směrovat ho pomocí kulové hlavice, kterým je stativ zakončen, nebo může být „napevno“ postaveno tak, aby obraz směřoval přímo na strop.

Možná vám nejde do hlavy, jak je možné, že je Aiptek v porovnání se standardními projektory tak miniaturní. Samozřejmě, že je to na úkor výkonu, a to docela podstatně – klasický „velký“ projektor má svítivost počítanou v tisících lumenů, obvykle je to okolo 2 000 lumenů. Svítivost tohoto „kapesního kina“ je však pouhých 10 lumenů!

 

Náhradu za místní multiplex zde tedy nehledejte. Ovšem na druhou stranu vás musíme uklidnit. Jas Aipteku se opravdu pohybuje na vyšších úrovních, než je tomu u levné svítilny na tužkové baterie. Společnost se zaručuje, že projektor je dostatečně jasný na to, aby byl schopen zobrazit „čitelný“ obraz o úhlopříčce 42 palců ze vzdálenosti až 1,5 metru. Tahle vzdálenost je ovšem čistě teoretická. Zjistili jsme, že nejideálnější vzdálenost projektoru od plochy, na kterou je promítán obraz, je okolo jednoho metru. Vzhledem k uvedené svítivosti je samozřejmé, že k zobrazení detailu je potřeba dostatečně tmavé prostředí.

 

Kvalitě obrazu neprospívá ani nízké rozlišení 640 x 480 pixelů tzv. LCoS čipu (LCoS je zkratkou pro tekutý krystal na silikonu). A co se týká videí, je jejich kvalita snížena i nutnou vysokou kompresí. V software balíčku dodávanému k projektoru je zahrnut i ArcSoft Media Converter, který je potřebný pro zkomprimování videa do kompatibilního formátu, což však znamená podstatně nižší datový tok a následný šum v přehrávaných filmech. Přístroj je vhodný pro přehrávání filmů třeba na chalupě, mějte však na paměti, že tehdy musíte zvolit nějaký kratší snímek – životnost baterie na jedno nabití je totiž krátce pod dvě hodiny; může se vám tak jednoduše stát, že na konec filmu se dodíváte až doma.

 

Nevýhodou je, že po několika minutách používání se přístroj „rozpálí“, přičemž mu chybí vnitřní chlazení. Abychom neviděli ve všem jen negativa, nutno zdůraznit, že díky tomu je projektor velice tichý a neruší žádným přehnaným hučením. Součástí balení je i dálkové ovládání, kterým však bohužel nemůžete ovládat rychlé přehrávání tam a zpět.

Naši nedávnou recenzi podobného miniprojektoru, tentokrát od firmy Optoma, si můžete přečíst zde.

Vlastnosti

LCoS projektor, bílý LED zdroj světla, svítivost 10 lumenů, rozlišení 640 x 480, manuální přiblížení/zaostření, interní paměť 1 GB, slot na SD karty, mini USB port, software Arc Soft Media Converter, mini stativ, stereo reproduktory, vnitřní Li-Ion baterie, nabíječka, rozměry: 125 x 55 x 23 mm, hmotnost: 160 g (projektor), 69 g (stativ)



Verdikt

V10 je zajímavý nápad, ovšem v praxi se zřejmě příliš neosvědčí. Dokáže vytvořit slušný obraz omezené velikosti s celkem realistickými barvami, ale pouze v případě, že máte zatažené žaluzie. A navíc je, vzhledem k tomu, co umí, docela drahý.

 

Cena: kolem 11 000 Kč

CS24

Hodnocení: 60%