Hlavní navigace

Recenze: TP-Link TL-WR702N šíří Wi-Fi síť, směruje a vleze se do kapsy

22. 7. 2013

Sdílet

 Autor: TP-LINK
Miniaturní směrovač od společnosti TP-Link nadchne elegantním provedením, kompaktními rozměry a flexibilním využitím. Cílí na cestovatele, ale využití najde i v běžné domácnosti či kanceláři.

V letních měsících nám do redakce zavítal roztomilý kapesní směrovač, který za pětistovku nabídne poměrně pokročilé funkce a rozmanité využití. Dle marketingu výrobce se zařízení s označením TL-WR702N nejlépe hodí pro šíření či tvorbu Wi-Fi sítě na cestách, kde vám místní poskytovatelé nedopřejí luxus bezdrátového připojení. Aplikací však lze vymyslet daleko více, ale nepředbíhejme a vezměme vše pěkně popořádku.

 

Design a konstrukční návrh

Z hlediska designérského zpracování nelze produktu mnoho vytknout. S největším rozměrem nepatrně přesahujícím šířku kreditní karty nelze zařízení označit jinak, než jako extrémně kompaktní. Co víc, uživatelovu oku jistě zalahodí šasi se zaoblenými rohy vyvedené v kombinaci bílé a světle pastelově modré barvy, kde horní stěna nese název produktu a modrou diodu indikující stav zařízení.

Co se týká rozhraní, k dispozici je pouze jeden ethernetový port kombinující LAN (pro režimy AP, opakovač, most a klient) a WAN (pro režim směrovač), micro USB port pro přívod napájení a tlačítko pro reset zařízení do továrního nastavení.

TL-WR702N porty

Režimy

Ačkoliv umí zařízení pracovat hned v několika režimech, vzhledem ke kompaktnosti přímo vybízející k využití během cestování jeho největší přínos spočívá v možnosti vytvoření Wi-Fi hotspotu z pouze ethernetového připojení či rozšíření již existující bezdrátové sítě s nedostatečně silným signálem, což uživatelé ocení například v hotelech nebo lokalitách s veřejně dostupným internetovým připojením. Tomu nasvědčuje i oficiální stránka věnovaná produktu, kde je na prvním místě uvedeno „použití s tablety, chytrými telefony, mobilními herními konzolemi a jinými přenosnými elektrickými bezdrátovými zařízeními“.

Podívejme se však na kompletní funkcionalitu trpasličího směrovače. Uživatelé jej mohou provozovat v celkově pěti režimech, a sice jako Access Point (AP), klient, směrovač, opakovač a most. V čem se režimy liší?

Výchozím režimem je prvně zmíněný AP. Užitečnosti tohoto módu uživatelé seznají například v kancelářích nebo hotelech, kde je k dispozici pouze „drátové“ připojení. Jediný LAN/WAN port se využije pro připojení k internetu, přičemž je síť dále šířena bezdrátově a můžete se tak připojit i se svým tabletem, smartphonem a jinými mobilními zařízeními. Stručně řečeno, režim AP přidá vašemu drátovému připojení anténu.

V režimu opakovače zařízení přijímá signál bezdrátové Wi-Fi sítě a ten dále šíří pod stejným SSID (jméno sítě ani heslo se tedy nemění). Tohoto režimu se využívá především v rozlehlých prostorech pro eliminaci tzv. „mrtvých zón“, tedy míst, kam bezdrátový signál původního zdroje zkrátka nedosáhne.

Velice podobný je režim mostu, avšak v tomto případě je bezdrátová síť šířena pod jiným SSID (potažmo s jiným heslem). Aplikace síťového mostu spočívá v oddělení sítí, což mohou využít například podniky jako restaurace nebo obchody poskytující bezdrátové připojení pro své návštěvníky.

Režim klienta staví zařízení do role adaptéru rozšiřujícího konektivitu vybraného elektronického zařízení o bezdrátové rozhraní. K TL-WR702N tak můžete pomocí ethernetového kabelu připojit například chytrý televizor nebo herní konzoli, a zajistit jí tak bezdrátové připojení k internetu (které je v bytě šířeno klasicky Wi-Fi směrovačem).

Posledním a pro zařízení nejnáročnějším režimem je role směrovače. V oficiální příručce se píše pouze o využití pro připojení k DSL modemu a vykonávání funkcí klasického směrovače. Ve skutečnosti však můžete zařízení TL-WR702N v roli směrovače využít prakticky pro cokoliv, například jako obyčejný přepínač bez připojení k internetu pro bezdrátovou domácí LAN party. Při zvolení režimu směrovače se v uživatelském rozhraní webové konfigurace otevřou nové pokročilé volby, jako je nastavení firewallu, směrovací a ARP tabulky, služby QoS, DHCP serveru a další nastavení.

TL-WR702N shora 

Výkon a bezpečnost

A jak si směrovač stojí po stránce hardwarových parametrů? Z hlediska bezdrátové konektivity jsou podporovány standardy 802.11 b/g/n při maximální teoretické přenosové rychlosti 150 Mbit/s, přičemž je Wi-Fi signál vysílán na frekvenci 2,4 GHz (5GHz pásmo směrovač nepodporuje). Během testování zařízení v režimu AP a směrovač jsme dosáhli průměrné přenosové rychlosti 94 Mbit/s (pro standard 802.11n), která bohatě postačovala pro plynulé streamování Full HD videa.

Co se týká zabezpečení, počítat můžete se zavedeným standardem v podobě šifrování WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK. Ve výchozí konfiguraci je pro připojení ke směrovači vyžadováno přednastavené heslo uvedené na nálepce na spodní straně zařízení. Pakliže ve směrovači cokoliv změníte a přejete si uvést vše do pořádku, nejrychlejším způsobem je stisk tlačítka pro reset.

 

Konfigurace

Pro získání přístupu k webovému rozhraní nastavení zařízení je nutné v operačním systému ručně nastavit IP adresu, masku podsítě a výchozí bránu pro bezdrátový adaptér, což může méně zkušené uživatele mírně odradit. Celý proces je nicméně pěkně krok po kroku popsán v příručce rychlé instalace pro operační systémy Windows (XP a 7) a OS X, tudíž by inicializační nastavení měl zvládnout každý.

TL-WR702N konfigurace

Webové rozhraní pro konfiguraci zařízení již hodnotíme velice kladně. Celý layout klade důraz na přehlednost a okamžitou dostupnost nápovědy zobrazené v pravém rámci. Pokud si uživatel nepřeje do nastavení příliš vrtat, může využít rychlé nastavení Quick Setup, které jej provede několika kroky vyžadujícími základní údaje (vše je opět zevrubně popsané v příručce) zakončenými restartem zařízení.

TL-WR702N web

 

Přednosti

  • Kompaktní konstrukční zpracování, elegantní design.
  • Napájení přes USB.
  • Přehledné webové rozhraní pro konfiguraci funkčních režimů.
  • Na all-in-one zařízení nižší cenové kategorie poměrně rozsáhlé možnosti přizpůsobení v režimu směrovače (firewall, filtrování podle IP, MAC, domén, QoS, úprava ARP a směrovací tabulky, vazba MAC a IP, vzdálená správa, ochrana proti útokům ICMP-FLOOD, UDP-FLOOD, TCP-SYN-FLOOD a další funkce).

 

Nedostatky

  • Nutnost ruční konfigurace síťového adaptéru za účelem získání přístupu k webovému konfiguračnímu rozhraní.
  • Aktuálně chybí podpora protokolu IPv6.
  • Adaptér do elektrické zásuvky je větší, než samotný směrovač.
  • Pouze anglický jazyk webového rozhraní pro konfiguraci.

 

Obsah balení:

  • zařízení TL-WR702N
  • kabel USB – micro USB
  • adaptér pro připojení do zásuvky (230 V)
  • ethernetový kabel
  • CD se zdroji
  • příručka rychlé instalace
    TL-WR702N krabice

 

Verdikt

Přestože se obzvláště u síťového zařízení jedná o nepodstatný a povrchní parametr, již na první pohled nás zaujalo designérské a konstrukční zpracování produktu. Přeci jen je určen primárně pro cestovatele, a tahle kapesní záležitost opravdu nikomu batoh nezatíží. Směrovač se dobře hodí pro nenáročné účely, jako je rozšíření sítě či tvorba Wi-Fi hotspotu, avšak i v režimu směrovače se s nabídkou přizpůsobitelného firewallu, QoS a dalších služeb rozhodně zařízení nemá za co stydět. Mírně negativně hodnotíme pouze částečně nepohodlné prvotní nastavení, samotné webové rozhraní je již však přehledné a uživatelsky přívětivé. Suma sumárum, s líbivým designem, širokou paletou funkcí a cenou pohybující se okolo 500 Kč má toto zařízení velmi dobrou šanci stát se nezbytnou výbavou mnohých cestovatelů.

 

Hodnocení: 85 %

ICTS24

Výrobce: TP-Link

Cena: zhruba 530 Kč (dle serveru Heureka.cz ke dni 19.7.2013)