Hlavní navigace

Recenze: Speed Up My PC 2009

Sdílet

Jedná se o jeden z mnoha programů, které nabízí podnikavá firma firma Uniblue pocházející z Malty. Jak sám název napovídá, program slibuje výrazné zrychlení našeho počítače.


Speed Up My PC 2009


speed up my pcSnaha zrychlit počítač není ničím novým - tradičním řešením tohoto problému je kupovat nový a nový hardware. Druhou alternativou je použití optimalizačního software, který buď stabilizuje Windows nebo optimalizuje pevný disk a využití CPU.

Instalace Speed Up My  PC 2009 je rychlá a pohodlná, uživatelské rozhraní na první pohled jednoduché - jakmile se ale začneme nabízenou škálou možností prohrabávat poněkud hlouběji, brzy ztratíme přehled o tom, co vidíme a co děláme.


Stejně jako ostatní podobné programy, i Speed Up monitoruje řadu aspektů a nabízí rady, jak do systému zasahovat a jak jej optimalizovat. Základní oblasti jsou zde rozčleněny do kategorií CPU, RAM, Internet  a Aplikace, které se automaticky spouštějí. Hned od počátku nás program nabádá k tomu, abychom si systém nejprve nechali prověřit a teprve potom jej upravili. To proběhne nečekaně svižně, nabídnuté vyčištění zbytečných souborů je také bleskové.

Následuje monitorování CPU. To v podstatě nabízí prioritizaci programů, z nabídnutého menu si můžeme vybrat, které programy poběží v pozadí a které budou mít prioritu. Nutno ale přiznat, že starý dobrý Task Manager dokáže totéž a podstatně lépe.

 

speed up my pc

CS24


Internetová aplikace potom slibuje optimalizovat připojení k internetu - vše by mělo fungovat po zmáčkutí jediného  tlačítka. Co vlastně program testuje a vylepšuje, ale zůstává uživateli utajeno a většina námi provedených nezávislých testů žádné reálné vylepšení nenalezla.


Přes graficky chytlavé rozhraní není na tomto programu nic zajímavého ani nějak převratně účinného. Komu tedy počítač solidně funguje, udělá lépe, když monitorování ponechá na operačním systému. Kdo má počítačového dědečka, který trpí častým systémovým selháváním nebo potížemi s pamětí, může tento program vyzkoušet. Tady se možná uplatní jeho podpora archaických operačních systémů, vždyť kdy se setkáme se softwarem, který podporuje Windows 98?
   

Klady: Jednoduchá instalace, přehledné rozhraní

Zápory: Není určen pro Vistu, slibované zrychlení není v podstatě patrné

Hodnocení: 40%

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.