Hlavní navigace

Recenze: PagePlus X5 - DTP rukou profesionála

26. 7. 2012

Sdílet

Profesionální nástroj pro DTP (Desktop Publishing Package) s názvem PagePlus byl poprvé uveden na trh již před 20 lety. Jak si v naších redakčních testech vedla verze X5?

Britská firma Serif nabízí majitelům programu PagePlus levný přístup do světa DTP (Desktop Publishing Package) déle, než se nám chce vzpomínat. Dříve spíše symbolická cena je již dávnou minulostí, ale i tak je stále bezkonkurenčně nejlevnější. Tento program se letos dočkal neuvěřitelného věku 20 let, přitom byl jedním z prvních softwarů, který přinesl DTP na domácí počítače. Původní formulka – jednoduchost za příznivou cenu, naštěstí funguje i ve verzi X5.

Nejnovější verze využívá kvalitních a povedených částí verzí minulých a doplňuje je o několik solidních vylepšení. Každopádně se dnes jedná o vyzrálý profesionální nástroj pro pohodlnou tvorbu různých pozvánek či blahopřání, firemních vizitek, reklamních letáčků a dalších propagačních materiálů.

PagePlus X5

Zvládne ale mnohem víc. S jeho pomocí připravíme jak firemní časopis, tak celou knihu. Program nabízí solidní paletu detailních funkcí a zůstává jen na nás, jestli z nich využijeme maximum nebo téměř nic. Od samého počátku se objeví dostatek návodů šablon a vzorů, takže příprava jednoduché stránky je skutečně nenáročná. Pokud ale začneme hloubat pod povrchem, zjistíme, že aplikací, umožňujících totální kontrolu, je zde více než dost. Tím samozřejmě trochu mizí dříve příslovečná jednoduchost ovládání.

Pokud jsme s nějakým podobným programem již dříve pracovali, bude pro nás PagePlus v rozumné míře intuitivní. Naprostý začátečník ale zapláče. Výrobce si toho byl naštěstí vědom, takže PagePlus prošpikoval nejrůznějšími nápovědami, které nás ve chvíli nejtěžší podrží za ručičku. Dostat se k ní ovšem není jednoduché – existuje výhradně ve webové podobě, navíc v češtině je jen část a pro zbytek musíme na stránky rodné firmy Serif, kde ovšem musíme přejít do angličtiny. A když už jsme u češtiny: PagePlus nečekaně existuje v české verzi, za což musíme poděkovat firmě Winsoft International.

PagePlus X5

Již předchozí verze uměly importovat a exportovat PDF, zvládaly tabulky a fotografie upravovaly lépe než řada fotoeditorů. Nová verze k tomu přidala mnohostránkové šablony, kalendář v „reálném čase“, doplnění PDF o zvuk a video a Media Bar. Kalendář se přitom každoročně opraví na správné datum.

Doplnění formátu PDF o zvuk a pohyb z něj dělá další multimediální platformu. S tímto formátem si programátoři pohráli snad nejvíce, v nové verzi z něj můžeme dělat slideshow vylepšenou i zajímavými přechody. Zapomenout nemůžeme ani na to, že PagePlus zvládne otevřít každou nechráněnou stránku v PDF a dovolí editaci.  Vůbec práce s tímto formátem byla výrazně posílena.

Za dlouhých 20 let program pochopitelně poněkud nabubřel, díky tomu v něm najdeme téměř tisíc šablon. Nová verze přidává desítky dalších funkcí a aplikací, takže nastavit či upravit si dnes můžeme téměř vše. Text můžeme vkládat přímo z dokumentů ve formátu Wordu 2010, což je novinka. Nově můžeme importovat i SVG, což ovšem asi příliš nevyužijeme, neboť PagePlus již dávno podporuje běžnější formáty jako JPEG, TIFF, PNG nebo WMF.

Verdikt

TOP PRODUKTSpolu s tím, jak PagePlus postupně dospíval, začal opouštět své levné a veselé kořeny a začal nabízet poloprofesionální alternativu programům orientovaným výhradně na otrlé profíky. Většině softwarových firem dojde ve chvíli, kdy jejich program přesáhne pořadové číslo deset, pára. V případě firmy Serif a jeho programu PagePlus to naštěstí neplatí.

Snahou výrobce není přesvědčit designery k opuštění Quarku nebo InDesignu, ale najít profesionály, kteří potřebují připravit efektní dokumenty a nechce se jim přitom vyprázdnit peněženku. Nová verze není nijak radikální, spíše jen dalším vyladěním již tak kvalitního programu. Za skvělý poměr cena/výkon a neutuchající a rostoucí kvalitu udělujeme programu ocenění TOP PRODUKT.

 

Zkušební verze a 40% sleva od PC Worldu!

Pokud si chcete jeho kvality ověřit na vlastní pěst, můžete si na 30 dnů stáhnout bezplatnou zkušební verzi. Po uplynutí zkušební lhůty navíc máte s PCWorldem možnost zakoupit plnou verzi se slevou 40 %. Stačí u Winsoft International zadat exkluzivní promo kód slevy PCSERIFCZ.

 

Hodnocení: 90 %
Pro: Poloprofesionální alternativa, čeština
Proti: Omezená nápověda

CS24

 

Cena: 100 Eur včetně (cca 2 500 Kč)
Výrobce: Serif

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.