Hlavní navigace

RFID čipy do bot mají zabránít krádežím

4. 3. 2007

Sdílet

Jeden z největších prodejců obuvi v Evropě, německá společnost Reno, plánuje vkládat ve stovkách prodejen do prodávané obuvi bezdrátové čipy.

CS24

Motivace pro tento organizačně náročný krok je jasná – výrazně snížit množství zcizené obuvi. Potřebnou technologii dodá společnost Checkpoint Systems, půjde o radiofrekvenční identifikátory (RFID - radio frequency identification) a potřebné vybavení prodejen ke čtení a deaktivaci čipů. Ty budou vyráběny zvláště pro toto použití, budou tedy mj. vodotěsné.


Jako mnoho jiných společností používá i Reno RFID čipy v logistice ke sledování pohybu zboží od dodavatelů do obchodů, avšak teprve nyní budou sledovány i jednotlivé kusy přímo v prodejnách.

Není to první podobný úspěch společnosti Checkpoint Systems, loni uzavřela dohodu o dodávkách RFID systémů s německým obchodním řetězcem Metro. Metro AG je skutečný obchodní obr, počet jeho super-a-více-marketů a jiných obchodů přesahuje 2 300. Na rozvoji využití RFID pro maloprodej spolupracuje také s významnými IT společnostmi, mj. IBM, Intel a SAP.

Letošní veletrh IT CeBIT začíná 15. března v Hanoveru a RFID technologie bude jedním z hodně diskutovaných témat.

Ilustrační foto: www.arizonaeast.com

- - Alexandr Radecký