Hlavní navigace

Samsung X360 jde do prodeje

4. 9. 2008

Sdílet

Je to pouze několik dní, co společnost Samsung představila svůj nejnovější notebook, který je dle tvrzení výrobce tenčí než Apple MacBook Air, a v zahraničí je už dostupný.

Tato informace vzhledem k tomu, že Samsung X360 byl oficiálně představen minulý týden, téměř všechny překvapila, protože není výjimkou, že výrobcům po představení notebooku trvá ještě několik týdnů, než notebooky dodají na trh.

Připomeňme, o co jde. Nový Samsung X360 je 13,3" notebook, který jvšak tenčí než MacBook Air není, i když jen těsně, pouze o několik milimetrů, jeho tloušťka je v nejtlustším místě 30,9mm, zatímco MacBook Air se vejde pod hranici tří centimetrů.

I tak jde přinejmenším o zajímavý stroj, který je postaven na nové platformě Centrino 2 s úsporným procesorem Core 2 Duo SU9300 na frekvenci 1,2GHz, 120GB pevným diskem (připlatit si můžete i za 64 a 128GB solid state disk) a až 4GB operační paměti. I displej není ledajaký. Rozlišení 1280x800 asi nikoho nenadchne, ale LED podsvícení už by mohlo.

Nevýhodou stroje je naopak absence optické mechaniky, kterou však nemá ani Apple MacBook Air. Pokud si nevystačíte doma s externí mechanikou, nezbývá, než sáhnout po Lenovu X300, které je však ještě o nějaký ten milimetr tlustší. Výhodou oproti MacBooku Air je podstatně vyšší počet různých portů čítající trojici USB 2.0, ethernet, HDMI, PCMCIA slot, ExpressCard slot či čtečku paměťových karet.

Díky úspornému procesoru by měla být výdrž procesoru okolo šesti hodin, což zní skvěle. Hůř už zní cena, která se pohybuje okolo 1500 euro za základní model (37 000 korun). Za verzi se 4GB RAM a 128GB SSD si však připravte přes 50 000 korun.


- - Tomáš Šulc