Hlavní navigace

Sám sobě výrobcem. Společnost OpenAI údajně zvažuje vývoj a výrobu vlastních AI čipů

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Chatbot ChatGPT může být v budoucnu poháněn čipy, které si společnost OpenAI sama vyrobí. Vyplývá to ze zkoumání agentury Reuters, podle které OpenAI zkoumá své možnosti a údajně vyhodnotila potencionální akvizici.

Provoz ChatGPT na vlastních čipech. To se zdá být hlavní myšlenkou společnosti OpenAI, která má v současné době zkoumat své možnosti výroby vlastních čipů umělé inteligence a podle agentury Reuters dokonce vyhodnotit potencionální akvizici. Výroba vlastních čipů dává smysl hned v několika ohledech – nezávislost na dodávce čipů od jiných společností a lepší ovladatelnost provozních nákladů.

CS24

Právě zlepšení finanční stránky může v budoucnu hrát velkou roli. Podle magazínu Engadget stojí každý dotaz ChatGPT přibližně 4 centy, což je při milionech dotazů denně a při aktuálních cenách za čipy pro OpenAI z budoucího hlediska těžko udržitelné.

Chatbot ChatGPT dostane hlas pro verbální konverzace a rozpoznávání obsahu na obrázcích Přečtěte si také:

Chatbot ChatGPT dostane hlas pro verbální konverzace a rozpoznávání obsahu na obrázcích

V současné době je hlavním lídrem v oblasti AI čipů NVIDIA s čipy určenými pro super počítač Microsoft OpenAI, který čítá dohromady 10 000 GPU. To je důvod, proč se velcí hráči v technologickém průmyslu rozhodli začít s vývojem vlastních AI čipů. Microsoft kupříkladu pracuje na vlastním AI čipu už od roku 2019 a celý projekt nese kódové označení Athena.

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.