Hlavní navigace

Recenze: Panda Internet Security 2016

21. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Panda Security
Španělská firma Panda Security přišla s nejnovější verzí svého bezpečnostního balíku Internet Security 2016. Stejně jako ostatní firmy, i Panda má v nabídce několik kombinací.

V tomto případě se ale rozdíl mezi jednotlivými programy stírá nejvíce. Zatímco samotný Antivirus obsahuje firewall, Internet Security zase nemá spamový filtr. Ale popořádku.

Licence jsou na první pohled poněkud zmatené – pokud si pořídíme jednu, získáme jednu zdarma pro Android. Pokud si pořídíme tři a více, můžeme použít jakoukoliv kombinaci PC a Androidu a dostaneme k tomu verzi pro Mac zdarma.

Panda Internet Security 2016

Základní změnou, které si oproti minulé verzi všimneme na první pohled, je výrazně přepracované uživatelské rozhraní. Pozadí se změnilo na bílé a jednotlivé ikonky získaly barvu podle toho, o jakou aplikaci se jedná. A hlavně si celá okna můžeme podle libosti upravovat, takže rejdit můžeme nejen pod kapotou, ale také si tu kapotu vyleštit.

Hvězdou balíku je antivirus, který se svojí účinností blíží špičce v podobě Kaspersky a BitDefender. Programu je v podstatě jedno, jestli na něj hodíme malware nebo škodlivé URL. Navíc můžeme pro případ skutečně razantní infekce připravit startovací záchranný soubor. Ten se spojí s firemní aplikací ActiveScan a jeho agresivním Panda Cloud Cleaner. Jako bombónek je přidána i aplikace Process Monitor, která hlídá, jak moc nám jednotlivé aplikace rejdí po dalekém širokém internetu. Nad čím neomdlíme je kvalita ochrany proti phishingu, která v řadě testů nedosahuje ani 50 procent.

Panda Internet Security 2016

Firewall není žádnou hvězdou a nedaří se jí plně ukrýt všechny porty. Pokud si nepohrajeme s nastavením, propouští toho na web až moc. Pokud je to přidaná aplikace k antiviráku, prosím, ale tady je to základní kámen celého balíku. Kvalitnější je aplikace Control, která nás upozorní, když se nějaký neznámý program spustí. Pokud si nejsme jisti, můžeme mu zatrhnout tipec ještě dřív, než nám výrazně uškodí. A pokud se s instalací nových programů nepřetrhneme, můžeme si pro klid duše nastavit automatické blokování všech neznámých aplikací. Pochválit musíme i varování před nedostatečně chráněným přípojením na wifi.

Zajímavá je aplikace Data Shield, která reguluje přístup k dokumentům a tím vlastně chrání před trojany, které by nám mohli rejdit po disku a odesílat kupu informací. Data Shield pustí jen předem schválené programy a pokud najde něco jiného, varuje. Samozřejmě nechrání celý pevný disk, ale adresáře, které si nastavíme.

Rodičovská ochrana je značně rudimentární, ale řadě uživatelů je to jedno, protože buď děti nemají vůbec, nebo jsou ve věku, kdy počítač buď nepoužívají, nebo je na nějaký mravnostní dohled pozdě.

Verdikt

Dalším kladným bodem je minimální náročnost na CPU. Oproti minulé verze působí Panda zajímavěji a některé aplikace se vylepšily, kvalita firewallu je ale zklamáním.

 

Pro: Některé zajímavé aplikace

Proti: Slabé funkce firewallu

Celkem: 75 procent

ICTS24

Výrobce: Panda Security

Cena: od 54,99 USD (asi 1 300 Kč) na rok podle počtu zařízení

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.