Hlavní navigace

Recenze: Parallels Desktop 10

Sdílet

 Autor: Parallels
Někdo věří Microsoftu a na Windows nedá dopustit, jiný zase kope v dresu nakousnutého jablíčka a při pomyšlení na Wokna dostává kopřivku. No a potom ještě existuje třetí část ctěného publika (zastánci Linuxu prominou), kteří si rádi smslnou na tom nejlepším z obou světů. A právě pro ně existuje program Parallels.

V podstatě se jedná o to, že s jeho pomocí si na většině modernějších počítačů Apple nainstalujeme virtuální Windows. Potom můžeme pohodlně přepínat a z obou systémů vybírat ty třešničky, které nám fungují lépe nebo které jsou nám alespoň sympatičtější.

 

Devítka byla víc než dostačující (osmička nepracovala s nejnovějším OS Applu), ale desítka postoupila o pořádný krok kupředu. Spolupráce s oběma světy se dále prohloubila, zejména pokud máme na Applu Windows 8. Tam potom stačí v některých případech přecházet z Windows přímo na některá sociální média nastavená v Yosemite pouhým jedním kliknutím (dříve jsme museli nejdříve přejít do rozhraní Applu a potom si spustit co jsme potřebovali).

Parallels

Desítka podporuje iCloud Drive a iPhoto Library rovnou z Windows, z Office můžeme rovnou ukládat na nejrůznější cloudové služby (Dropbox budiž příkladem), které jsme si nastavili na Applu. Další zajímavou funkcí je Coherence, která umožňuje spouštět aplikace z jiného OS v prostředí Macu. U Windows 7 otevírá klasické menu, ale u Windows 8 plně spustí moderní design v plné kráse (nebo ošklivosti, to záleží na tom, jak hodně nebo málo nás osmičky oslovily).

Parallels

Pokud si chceme Parallels užít i na mobilních platformách, firma nabízí placenou službu Parallels Access, s jejíž pomocí můžeme využívat aplikace, které máme na počítači, na libovolném mobilním udělátku. Roční poplatek je 19,99 dolaru.

VerdiktTop produkt

Co říci celkově? Pro milovníky Windows možná zbytečnost, ale zastánci Applu, tedy mimo těch nejskalnějších, získají možnost jak využít softwary, které mikrosvět Applu prostě nenabízí. Parallels k tomu nabízí něco, čímž se každý software pochlubit nemůže – splní všechno co slibuje, má jednoduché ovládání a prakticky nemá na současném trhu konkurenci. A to za 79,99 dolaru určitě stojí.


Pro: Rychlejší verze, řada novinek

Proti: Nevyrovnaná cenová politika v USA a v Evropě

Celkem: 90 procent

Výrobce: Parallels

ICTS24

Cena: 79,99 USD (asi 1 700,- Kč)

Poznámka: Cena platí pro Spojené státy. V Evropě je cena stejná, nicméně v eurech, což daný produkt v konečném důsledku prodraží.

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.