Hlavní navigace

Rychlý, kancelářský, multimediální

1. 1. 2007

Sdílet

Acer pro domácnost, FSC do práce a Tecom pro nejnáročnější Počítačové sestavy jsou leitmotivem předvánočn...


Acer pro domácnost, FSC do práce a Tecom pro nejnáročnější


Počítačové sestavy jsou leitmotivem předvánočních počítačových nákupů. Zatímco ve firmách se uvažuje o tom, jak před koncem roku snížit daňový základ (a druhotně usnadnit zaměstnancům práci díky rychlejšímu HW), v rodinách orodují ratolesti za nákup nového herního stroje (který koneckonců možná také sníží daňový základ tatínkově živnosti či firmě). Rozhodli jsme se tedy, že vám v těsně předvánočním čase přineseme pohled na tři zajímavé sestavy, určené pro kancelář (FSC Esprimo E), domácnost (Acer Aspire T180) a nejnáročnější hráče (Tecom Intel Core 2 Extreme QX6700).

Acer Aspire T180

Počítačová sestava dodaná společností Acer se již podle ceny zaměřuje na koncové uživatele, toužící po nenáročném počítači s dostatečným výkonem pro běžné domácí úkony, jako je zpracování dokumentů, grafů a obrázků. Základem je jednojádrový procesor AMD Sempron 3400+, pracující v patici AM2 a doplněný 512 MB operační paměti DDR2. Velikost pevného disku připojeného k rozhraní Serial ATA 3Gb/s činí 250 GB, zbytek výbavy PC tvoří grafická karta GeForce 7300SE se sdílenou pamětí až 512 MB, DVD vypalovačka s podporou všech dostupných DVD formátů a čtečka paměťových karet devět v jednom. Nechybí ani obyčejná klávesnice a kuličková drátová myš v černé barvě. Z hlediska softwaru byl počítač vybaven nadprůměrně: kromě operačního systému Microsoft Windows XP Home Edition v českém jazyce je dodáván ještě balík Microsoft Works, antivirový programu Norton Antivirus, přehrávač PowerDVD, zálohovací systém Acer Recovery a několik drobností, jako různá nastavení firemní grafiky, pozadí a spořiče a aktivování spořícího režimu CoolnQuiet. Počítačová sestava si bez problémů poradí s přehráváním multimediálního obsahu MP3, DivX nebo DVD s možnosti vyvedení signálu na větší obrazovku ve formě klasické nebo LCD TV, stejně tak je vhodná k prohlížení webových stránek, k úpravě fotografií či jiné, méně náročné činnosti. Pokud však chcete sáhnout po náročnějších úlohách, jako je hraní aktuálních počítačových her nebo zpracování videa, budete již výkonem této sestavy omezeni. Hry si sice díky podpoře DirectX 9.0c zahrajete, ovšem vždy ve velmi nízkém rozlišení a nízké kvalitě textur, komprimace videa je také možná, ale čas dokončení se neúměrně protáhne. Pokud bychom měli něco této sestavě vytknout, byl by to nízký výpočetní a grafický výkon, poměrně hlučný pevný disk, který rozhodně budete za tiché noci při plném provozu slyšet, a dosti nepříjemné hučení ventilátoru napájecího zdroje. To je jakoby duté, takže se rozléhalo na pracovním stole velmi daleko a během několika desítek minut nám začalo dosti vadit. Co se týká ostatního provedení, jedná se o standardně zpracovaný počítač společnosti Acer s dostatečně dimenzovaným chlazením. Kromě hlučíčího zdroje jsme se bohužel několikrát setkali se stavem, kdy po zapnutí systém zůstal stát na úvodní stránce BIOSu a počítač byl "mrtvý". Abychom jej donutili pracovat, bylo nezbytné několikrát za sebou PC resetovat po několika pokusech sestava jakoby nic naběhla bez jediného problému. Stabilita systému při práci ve Windows byla ovšem vynikající.
Za cenu lehce přesahující hranici 15 000 Kč tak získáte vyváženou PC sestavu, vhodnou na běžnou domácí práci a s dobrou možností upgradu (lepší procesor, více paměti, výkonnější grafická karta atp.), dojem však bohužel kazí pár neduhů jako zmíněný hlučný zdroj nebo neposlušnost při startu. Odvažujeme se tvrdit, že to poslední se dá odstranit aktualizací BIOSu, hlučnost ventilátoru ve zdroji pak může být kusovou vadou a rozhodně nic nezkazíte, když si PC necháte před koupí předvést a poslechnete si jej. Vzhledem k ceně si totiž Aspire T180 pozornost a případnou návštěvu obchodu zaslouží.

FSC Esprimo E 5916

Druhou sestavou, která dorazila do našeho vánočního testu, je model z řady Esprimo od společnosti Fujitsu-Siemens Computers. Jedná se o kancelářskou sestavu založenou na platformě Intel, přesněji řečeno na Intel vPro. Toto označení napovídá, že se jedná o platformu zaručující jisté standardy v oblasti správy a detekce hardwaru, které by měly síťovým administrátorům především ve středních a velkých firmách ušetřit mnoho námahy a času, potažmo celkových nákladů na provoz IT. Téma vPro jsme již nakousli v souvislosti s uvedením procesorů Core 2 Duo a nyní je na místě tyto údaje doplnit. Základem sestavy vPro je čipová sada Intel z řady "Q" (například Q965 AMT u testované sestavy FSC Esprimo) v kombinaci s procesorem Core 2 Duo. Během testování sestavy Esprimo jsme měli možnost vyzkoušet hlavní lákadlo vPro dálkovou správu a musíme uznat, že společnost Intel učinila v oblasti vzdálené správy hardwaru obrovský pokrok. Pomocí vPro se totiž můžete připojit přes protokol TCP/IP přímo k danému počítači a řídit jeho činnost již od prvotní detekce systému během bootování. vPro tak umožňuje plnohodnotnou práci, jako byste byli fyzicky přítomni u daného PC. Můžete si procházet nastavení BIOSu, volit z nabízených variant při samotném bootování nebo se připojit a pracovat na již běžícím OS. K tomu všemu stačí jen patřičně vybavené počítače vPro, software a připojení daného počítače k napájení a síti. Když se podíváme blíže na samotné "železo" Esprima E, zjistíme, že se jedná o počítač ve formátu Small Form Factor, vybavený procesorem Core 2 Duo E6300 a 512 MB operační paměti. Provoz takovéhoto PC je velmi tichý, stěžovat jsme si nemohli ani na jeho stabilitu, stejně jako na podaný výkon. Integrovaná grafická karta sice netrhá rekordy, nicméně na kancelářskou práci je více než postačující. Mile nás překvapil samotný hrubý výkon sestavy, poukazující jednoznačně na velmi dobrou optimalizaci systému a aktuální ovladače. Pořizovací cena sice není nízká, ale pokud plánujete ve firmě použít těchto přístrojů více, úspora nákladů na správu může při správném využití možností vPro přesáhnout cenové navýšení oproti podobně koncipovaným sestavám bez vPro. Ve standardní výbavě je kromě klávesnice a myši také operační systém Windows XP Professional. Ač technologie vPro nepatří mezi ty, které byste využili doma či v malé kanceláři, sestava Esprimo E 5916 dobře ukazuje, kam směřují podniková PC.

Tecom Workstation

To nejlepší nakonec právě toto rčení velmi dobře vystihuje nejvýkonnější stolní počítač, jaký si můžete v současné době na našem trhu pořídit. Jedná se o sestavu se čtyřjádrovým procesorem Intel Core 2 Extreme QX6700, doplněným čtyřmi 1GB moduly operační paměti DDR2 800 MHz s podporou ECC, to vše usazené v nové revizi základní desky Intel Desktop Board s označením D975XBX2. Ta se liší od předchozí verze víceméně pouze napěťovým regulátorem CPU, který umožňuje podporu čtyřjádrových procesorů. Jak jsme upozorňovali v úvodním článku o quad-core procesorech, k plnému využití takto výkonného CPU je potřeba volit ostatní komponenty tak, aby vhodně doplňovaly možnosti PC a nebrzdily jej zejména ve hrách a graficky náročných aplikacích či při práci s diskem.
Tecomu v tomto směru opravdu nelze nic vytknout: diskové pole sestávající ze čtveřice pevných disků Western Digital Raptor 74 GB v poli RAID 10 (dva disky jsou spojené do RAID 0, další dva je zálohují pomocí zapojení RAID 1) nabízí jak vysokou rychlost, tak i bezpečnost. O dostatečný grafický výkon je postaráno díky dvojici AMD ATI Radeon X1950 XTX. Výrobce nabízí v alternativní konfiguraci též profesionální karty nVidia Quadro, s nimiž se ze sestavy stává skutečná pracovní stanice. Námi testovaná konfigurace potěší naopak nejnáročnější příznivce multimédií a počítačových her. Kompletní sestava je usazena do celohliníkové skříně Cooler Master Mystique, jejíž recenzi jste si mohli přečíst v minulém čísle PC WORLDu. Dílenské zpracování je na vysoké úrovni, datové a napájecí kabely jsou uvázané k sobě tak, aby zabíraly co nejméně místa, a přídavné ventilátory odvádějí přebytečné teplo pryč ze skříně to vše si zaslouží pochvalu. Nejpodstatnější je ale v případě hi-end sestav podaný výkon, a ten je vynikající. Vskutku byste v současné době stěží hledali na našem trhu výkonnější systém. Výkon procesoru byl znát nejen na obvyklé sadě testů, projevil se také při kódování videa pomocí programu Dr.DivX 2.0 a zároveň puštěných dalších aplikacích (byť využívajících pouze jedno vlákno). Odezva systému při spuštění více úloh najednou byla znatelně rychlejší než u dvoujádrového CPU, ovšem i zde byl hlavním limitujícím faktorem pomalý přísun dat z pevných disků (navzdory rychlému poli RAID 10 s disky Raptor). Naše jediná výtka směřuje k chlazení procesoru osazen je totiž pouze boxovaný chladič Intel. Problémem není v tomto případě hlučnost (na tu se u extrémně výkonných PC přece jen hledí o něco méně), ale spíše chladící výkon, který je o poznání nižší než u chladičů s technologií heat-pipe (cena chladiče by se přitom v sestavě doslova ztratila). Když už je řeč o ceně: ta je přiměřená použitým technologiím, nic to ale nemění na skutečnosti, že obyčejný smrtelník si nejspíše nechá zajít chuť a pořídí si raději auto nebo kuchyňskou linku. Systém ale není jen výkonnou herní stanicí, ale jak jsme již naznačili, může být chápán i jako klasická výkonná pracovní stanice.

Acer Aspire T180

nízká cena, vyladěný systém
hlučný zdroj
Cena vč. DPH: 15 400 Kč
K testu zapůjčila firma: Acer, www.acer.cz
Výsledky testůEverest čtení/Super PI PCMark05 DVDShrinkHD Tach3 WinRar PCMark05 3DMark 2005/Half-Life2: E.O./TES IV: OblivioPCMark05 SYSmark 2004 SE /zápis paměť (MB/s)1M/4M (v sec)CPU (body)(min:sec)(MB/s)(čas)HDD (body)/2006 (body)/Quake IV (fps)(fps)Systém (body)(body)
Acer Aspire T1805 635/4 69648/2362 61226:4552,65:035 2781 872/73428,0/28,19,33 706159/161/158
FSC Esprimo E59167 135/4 72229/1464 7818:4055,63:465 6401 005/32812,6/7,9N/A5 920268/320/224
Tecom WorkStatio6 534/4 77319/1088 4094:27135,31:597 22318 058/7 563196,4/134,947,27 886399/470/321
LYNX MS PowerMedia E6300*8 912/4 47029/1504 7818:4053,73:464 8713 948/2 23385,6/97,429,85 920268/320/224
FSC Esprimo P 5600*2 627/95452/2572 61026:3050,95:154 38077/-13,99/N/AN/A1 588162/163/160
Vahal Studio*6 067/4 75020/1186 6756:10134,12:579 6586 075/3 35692,9/108,151,28 879402/468/314
* Vybrané výsledky dříve testovaných sestav ze segmentů domácí PC (LYNX), kancelář (FSC) a hi-end PC (Vahal) uvádíme pro srovnání.

FSC Esprimo E 5916

vPro technologie, zpracování
hlučný zdroj
Cena vč. DPH: 26 000 Kč
K testu zapůjčila firma: FSC, www.fujitsu-siemens.cz

Tecom

čtyřjádrový procesor Intel, výkon
chlazení CPU
Cena vč. DPH: 99 000 Kč
K testu zapůjčila firma: Tecom, www.tecom.cz