Hlavní navigace

Recenze: WordPerfect Office X6 je kvalitní alternativou sady Office

Sdílet

 Autor: Corel
Kancelářské balíky jsou dnes na internetu zdarma. Proč tedy platit nemalý peníz? Důvodů se najde celá řada. V pořadí šestnáctá verze známého balíku WordPerfect nabízí alternativu k balíku Office a ještě něco navíc.

Vzhledem k pokročilému počtu verzí nikoho nepřekvapí, že se jedná o solidně ucelený kancelářský balík. I tentokrát platí omezení počtu verzí na dvě, Standard za 249 dolarů a Pro za 399 dolarů. Zmizely některé víceméně nesmyslné doplňkové utility jako třeba Pinnacle Studio SE, ale i tak jsou některé dodatky poněkud sporné (např. vlastní Video Studio Essential, což je sice kvalitní program, ale v tomto balíku ne zcela potřebný). Základem obou verzí (Standard a Professional Edition) jsou časem prověřené programy WordPerfect, Presentation a Quattro Pro. K tomu je již jen pár utilit, které mají ke kancelářskému balíku nějaký vztah. Příjemným doplňkem je WinZip a WinZip Courier (pro automatické zipování větších příloh e-mailu).

Po instalaci získáme pocit, že se vlastně nic nezměnilo, rozhraní je tradiční, žádné pokusy o pásky nebo barevné zvrhlosti. Mimořádně příjemná je podpora nejrůznějších formátů, přičemž si X6 poradí s více než 60 formáty. Pro uživatele příjemná zpráva, která nejen že kontrastuje s neustálou snahou Microsoftu vnutit lidem nějaký vlastní formát, ale je také projevem sebezáchovy, protože původní formát WPD zbytek programátorské komunity úspěšně ignoruje.

WordPerfect Office X6

Jinak samozřejmě platí, že oproti Office je počet uživatelů WordPerfectu minimální. Ovšem tato menšina je mimořádně loajální, a nechce o přechodu ani slyšet. Ve Spojených státech je potom tento program kancelářským balíkem číslo jedna v právnické praxi (proto taky existuje samostatná verze Legal), a drží se ho všichni ti, kteří již před deseti lety zjistili, že lepší editor prostě není. Co si budeme povídat, složit knížku z kapitol napsaných deseti autory z celého světa je v Office důvodem k přemýšlení nad sebevraždou, ve WordPerfectu záležitostí pro jedno espresso.

Srdcem balíku je samozřejmě WordPerfect, jediný textový editor, který nabízí téměř kompletní kontrolu nad celkovým vzhledem dokumentu. A není divu, existuje zde totiž utilitka Reveal Codes umožňující nakouknout textu pod kapotu, kterou Microsoft tvrdohlavě ignoruje. Většina funkcí funguje stejně jako u konkurenčního Wordu, některé jsou uživatelsky přívětivější, jako třeba nabídka slovníku, která se pohostinně otevře pod textem.

WordPerfect Office X6

Více pozornosti bylo věnováno bezpečnosti, takže si dnes můžeme ukládat soubory bez metadat, což zabrání tomu, aby si u sdíleného dokumentu někdo prohlížel detaily o změnách či komentářích. To sice Word zvládne také, ale než tuto aplikaci u Wordu najdeme, přijdeme i o zbytek nervů. Vzhledově ale vypadá nový WordPerfect prakticky stejně jako posledních pět verzí, dnes tedy poněkud archaicky.

Program má ale v rukávu i další triky, např. si můžeme u dokumentu natvrdo uložit tisk třeba po obou stránkách, aniž bychom to museli příště pracně znovu naklikat. Příjemná je také funkce Make it Fit, která nám automaticky upraví okraje tak, aby se text vešel do potřebného počtu stránek.

Program se pyšní přímou podporou PDF, dokáže otevřít i soubor uložený v PDF jiným programem, editovat ho a zase uložit v libovolném formátu (samozřejmě včetně PDF). Funguje to ale pouze u textových souborů, jak je v tom nějaký obrázek, jsme ztraceni.

WordPerfect Office X6

Zbytek balíku, tj. Presentation a Quatro, se sice dočkal určitých vylepšení, ale v podstatě připomíná konkurenční Excel a Presentation před pěti až deseti lety. Výhodou je podpora snad všech formátů, které si za posledních dvacet let programátoři vymysleli.

Slíbená podpora tvorby ebooků se zde opravdu objevila, ale doufali jsme v poněkud jednodušší ovládání. Základní okno nás nejdříve upozorňovalo na nutné změny, horší bylo, že na konci jsme zjistili, že si k prohlédnutí vzniklého dílka musíme od Amazonu stáhnout speciální nástroj.

Aplikace Lighting by měla sloužit jako spojovací můstek mezi kancelářským softwarem a internetem. Nicméně i nejnovější verze má stále zastaralý vzhled a i přes slibnou nabídku vyhledávání souborů, elementární textový editor a kalendář její ovládání není nijak příjemné. Po kliknutí na Poznámku se otevřelo okno, ale jestli se do něj má psát, to už musíme vypátrat sami. Navíc font je skutečně miniaturní a kdo má menší monitor, sáhne po lupě. Navíc k ovládání naskočí další dvě menší lišty, ale k čemu jednotlivé ikony slouží, to se i s pomocí nápovědy zjišťuje poměrně obtížně.

 

Verdikt

Co říci závěrem? Je jasné, že se vývojáři firmy již před lety rozhodli jít cestou využití osvědčených utilit a funkcí a nedráždit loajální zákazníky. Každého, komu vadí softwarový vesmír točící se kolem Microsoftu, případně koho rozčilují změny, které prosadila nová verze balíku Office, najde v X6 rozumnou alternativu, se kterou se nebude muset učit pracovat. Pro masovější přechod od Office by ale musel Corel výrazně zlevnit nebo přinést něco revolučně nového. Uživatelé budou mít X6 rádi přesně ze stejných důvodů, pro které měli rádi i předchozí verze, a co jim dříve vadilo, zcela jistě zůstalo zachováno i dnes. Ocenění PC World TOP PRODUKT není třeba dále obhajovat.

 

Hodnocení: 95 %
Pro:
WordPerfect je stále editorem nabízejícím největší kontrolu
Proti: Malá podpora mobilních periférií

CS24

 

Cena: od 5000 Kč
Výrobce:
Corel

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.