Hlavní navigace

Recenze: Olympus E-PL2

31. 3. 2011

Sdílet

Tentokrát jsme si pro vás připravili test již čtvrtého modelu fotoaparátu formátu micro 4/3 od Olympusu s označením E-PL2 a spolu s ním přehled čtyř dostupných objektivů Olympus M.ZUIKO.

V roce 1959 přišla společnost Olympus s malou revolucí ve světě fotoaparátů. Jednalo se o Olympus PEN, kompaktní filmový fotoaparát s vynikajícími výměnnými objektivy Zuiko. Jeho krása spočívala v malých rozměrech, jednoduchosti používání, výměnných objektivech, ale také v dostupné ceně. V průběhu následujících let se jej prodalo více než 17 milionů kusů.

Uběhlo padesát let a byl to opět Olympus, kdo jako první přišel s novinkou, formátem „Micro Four Thirds“. Myšlenka spočívala v montáži velkého snímače do těla velikosti kompaktního fotoaparátu, namísto zrcátka a hranolu byl použit živý náhled na displeji. K tomu navíc výrobce nabídnul nové objektivy a další příslušenství. Smyslem je jediné, vytěžit z obou formátů co nejvíce - malé rozměry z kompaktů a obrazovou kvalitu odpovídající zrcadlovkám.

Tentokrát jsme si pro vás připravili test již čtvrtého modelu fotoaparátu formátu micro 4/3 od Olympusu s označením E-PL2 a spolu s ním přehled čtyř dostupných objektivů Olympus M.ZUIKO. Jsou to 9-18 mm F 4,0-5,6 ED, 14-42 mm F 3.5-5.6 II, 14-150 mm 4,0-5,6 ED a 40-150 mm F 4,0-5,6 Digital ED.

Nový model se řadí někam na rozmezí mezi v současné době nejdražší EP2 a levnější E-PL1.  Přední strana fotoaparátu je vyrobena z hliníku, zadní z plastu. Přišlo nám, že jako by byl nový model sestaven z vybraných částí obou svých předchůdců. Tak například tlačítka ovládání na zadní straně jsou téměř totožná s těmi u dražší EP2, naopak, stejně jako levnější bráška, je nový model vybaven interním bleskem. Jakmile levým palcem posunete tlačítko blesku, vyskočí integrovaný blesk, ovšem v tu chvíli si nemáte kam opřít prst, místo horní hrany je zde najednou díra. Tedy v případě, že aparát držíte tak jak se má, pevně oběma rukama.  Na druhou stranu pochvalu rozhodně zaslouží fakt, že veškeré další ovládání zvládnete pravou rukou, vše je tomu podřízeno. Kruhový volič na horní hraně se přesunul doprava, mezi sáňky pro blesk a další příslušenství (o kterém bude řeč za chvíli) a spoušť.  Zmizelo také tlačítko pro korekci expozice.

Parametry a specifikace

Srdcem E-PL2  je totožný 4/3 '' vysokorychlostní Live MOS senzor s optickým stabilizátorem obrazu a efektivním rozlišením 12,3 MP a procesor TruePic V, jaký najdeme v obou jeho předchůdcích. Vtírá se tedy otázka, proč je mezi modely tak vysoký cenový rozdíl.  Změnou, oproti jinak téměř totožným ovládacím prvkům, které najdeme na modelu E-P2, je 3,0 palcový displej, tentokrát s rozlišením 460 000 bodů. Zmínku si zaslouží také červené tlačítko určené speciálně pro možnost přímého nahrávání videosekvencí v HD kvalitě, ovšem pouze s mono zvukem. Stereo mikrofon však naštěstí patří k dostupnému příslušenství.

Rozsah citlivostí se pohybuje mezi hodnotami ISO 200 a 6400, při manuálním nastavení expozice 100 – 6400. Během focení se zapnutým auto ISO jsme měli pocit, že fotoaparát měl tendenci hodnotu ISO poněkud zvyšovat. Přístroj lze tedy použít v zásadě dvěma způsoby - buď můžete fotit s fotoaparátem v jedné ruce natažené před sebou, u toho kouřit nebo pít a s trochou štěstí dosáhnete několika ostrých fotek, které však budou vzhledem k vysoké citlivosti trpět šumem. Nebo nastavíte manuální hodnotu, přístroj chytíte pevně do obou rukou a výsledky budou o stupeň lepší, protože „udržíte“ i mnohem pomalejší časy. Žádný stabilizátor obrazu vám nezaručí ostré snímky, fotíte-li za chůze nebo z jedoucího dopravního prostředku a navíc z jedné ruky.

Po zapnutí je E-PL2 připravena k focení během necelých dvou sekund, reálně fotit ovšem můžete až poté, co sundáte krytku objektivu a odemknete jej. Objektivy Mirco Four Thirds se sice pyšní kompaktními rozměry, celkový efekt bohužel kazí fakt, že do pohotovostního režimu je třeba odemknout jak objektiv 9-18 mm, tak setový 14-42 mm.  Tím se nejen prodlužuje doba „příprav“ před samotným focením, navíc se po odemknutí objektiv vysune na téměř dvojnásobek původní délky.  Nastavení požadovaných hodnot je díky otočnému ovladači jednoduché, a pokud již víte, která ikonka na fotoaparátu co znamená, nebudete tápat. Velmi pozitivně hodnotíme fakt, že veškeré provedené změny, ať už je to korekce expozice nebo použití efektového filtru, se okamžitě zobrazí také na displeji, takže dopředu víte, jaký snímek můžete očekávat.

Oproti předchozím modelům Olympus přislíbil zapracovat na rychlosti autofokusu. I když jsme neměli možnost tuto hodnotu porovnat, dá se říct, že fotoaparát ostří v závislosti na světelných podmínkách vcelku rychle. Fotoaparát nabízí několik možností ukládání fotografií, a to buď do formátu JPG různých velikostí i komprese anebo do formátu RAW. V nabídce je dokonce možnost kombinovat RAW s různými kvalitami JPG, což potěší. Na výběr jsou, kromě již známých scénických režimů, jako je pláž a sníh, západ slunce, portrét makro (celkem 22), ještě tzv. art filtry, které našly umístění na horním kruhovém ovladači. Filtr Pop Art slouží ke zvýraznění barev, Změkčení vytváří efekt měkkého světla, nechybí ani Zrnitý film. Kamera obskura přidává silnou vinětaci v rozích fotografie, Diorama rozostřuje horní a spodní třetinu fotografie, takže je možné dosáhnout podobných efektů jako s objektivy s možností korekce perspektivy. Posledním art filtrem je Dramatický tón, který podobně jako metoda HDR zvyšuje dynamický rozsah.

Obrazová kvalita

Olympus tvrdí, že výsledná kvalita fotografií je srovnatelná nebo dokonce odpovídá kvalitě zrcadlovek. Musíme si uvědomit, že i když jsou těla všech PENů vybavena většími snímači, než jaké najdeme v kompaktech, pořád jsou proti snímačům full frame  zrcadlovek téměř čtvrtinové a tudíž nelze logicky očekávat od dvou 12MP fotoaparátů, jednoho full frame a jednoho Micro Four Thirds přístroje stejně kvalitní výsledky. Tím ovšem nechceme říct, že by byla kvalita fotek špatná, to vůbec ne, naopak jsme byli velmi příjemně překvapeni. Maximální velikost ukládaných snímků je komprimovaných 4032 x 3042 pixelů ve 12 bitovém RAWu.

Pokud si E-PL2 nepořizujete se záměrem tisknout velkoformátové fotografie, ale budete je ukládat do počítače, případně tisknout do rodinného alba, nehraje trocha šumu téměř roli. Kvalitní fotografii ovšem nedělá pouze fotoaparát a kvalitní objektiv. Od dob prvních filmových přístrojů dones, stále platí, že fotografie tvoří fotograf, sebelepší technika je pouze nástrojem. Pochvalu rozhodně nezaslouží výkon dodávaného akumulátoru, na plné nabití jsme zvládali bez použití blesku nafotit přibližně 300 snímků.

Fotíte-li do RAW, tedy surového formátu a jste li zvyklí editovat fotky v některém ze svých oblíbených programů, máte bohužel prozatím bohužel smůlu. Olympus totiž používá RAW formát s příponou ORF a jako by té extravagance nebylo málo, není ORF jako ORF a každý fotoaparát Olympus tak zřejmě používá formát lehce odlišný. Vzhledem k tomu, že model E-PL2 je relativně nový, firma Adobe jej ještě nestihla zařadit mezi ostatní podporované formáty programu Adobe DNG Converter, takže nám nezbylo nic jiného, než instalovat další editační software Olympus Master 2.

Nechybí v něm sice žádná ze základních možností úprav, je ale pomalý a naši přízeň si příliš nezískal. Případným zájemcům o tento software přikládáme malý tip. Česká verze stránek Olympusu vyžaduje pro stažení sériové číslo fotoaparátu, což může být v případě, že odjíždíte na víkend pouze s notebookem a fotkami bez samotného přístroje docela problém. Nezoufejte, na amerických stránkách po vás nikdo nic takového nechce, což je zvláštní, jazykovou verzi můžete totiž při instalaci zvolit i českou.

Objektivy

Vzhledem k vyhrazenému prostoru, zde nemáme možnost podrobně se rozepisovat o každém z objektivů nebo přikládat testovací fotografie, uvedeme tedy pouze stručné postřehy.

M.ZUIKO 14-42 mm F 3.5-5.6 II

Základní objektiv k dostání s tělem E-PL2. Oproti předchozí verzi vybaven závitem pro sluneční clonu nebo předsádku a lehčí o 25%, což však také znamená, že je vybaven plastovým bajonetem, jehož kvalita v nás velkou důvěru zrovna nevzbuzovala. Případné nechtěné ťuknutí nebo zavadění o překážku tak může skončit velmi nešťastně. Miniaturní přední krytka vám zcela jistě každou chvíli upadne a někde ji ztratíte. Crop faktor u formátu micro 4/3 je 2, čili výsledné ohnisko je třeba vynásobit dvěma, přepočet na full frame činí 24-84mm.

M.ZUIKO 9-18 mm F 4,0-5,6 ED

Velmi šikovný širokoúhlý objektiv, který bohužel trpí stejným neduhem, jako ten základní - je třeba jej před použitím odemknout. Disponuje kovovým bajonetem, což vidíme jako velké plus. Kvůli širokému ohnisku se příliš nehodí na portréty, ale výborně se s ním fotí krajiny a architektura. Zaostřuje v závislosti na míře osvětlení rychle a přesně. Na nejširším ohnisku je obraz velmi ostrý uprostřed, na okrajích je kresba bohužel poněkud mdlá a neostrá.

M.ZUIKO 14-150 mm 4,0-5,6 ED, M.ZUIKO  40-150 mm F 4,0-5,6 Digital ED

Jak už název napovídá, obsahují oba objektivy prvky z ED skel, 14-150mm má navíc všechny členy opatřené vícenásobnou povrchovou vrstvou a oproti 40-150mm nabídne i kovový bajonet. Oba objektivy jsou stejně světelné, s oběma jde velmi ztuha a ztěžka zoomovat. Na nejdelším ohnisku byla kresba u obou spíš průměrná.

Myslíme si, že jediný objektiv, který ke kompaktu E-PL2 skutečně potřebujete, je M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake s vynikající světelností. Pokud bychom si museli vybrat nejméně tři, byl by to tento, potom široký 9-18mm a následně 40-150mm. Nemá cenu, aby se ohniska překrývala, chybějící milimetry doplníte několika kroky vpřed či vzad. Navíc je 14-150mm oproti druhému testovanému teleobjektivu o celých 7000 Kč dražší.

Verdikt:

Celkově hodnotíme nový Olympus E-PL2  pozitivně. Kompaktní rozměry, rozrůstající se nabídka objektivů a dalšího příslušenství, velmi slušná obrazová kvalita, video HD v rozlišení 1280 x 720 pixelů. Jediným záporným bodem je tak vyšší cena jak fotoaparátu, tak objektivů, vše ostatní můžeme s přivřenýma očima odpustit jako malé chybky. Pokud patříte mezi příznivce techniky Olympus a hledáte kompaktní fotoaparát s výměnnými objektivy, potom je PEN volbou pro vás.

Hodnocení: 80%

Cena: od 13 000 Kč

Zapůjčil: Olympus

ICTS24

Dostupné příslušenství

Optický nebo elektronický hledáček
Konvertory fish-eye (FCON-37), širokoúhlý (WCON-37)  makro (MCON-58)
Macro Arm Light (MAL-1) – dvě diody na otočných ramenech pro makrofotografii
PENPal – komunikační bluetooth jednotka soužící k ukládání fotografií či jejich odeslání do počítače, na internet nebo do jiného, stejnou jednotkou vybaveného fotoaparátu.
Další příslušenství: externí blesky, podvodní pouzdra, kožená transportní pouzdra, adaptéry pro použití dalších objektivů.