Hlavní navigace

Recenze: PowerDirector 10

10. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Dříve tak bohatý trh s videoeditory se v poslední době poněkud zasekl. Vždy čiperné firmě Pinnacle došla pára a potíže vyvrcholily přechodem do stáje Corelu. Novinku ale přináší společnost CyberLink v podobě desáté verze programu PowerDirector.

Hned při instalaci musíme přiznat kladný bod za fakt, že program běží na Windows všech příchutí, od XP až po 7. Samotný soubor je větší nežli půl giga, takže instalace chvilku potrvá. Pokud se na počátku upíšeme DirectorZone, získáme přístup k nejrůznějším efektům, které nabízejí jednotliví uživatelé, navíc budeme mít další místo pro zveřejnění našich děl.

Editor využívá tři panely, rozdělené na zdroj, efekty a časovou linku nebo storyboard. To je rozdělení dnes již přímo tradiční a pravděpodobně na něm není co měnit. Storyboard je jednou z mála slabin, pracuje s napínáčky a pokus se pokusíme vnést nějaký přechod, přepne se na časovou linku. Import je jednoduchý a funguje prakticky z každé periférie schopné udělat nějaký videozáznam. Pokud chceme importovat soubor v HD, program se zeptá, jestli chceme pracovat s menší verzí s menším rozlišením. Adobe Premiere Elements to dělá také, zde ale dojde k výrazně menší degradaci kvality záznamu. Další pochválení musí být za podporu formátů, nejen běžných videoformátů, ale také fotografií ve formátu RAW nebo nejnovějších 3D.

Základní pracovní plocha

Samotné editování funguje spolehlivě a překvapivě svižně, použité nástroje jsou tradičního typu. Při ukládání program automaticky ukládá soubor s jiným názvem, takže původní klip zůstane zachován. S klipem si můžeme pohrát jak chceme včetně pouštění pozpátku nebo otočení o 180 stupňů. Upravit můžeme prakticky cokoliv, od jasu přes barevný tón až po odstranění zrna či úpravu roztřeseného obrazu.

Stejně pokročilá je i práce se zvukem. Ten můžeme zpracovávat nezávisle na obrazu, PowerDirector nabízí utilitku Beat Master, která automaticky označí prominentní místa, což se při přechodech může zatraceně hodit.

Jelikož s programem dostaneme  více než 200 video a audio záznamů, můžeme se při práci opravdu vyblbnout. Je jasné, že čím víc triků a přechodů do vznikajícího dílka nacpeme, tím náročnější to bude na CPU. I tak je ale desítka výrazně rychlejší nežli její přechůdce. Můžeme poděkovat nové rendering a encoding engine a podpoře OpenCL.To ovšem využijeme jen v případě, že naše grafická karta OpenCL podporuje.

Pro export můžeme použít všechny populární formáty, včetně 3GGP2, takže můžeme exportovat i na smartphony, Playstation 3,XBox nebo Zune. Vedle možnosti uploadovat na net je zde i utilitka pro vypálení DVD, včetně dual-layer a Blu-ray.

VerdiktTOP PRODUKT

Pokud hledáme program, nabízející bohatou nabídku funkcí, PowerDirector je přesně to, co hledáme. Desítka se dočkala výrazného posílení a řady novinek, cena se přitom pohybuje stále kolem 100 dolarů. Díky všem těmto pozitivům nám nezbývá než PowerDirectoru udělit titul Top Produkt 2013.

Pro: Rychlá a jednoduchá videoeditace

Proti: Nic

 

Celkem: 95 %

ICTS24

Výrobce: CyberLink

Cena: 81 dolarů (cca 1 600,- Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.