Hlavní navigace

Recenze: Samsung Galaxy Tab - na pomezí smartphonu a tabletu

6. 2. 2011

Sdílet

Samsung Galaxy Tab je již nějakou dobu na pultech obchodů. Rozhodli jsme se ho vyzkoušet a zjistit, kde jsou silné a slabé stránky zatím nejvážnějšího konkurenta iPadu.

Pojďme se rovnou podívat, jak je na tom Galaxy Tab po stránce konstrukce. Zde narazíme na nejmarkantnější rozdíl oproti iPadu, Samsung Galaxy Tab je totiž zhruba o třetinu menší. Jeho rozměry nabývají přibližně hodnot 190 x 120 x 12 mm a hmotnost se pohybuje kolem 380 g. Čelní strana zařízení je vyhrazena dotykovému TFT displeji s rozlišením 1024 x 600 pixelů a úhlopříčkou 7 palců. Barvy jsou jasné a ostré a ani psaní na dotykovém displeji nedělá velké potíže. Nad ním je umístěna 1,3 MPx kamera pro videohovory. Na spodní straně  Galaxy Tab nalezneme zdířku pro USB konektor a po straně slot pro paměťovou kartu MicroSD o maximální velikosti 32GB a SIM kartu. Zažízení nabízí i 3,5mm jack pro sluchátka. Na zadní straně, která je vyrobena z bílého lesklého plastu, se nachází vestavěný fotoaparát s rozlišením 3 MPx a LED bleskem. Technické zpracování je opravdu na špičkové úrovni. Plasty vypadají elegantně a nikde jsme nenašli ani stopu po sebemenší vůli.

Zajímavý je i vnitřek přístroje, jeho hardwarové dispozice. Samsung Galaxy Tab je osazen procesorem 1 GHz a disponuje pamětí RAM o velikosti 512 MB. Vestavěná paměť má velikost 16 nebo 32 GB. Nechybí samozřejmě gyroskopický senzor a A-GPS navigace. Velkou škálu technologií nabízí tablet i pro přenos dat. Můžeme si vybrat mezi HSDPA, EDGE nebo GPRS. Galaxy Tab navíc podporuje i Bluetooth verze 3.0 a samozřejmostí je WiFi specifikace a/b/g/n. Velký displej a spousta technologií si žádá akumulátor. V Galaxy Tabu je vestavěna barie s kapacitou 4000 mAh, která by měla podle specifikací výrobce vydržet 7 hodin přehrávání. V našem testu jsme se k této hodnotě přiblížili asi z 85%.

Jak je na tom Samsung Galaxy Tab se softwarovým vybavením? Jako operační systém je v telefonu použit Android 2.2 Froyo s doplňky od Samsungu. Díky tomu můžeme využívat chytrou klávesnici Swype, prohlížeč souborů nebo přehrávač médií bez nutnosti stahovat tyto aplikace z Android Marketu. Samozřejmostí je integrace všemožných sociálních sítí, kam patří Facebook nebo Twitter. Zkušené uživatele Androidu nepřekvapí ani e-mailový klient. K dispozici máme i aplikaci pro Youtube a můžeme využít hlasového vyhledávání od Googlu, které funguje až překvapivě dobře. Vynikající je internetový prohlížeč s podporou Flash.

Při praktické práci z tabletem nenajdete mnoho záporů. Například zmíněný internetový prohlížeč pracuje naprosto bez problémů. Za celou dobu testování jsme nenarazili na jedinou stránku, kde by odmítl přehrát video, což je velmi pozitivní, neboť nejsme odkázáni pouze na Youtube. Svělý je rovněž videopřehrávač, který si poradí s širokým spektrem formátů včetně avi, divx i mkv. Galaxy Tab samozřejmě můžeme připojit k počítači jako diskovou jednotku a bez problémů si do něj nakopírovat vše, co potřebujeme. Žádný program navíc nemusíme instalovat.

Díky své velikosti se tablet dobře drží a není problém s ním pohodlně pracovat. Velikost tabletu není nijak přehnaná, což činí z Galaxy Tabu skutečně univerzální stroj. Na druhou stranu představa Samsungu o nošení Galaxy Tabu v náprsní kapse je poněkud nesmyslná.

Verdikt

Samsung Galaxy Tab je bezesporu zajímavým produktem na pomezí smartphonu a tabletu. Zařízení není malé ani velké, můžeme z něj bez problémů telefonovat a  díky operačnímu systému Android lze tablet rozšířit o obrovské množství aplikací. Mezi další jednoznačná plus řadíme zejména videopřehrávač a internetový prohlížeč. Jedinou slabinou se zdá být pouze průměrný fotoaparát a vyšší cena produktu. Pokud však vezmeme v úvahu skvělé technické zpracování, dá se cena Samsung Tabu pochopit. Právě z výše uvedených důvodů jsme se rozhodli udělit cenu PC World TOP PRODUKT 2011.

ICTS24

Hodnocení: 90 %

Cena: cca 14 000 Kč za 16 GB verzi