Hlavní navigace

Samsung představil nové malé disky

10. 1. 2008

Sdílet

CES 2008 v Las Vegas pokračuje. Dnes společnost Samsung oznámila vstup na trh s 1" disky z důvodu odchodu konkurence a předvedla jako druhá na světě 500GB 2,5" disk.

CS24

Samsung stupuje na trh s 1" disky

Flash paměti kralují z důvodu velikosti a spotřeby mobilní elektronice, o klasické pevné disky s plotnami o velikosti 1" a 1,8" není moc velký zájem (drtivá většina výrobců sáhne u přehrávačů raději po flash pamětech). To je důvod, proč společnosti jako Fujitsu nebo Hitachi postupně odchází z tohoto segmentu trhu. Posledním velkým hráčem na tomto trhu je Hitachi, které kontroluje většinu trhu s miniaturními disky.

Společnost Samsung vycítila příležitost k výdělku a, navzdory opačnému trendu, se rozhodla do tohoto segmentu trhu vstoupit a představila 30 a 40GB 1" pevný disk. Plotny těchto disků se budou točit rychlostí 3600 otáček za minutu a jejich hlavní zbraní je nízká cena - 199 USD (cca 3700Kč) za 30GB model.

Samsung vrací úder, 500GB na 2,5"

Samsung na CES představil také 500GB na 2,5" plotnách, a tím se stal druhou společností, která takový disk vyrábí. Představení přišlo pouhých několik dní po Hitachi.

Samsung Spinpoint M6 má však nad Hitachi mírnou převahu (malou, ale převahu). Stejně jako Hitachi i Samsung této kapacity dosáhl přidáním třetí plotny, inženýři Samsungu však byli šikovnější a povedlo se jim rozměry disku směstnat do 10mm limitu na výšku (konkrétně 9,5mm) pro bezproblémové zařazení mezi 2,5" disky. Pouze připomenu, že 500GB disk od Hitachi je tlustý 12mm. Cenu Samsung nezveřejnil, na trh by se tyto disky měly dostat začátkem března.

- - Tomáš Šulc