Hlavní navigace

Recenze: OLPC XO – historicky první netbook

16. 3. 2009

Sdílet

Nespletete si ho – je designovaný v kombinaci jasně zelené a bílé, jede na něm Linux a mohl by to být nejdůležitější laptop, který nikdy nevyužijete. Zkratka OLPC znamená One Laptop Per Child (jeden laptop pro každé dítě).

One Laptop Per Child - první netbook v historii?

 

Model XO byl vytvořen, aby i dětem v rozvojových zemích byla dána možnost dostat se do počítačového světa. Byl také inspirací pro komerční výrobce počítačů, kteří začali vytvářet malé a levné laptopy pro nás ostatní.

OLPCPokud jste někdy používali, vlastnili či chtěli jakýkoliv netbook, představte si XO jako jeho „duchovního otce“.

XO byl navrhnut jako robustní, nízkorozpočtový počítač, který by byl schopen obstát v náročnějších podmínkách častého venkovního používání v horkém a prašném prostředí. Duální mód technologie displeje umožňuje uživatelům pracovat dokonce na přímém slunci.

Pro zkušeného uživatele může být práce s XO velice zábavná. Model byl totiž vytvořen hlavně pro děti, jak již bylo zmíněno, a tak má oproti jiným netbookům i mírně odlišnou konstrukci.OLPC

Jako první musíte otevřít „zaječí ouška“, vlastně 2 antény pro příjem a odesílání v rámci „domácí“ sítě. Potom zvednete horní část těla přístroje, tedy displej, za kterým je zabudována elektronika. Klávesnice je odolná proti vodě a prachu a je chráněná gumovou membránou zelené barvy. Pokud je displej otevřený, lze s ním otáčet v úhlu až 180 stupňů, takže je možné využít XO jako „e-book“. Ovšem v tomto stádiu je blokován přístup k trackpadu a klávesnici, takže displej pravděpodobně ihned vrátíte zpět a vrhnete se na prohlídku operačního systému.

S tím to ovšem není tak jednoduché. Zkušení uživatelé systémů Windows, Mac a dokonce i Linuxu se nad hledáním aplikací, které potřebují, docela zapotí. V grafickém kruhu úvodní obrazovky jsou roztahané spousty programů. Rozsah se pohybuje od klasických předvídatelných aplikací jako je Write nebo Web, až k prográmkům poněkud nevšedním.

OLPCTechnické parametry:

Procesor AMD Geode LX-700 o frekvenci 433 Mhz, 7,5-palcový displej o rozlišení 1 200 x 900 pixelů, operační systém Fedora Linux se grafickým rozhraním Sugar, 1 GB Nand Flash SSD, 256 MB RAM, 802.11b/g a 802.11s pro domácí síť, 3 x USB 2.0, slot na karty MMC/SD, klávesnice s voděodolnou membránou, vstup na mikrofon a výstup na sluchátka, 3 400 mAh Li-Fe baterie, rozměry: 242 x 228 x 32 mm, hmotnost: 1,4 kg.

CS24

Verdikt:

Netbook OLPC XO můžete za 199 liber (7000 Kč) darovat dětem ze zemí třetího světa na webu laptop.org. Nebo si ho můžete koupit za o něco vyšší cenu také pro sebe.

Hodnocení: 60%