Hlavní navigace

Recenze: Photo-Reactor

16. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Mediachance
Kanadská společnost Mediachance (vlastence opětovně potěší skutečnost, že ji před lety založil Roman Voska) má ve své nabídce novou zajímavost v podobě programu Photo-Reactor.

Na první pohled bude patrné, že grafickou úpravu i značnou řadu ovládacích knoflíků či ikonek firma recykluje, čímž si na jedné straně zrychluje a zlevňuje vývoj a ještě zkracuje dobu, kterou se budeme program učit, ale na druhé straně dává zákazníkům pocit, že jsou všechny její programy stejné. V případě softwaru Photo-Reactor sice první část platí, druhá ale rozhodně ne.

Photo-Reactor

Voska se totiž rozhodl vymyslet nové „kolo” a místo klasického statického fotoeditoru připravil dynamický software, ve kterém nezáleží na sekvenci jednotlivých fotoeditačních kroků. Každý krok tak může být pozměněn, aniž bychom museli jít zpátky. Navíc připravené kroky můžeme jedním kliknutím použít nejen na další fotografii, ale na celý adresář, aniž bychom se museli namáhat s přípravou makra.

Program využívá snad všechny efekty a nástroje, které byly připraveny pro sesterské fotoeditační programy, od segmentace přes malbu, HDR až po QR kód. Do roku jich dostaneme nejméně sto. Abychom viděli pořadí efektů, má pracovní plocha velké okno, kde se nám kroky pěkně řadí. A když se nám to líbí, prostě si přeneseme novou fotografii a kroky se automaticky uplatní. Navíc můžeme připravenou sekvenci “darovat” emailem či uploadem kamarádům, buď jako viditelné kroky, nebo jako ucelenou sekvenci ukrytou pod jedním názvem. Kamarád si pak může sekvenci používat k editaci vlastních fotografií.

Photo-Reactor

Při prvních pokusech o editaci bude chvíli trvat, nežli přijdeme na logiku práce. Ve chvíli, kdy nám logika nodálního editování dojde, už to půjde snadněji. Jednotlivé bloky můžeme přesouvat, propojovat, vše v reálném čase.

Photo-Reactor podporuje jak 32 tak 64 bitové Windows, zvládne i soubory z Photoshopu ve formátu PSD. Pokud toužíme po dobrodružství, můžeme využít zabudovaný c++.

Verdikt

Za 79 dolarů dostaneme do ruky fotoeditační software, který se vymyká ze všeho, na co jsme dosud v tomto softwarovém odvětví zvyklí. Pokud potřebujeme jen tak sem tam vylepšit pár fotografií, nebude pro nás to pravé ořechové. Pokud si ale chceme s fotografiemi skutečně pořádně pohrát, a ještě k tomu se k editaci často vracíme, dostaneme do ruky nástroj, se kterým si skutečně vyhrajeme.


Pro: Po dlouhé době skutečná inovace

Proti: Než program zvládneme, chvíli to potrvá

Celkem: 80 procent

ICTS24

Výrobce: Mediachance

Cena: 79 USD (asi 1 600,- Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.