Hlavní navigace

Sám sobě výrobcem. Společnost OpenAI údajně zvažuje vývoj a výrobu vlastních AI čipů

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Chatbot ChatGPT může být v budoucnu poháněn čipy, které si společnost OpenAI sama vyrobí. Vyplývá to ze zkoumání agentury Reuters, podle které OpenAI zkoumá své možnosti a údajně vyhodnotila potencionální akvizici.

Provoz ChatGPT na vlastních čipech. To se zdá být hlavní myšlenkou společnosti OpenAI, která má v současné době zkoumat své možnosti výroby vlastních čipů umělé inteligence a podle agentury Reuters dokonce vyhodnotit potencionální akvizici. Výroba vlastních čipů dává smysl hned v několika ohledech – nezávislost na dodávce čipů od jiných společností a lepší ovladatelnost provozních nákladů.

Právě zlepšení finanční stránky může v budoucnu hrát velkou roli. Podle magazínu Engadget stojí každý dotaz ChatGPT přibližně 4 centy, což je při milionech dotazů denně a při aktuálních cenách za čipy pro OpenAI z budoucího hlediska těžko udržitelné.

Chatbot ChatGPT dostane hlas pro verbální konverzace a rozpoznávání obsahu na obrázcích Přečtěte si také:

Chatbot ChatGPT dostane hlas pro verbální konverzace a rozpoznávání obsahu na obrázcích

V současné době je hlavním lídrem v oblasti AI čipů NVIDIA s čipy určenými pro super počítač Microsoft OpenAI, který čítá dohromady 10 000 GPU. To je důvod, proč se velcí hráči v technologickém průmyslu rozhodli začít s vývojem vlastních AI čipů. Microsoft kupříkladu pracuje na vlastním AI čipu už od roku 2019 a celý projekt nese kódové označení Athena.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.