Hlavní navigace

Samsung i7 - fotoaparát i přehrávač

1. 9. 2007

Sdílet

S multifunkčními fotoaparáty má firma Samsung vcelku dobré zkušenosti – zhruba před půl rokem jsme v PC WORLDu tes...


S multifunkčními fotoaparáty má firma Samsung vcelku dobré zkušenosti – zhruba před půl rokem jsme v PC WORLDu testovali model NV3, který v sobě skrýval mimo jiné i přehrávač MP3 a videozáznamů, a velmi příjemně nás tehdy překvapil. Na rozdíl od některých jiných podobných zařízení se nejednalo o módní výstřelek, u nějž by fotografická kvalita byla až na posledním místě – přístroj naopak produkoval ve své třídě velmi dobré snímky. Nový, podobně koncipovaný model i7 jsme si proto nemohli nechat ujít.
Samsung i7 díky netradičnímu designu poznáte mezi současnými kompakty na první pohled – displejem s úhlopříčkou 7,6 cm lze totiž otáčet o 180 stupňů a funkce zařízení závisí na poloze displeje. V základní poloze, v níž všechny hrany lícují a nikde nic nevyčnívá, slouží přístroj jako MP3 přehrávač. Po pootočení o 90 stupňů se změní ve videopřehrávač a po dalším otočení se aktivuje fotoaparát.
Z ergonomického hlediska se jedná o poměrně zajímavé řešení – přístroj je ve „fotografické“ poloze hodně široký a přečnívající displej vypadá nezvykle, zato ale padne až překvapivě dobře do ruky. Díky vysunutému displeji navíc i7 tolik netrápí obvyklý problém fotoaparátů s periskopovou optikou s objektivem v rohu, který lze snadno zakrýt prsty. Právě tomu vyčnívající část poměrně účinně brání.
Základním ovládacím prvkem je dotykový displej. Toto řešení je u stylových kompaktů momentálně hodně v módě a ne vždy zaslouží pochvalu – u některých fotoaparátů je ovládání na displeji zbytečně složité a zdlouhavé. Samsung na tom ale je poměrně dobře, ke většině parametrů se lze dostat vcelku snadno. Přesto se mi v mnoha případech stýskalo po klasické navigační kolébce nebo joysticku, který by usnadnil a zrychlil pohyb v menu. Ale jde také o zvyk, po seznámení a delším používání fotoaparátu nebudete mít s ovládáním problémy. Nelze však zastřít určitou nectnost displeje: pomalá odezva na dotyk může v praxi hodně vadit.
Funkční výbava je zhruba stejná jako u většina podobných stylových modelů, tedy vcelku spartánská. K dispozici je citlivost po ISO 1 600 a možnost ruční kalibrace vyvážení bílé, ve všech ostatních ohledech se člověk musí spolehnout na automatiku. Začátečníci mohou využít 14 motivových programů, vysvětlivky nebo ilustrační fotografie u nich ale budou hledat marně.
Při fotografování nepotěší dlouhé zoomování – čas, který i7 potřebuje k překonání rozsahu odpovídajícího 38–114 mm, je delší než u některých ultrazoomů. Pochvalu zato zaslouží spolehlivé asistenční přisvícení a zejména překvapivě slušná kvalita fotografií – podobně jako vzpomínaný model NV3 překvapí i7 zejména příjemně ostrou kresbou a dobrým barevným podáním. Také chromatická aberace se na snímcích vyskytne jen zřídka. Zobrazení detailů je při nižších citlivostech lehce nadprůměrné, při ISO 200 a výše se výrazně zhoršuje. Na multifunkční zařízení ale Samsung i7 fotografuje skutečně obstojně.

Samsung i7

Snímač: 7,2 MPix
Optický zoom: 3×
Ohnisko: 38 mm – 114 mm
Stabilizátor: Ne
Citlivost ISO: 80 – 1 600
Expoziční režimy: Auto, Program AE
Paměťové karty: SD, SDHC, MMC
Klady: multifunkční zařízení se zajímavým designem, velký displej, poměrně kvalitní fotografie
Zápory: dlouhé zoomování, ovládání pomocí dotykového displeje nepřesvědčí každého
Cena vč. DPH: 9 290 Kč
www.samungcamera.cz
Hodnocení: 4

Autor článku