Hlavní navigace

Rozhodčí soud v Praze získal certifikát ICANN - bude řešit i domény .com, .net, .org

27. 3. 2008

Sdílet

Během uplynulých dvou let se v Praze rozhodovalo o více než téměř 900 sporech domén s koncovkou .eu. Nedávno například proběhl spor o doménové jméno prague.eu, který Praha vyhrála.

Doménové spory u nadnárodních přípon typu .com, .net, .org a dalších se budou rozhodovat také v Praze. Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR se podařilo získat UDRP certifikát od celosvětového správce internetu ICANN a stane se tak jedním z mála míst na světě, kde se tyto spory budou řešit (UDRP znamená Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy, Jednotný postup pro rozhodování sporů o doménová jména). U stejného Rozhodčího soudu se již dva roky rozhodují doménové spory s koncovkou .eu pro celou Evropskou unii. Praha se tak může stát v blízké budoucnosti jedním z nejvýznamnějších světových center doménových sporů se stovkami případů ročně.

„Získaný certifikát pro nás znamená potvrzení nejvyšší kvality a systému vedení doménových sporů. Podobný statut má v podstatě jen několik institucí na světě, a to po jedné v USA, Švýcarsku a v Asii s pobočkami v Pekingu, Hong Kongu a Soulu. My budeme nyní také usilovat o to, aby se na nás neobraceli jen evropské firmy, ale doslova celý svět,“ uvedl Bohuslav Klein, předseda Rozhodčího soudu. Prvním předpokladem je zavedení efektivního elektronického řešení případů, druhým pak schopnost vést spory v různých jazycích. „Elektronickou aplikaci již máme téměř připravenou a první spory bychom chtěli začít řešit od letošního podzimu či začátku příštího roku. Spory dokážeme vést nejen ve všech evropských úředních jazycích, ale také například v japonštině, korejštině či mandarínské čínštině,“ tvrdí Bohuslav Klein.

Systém vedení sporů s koncovkami .com, .net, .com bude vycházet z dosavadních zkušeností získaných při řešení žalob u doménových koncovek .eu. Řízení probíhají téměř výhradně elektronicky, což zvyšuje jejich rychlost – trvají v průměru 2-3 měsíce. Rozhodčí soud pro jejich hladké fungování vyvinul speciálnísoftware (tzv. online platformu ADR), díky němuž je kompletní spis přístupný online oběma stranám sporu, rozhodci i soudu. V tištěné formě se soudu zasílá pouze žaloba a žalobní odpověď, pokud by však strana použila zaručený elektronický podpis, nemusí ani tyto dokumenty zasílat poštou.

Během uplynulých dvou let se v Praze rozhodovalo o více než téměř 900 sporech domén s koncovkou .eu. U Rozhodčího soudu se v nedávné době rozhodovaly spory o domény velkých světových firem, ale také o domény se jmény řady evropských měst. Nedávno například proběhl spor o doménové jméno prague.eu, který Praha vyhrála.

Autor článku