Hlavní navigace

Saitek X-52/X-52 Pro

1. 6. 2007

Sdílet

Sada joysticku a multifunkční plynové páky Saitek X-52 není v PC WORLDu novinkou. Poprvé jsme se o ní zmínili již v...


Sada joysticku a multifunkční plynové páky Saitek X-52 není v PC WORLDu novinkou. Poprvé jsme se o ní zmínili již v přehledu herních periferií v prosinci 2005: od té doby se jedná o stálici na trhu, jejíž cena příliš neklesla.
Dlužno podotknout, že není divu, protože mnozí konkurenti trh herních periferií opustili a Saitek tak dnes soupeří prakticky pouze s Logitechem (který dělá spíše dobré klávesnice a volanty než joysticky), případně s drahými "hračkami" typu Thrustmaster HOTAS Cougar, jež jsou ale často obtížně k sehnání.
Systém X-52 patří stejně jako Cougar do skupiny HOTAS periferií jedná se o zkratku z letectví, značící "Hands On Throttle And Stick", tedy systém ovládání letounu, kdy má pilot prakticky všechny zásadní funkce dostupné pomocí dvou pák kniplu a plynu. Zatímco HOTAS Cougar se snaží o co nejvěrnější repliku originálních leteckých pák, včetně použitých materiálů, Saitek šel cestou bohaté funkční výbavy, dobré ergonomie, mnoha blikajících LED diod, podsvíceného displeje pro přepínání přeprogramovaných funkcí a bohužel též o něco horšího mechanického zpracování. Zejména u standardního X-52 tak vzhled dominuje a samotný joystick je díky jediné pružině příliš měkký, plynové páce, jejíž "tuhost" lze regulovat, pak chybí dostatečně výrazné mechanické odlišení poloh start a afterburner.
X-52 Pro byl v tomto směru mírně vylepšen: joystick disponuje dvěma pružinami, design je v mnohem decentnější černé barvě, HAT kloboučky mají správný zapuštěný tvar a výrazných změn se dočkala též plynová páka s novým displejem a jeho inovovanými ovládacími prvky (dvě z tlačítek nahradila kolečka). Pro správnou konfiguraci je dodáván poněkud složitý, ale tím pádem i vcelku schopný software, s nímž budete možná zpočátku mírně zápolit, ale následně vás odmění možností perfektního nastavení kniplu i plynové páky. Fantastická je emulace myši pomocí miniaturního joysticku a tlačítka, které lze ovládat levým palcem (i tu je ale třeba správně aktivovat pomocí konfiguračního softwaru). Zmínka o levé ruce nám připomněla další podstatný detail joystick má sice nastavitelnou podpěru pravé ruky (lze jej tak přizpůsobit dospělé, dětské či dorostenecké dlani), spolu s pákou mají ale jasnou stranovou ergonomii a jsou tak ideální pouze pro praváky. Cena X-52 se již delší dobu drží na stejné úrovni (v rozmezí 3 400-3 900 Kč s DPH), nový X-52 Pro byl pochopitelně oceněn o něco výše (cenové rozpětí činí 4 900-5 900 Kč). Vzhledem ke zvolna klesající ceně sice o něco méně vybaveného, ale o poznání bytelnějšího a věrohodnějšího HOTAS Cougar (momentálně cca 5 500 Kč s DPH) lze X-52 a zejména X-52 Pro doporučit jen těm, kdo dají před precizní replikou přednost množství funkcí a blikajícím diodám.

Saitek X-52

HOTAS systém s množstvím funkcí a bohatou konfigurovatelností. 10+ tlačítek, 4 otočné regulátory, 2 HAT kloboučky, vícepolohové přepínače, informační LED displej.
Bohatá výbava a funkce
Pouze jedna pružina
vzhled hračky
Cena vč. DPH: 3 899 Kč
K testu zapůjčila firma: Computron, s. r. o., www.saitek.cz

Saitek X-52 Pro

HOTAS systém s množstvím funkcí a bohatou konfigurovatelností. 10+ tlačítek, 6 otočných regulátorů, 2 HAT kloboučky, vícepolohové přepínače, informační LED displej.
Decentnější design
mnoho funkcí
Cena
Cena vč. DPH: 5 500 Kč
K testu zapůjčila firma: Computron, s. r. o., www.saitek.cz

Autor článku