Hlavní navigace

S riziky cloud computingu se to přehání?

2. 3. 2009

Sdílet

Na konferenci Cloud Computing Forum, kterou minulý týden pořádala společnost IDC, vystoupilo několik řečníků s názorem, že bezpečnostní hrozby cloud computingu mnohdy vzbuzují obavy nepřiměřené skutečným rizikům.

Ke cloud computingu často panuje iracionální přístup, kdy je pro aplikaci požadována úroveň zabezpečení přesahující vlastní interní firemní systémy a datová centra, uvedl například Joseph Tobolski z poradenské firmy Accenture. Amazon nebo Salesforce.com přitom nabízejí de facto normální úroveň bezpečnosti, která by požadavkům středních firem mohla celkem dostačovat.

Naopak pro střední firmy může být podle těchto názorů výhodnější, když zabezpečení svěří poskytovateli infrastruktury pro cloud computing; tyto firmy ve svém IT oddělení stejně nemají dostatek vyhrazeného personálu, který by se mohl bezpečnosti IT systematicky věnovat.

Nicméně v čase ekonomické recese panuje obava svěřit své aplikace třetí straně i proto, že poskytovatel cloudu by mohl zkrachovat. Řada firem se pro jistotu stejně snaží mít vlastní zálohu nejen dat, ale i přímo provozované aplikace. Další si stěžují na to, že v technologických inovacích jim brání rozsáhlé regulatorní požadavky. Zmiňováno bylo např. to, že služby cloud computingu, které nabízí Google, nemají příslušné certifikáty vyžadované pro některá zdravotnická data.

 

CS24

Zdroj: Computerworld.com