Hlavní navigace

Recenze: Sony Vaio VGC-JS1E - design není vše

11. 4. 2009

Sdílet

Takzvané All-in-One počítače, u nichžh je vše jakoby v monitoru, se těší stále větší oblibě. Otestovali jsme na pohled opravdu pěkný kousek.

Sony Vaio VGC-JS1E

 

V poslední době se na počítačovém trhu úspěšně začíná rozvíjet trend takzvaných All-in-One počítačů. Tedy takových strojů, které by se daly zjednodušeně popsat jako pouhý monitor, v němž jsou zabudovány i komponenty, jež jsme si za dlouhá léta zvykli vídat v nevzhledných bednách na stole nebo pod ním. Tyto počítače ve stylu „vše v jednom" samozřejmě hrají na stylovou a úhlednou notu. A řada odborníků se domnívá, že je to hra pro obecenstvo velmi zvučná a melodická, takže na ní uslyší.

Popis

Pokusy o All-in-One PC tu byly již dříve, ale teprve v poslední době se jim dostává větší pozornosti. A to proto, že jsou hezčí a samozřejmě také levnější. V segmentu kolem pětadvaceti tisíc korun útočí například Asus Eee Top ET1602.

A nyní je tu další zástupce: Sony Vaio VGC-JS1E. Podobně jako konkurence, také Sony se snaží zaujmout co možná nejkompaktnější výbavou. Kromě displeje, reproduktorů, webkamery nebo mikrofonu je to především opravdu pohledný design, čím zaujme. Díky dvoujádrovému procesoru je výkon lepší než u konkurence vybavené povětšinou obyčejným Intel Atomem.

Výbava

Podíváme-li se do vnitřností tohoto All-in-One počítače, které většina zákazníků v tomto segmentu sice neřeší, ale které jsou samozřejmě důležité, objevíme překvapivě slušnou přehlídku komponent. Rytmus jim udává Intel Core 2 Duo E7200, který na podobný stroj disponuje možná až přebytkem výkonu, což ale jistě není na škodu. Doplňují ho tři gigabajty operační paměti (moduly: 1 GB + 2 GB).

Pěkně řešen je přístup k operační paměti: na zadní straně najdete klapku, kterou jednoduše odšroubujete šroubovákem a už tu máte přístup k oběma modulům, které můžete v případě potřeby snadno vyměnit. Ve střednědobé budoucnosti k tomu ale bude pramalý důvod. Jelikož má být počítač především stylový a zapadající do vizuálního ztvárnění domácnosti, nepřekvapí možnost vybrat si z trojice barev - stříbrné, hnědé a dokonce růžové.

Grafickou kartu byste v počítači hledali marně. Ale nebojte, bez grafiky nezůstanete. Sony Vaio si vystačí s integrovaným čipem Intel GMA X4500HD, jenž je ve své kategorii premiantem, tudíž pohodlně stačí. Rozhodně si dobře rozumí s dvacetipalcovým, nicméně nedotykovým displejem. Pevný disk disponuje kapacitou 500 GB a pracuje rychlostí 7200 otáček za minutu. Na pravé straně najdete DVD vypalovačku od Pioneeru.

Z hlediska připojení k síti není Sony Vaio nikterak skromné. Nechybí gigabitový ethernet, WLAN standardu 802.b/g/n, jehož aktivita se dá korigovat příslušným vypínačem. Kromě toho je tu také Bluetooth modul. Potěší rovněž čtečka karet, stejně jako 1,3 pixelová webkamera.

Povinností jsou potom reproduktory umístěné na spodní straně. Rozhraní jsou na první pohled obvyklá: pětkrát USB port, firewire, tři analogové audio přípojky, optický S/P-DIF-Out - to vše patří k výbavě počítače, který se popisuje jako Media Center. Co by k němu ale také určitě mělo patřit, to jsou výstupy pro připojení televize, počítače nebo projektoru. A tady Sony Vaio nepěkně naráží, jelikož ničím takovým nedisponuje.

Určitý problém vidíme také v ovládání displeje a hlasitosti reproduktorů. Pravděpodobně z optických a stylových důvodů se Sony rozhodlo, že toto ovládání odstraní z displeje a přesune ho na standardizovanou klávesnici. Na tom by nebylo nic špatného. Pouze se děsíme toho, až tato značková klávesnice přestane fungovat. Pak nemá zákazník žádnou garanci, že bude možné světlost, kontrast nebo hlasitost určovat i prostřednictvím klávesnice jiného výrobce. V takovém případě byste byli odkázáni na nepříjemné ovládání přímo ve Windows, případně nákup totožné klávesnice od Sony, která ale určitě nebude stát pár desetikorun.

 

Rychlost

Při hodnocení tempa tohoto počítače je třeba si říct, co od něj očekáváte. Naším testem v 3D Mark 06 prošel s 1116 body, což sice bohatě stačí na jakoukoliv kancelářskou práci a většinu mediálních záležitostí, na druhou stranu to není tak úplně výsledek, který bychom za tuto cenu očekávali. Pokud ho totiž srovnáte s obyčejnými stolními počítači, dojdete k tomu, že jsou tyto až o polovinu levnější a disponují klidně dvojnásobným výkonem. Také konkurenční All-in-One počítače nabízejí obvykle lepší poměr cena/výkon, jelikož jsou od méně značkových výrobců, jako MSI nebo Asus. Potřebujete-li ale především styl, asi si rádi připlatíte.

Ergonomie

V klasickém provozu si počítač žádá 66 wattů. To je dvakrát více, než kolik potřebuje Asus Eee Top ET1602, který ovšem používá úsporný Intel Atom procesor. Ale ani tak to není špatný výsledek pro Sony Vaio, v oblasti multimediálních počítačů se drží v mírném nadprůměru. Také pod plnou zátěží je jeho 103 wattů solidním výsledkem. Co už je však horší, je provozní hlasitost, kterou stroj produkuje. Ta se blíží ke třiceti decibelům, což je na počítač, který má svou funkci plnit v obývacím pokoji, přece jen příliš. Konkurence to zvládá s hlasitostí poloviční.

Verdikt

Ačkoliv vypadá Sony Vaio VGC-JS1E bezesporu velmi dobře, vzhledem k nabízenému výkonu je až příliš drahé. Ale u Sony zkrátka musíte za pěkný design počítat s vyšší cenou. Výbava je ve většině případů nadprůměrná, ovšem co nám na počítači jednoznačně chybí, to je dotykový displej, který ovládací komfort u podobných počítačů jednoznačně zvyšuje. Kdo nepotřebuje dokonalý zevnějšek, může vzít zavděk obyčejným multimediálním stolním počítačem, který dnes pořídí doslova "za babku". Nebo se poohlédne po zmíněném Asus Eee Top ET1602, který sice není tak výkonný, ale disponuje dotykovým displejem a stojí zhruba polovic, co Sony Vaio.

CS24

Cena: cca 25.000 Kč

Hodnocení: 65%