Hlavní navigace

Samsung začal s výrobou 50nm pamětí GDDR5

15. 2. 2009

Sdílet

Společnost Samsung v uplynulém týdnu oznámila, že začala s masovou výrobou high-endových grafických pamětí typu GDDR5 za pomoci 50nm výrobního procesu.

Gerd Schauss, ředitel marketingu paměťových čipů v Samsungu, říká, že tímto krokem jeho společnost chce uspokojit poptávku po nejvýkonnějších pamětech v grafických kartách pro tento rok a nové čipy mají přinést oproti předchozí generaci lepší zážitky na všch platformách.

Předchozí generace paměti typu GDDR4 nabízena šírku pásna pro přenos dat 12,8 GB/s, zatímco u nových GDDR5 je to více než dvojnásobek, 28 GB/s.

Narozdíl od GDDR4 došlo také ke změně zpracování dat, neboť nové paměti pracují s volně běžící frekvencí, která nevyžaduje, aby bylo čtení a zápis dat synchronizováno s operacemi taktovací frekvence.

Díky přechodu na 50nm proces se také zefektivní výroba o zhruba 100 procent oproti dřívější 60nm technologii. GDDR5 od Samsungu pracují také na menším napětí (konkrétně 1,35 V), což je též významný posun oproti 1,8 V pamětí GDDR4.

Paměti GDDR5 jsou v současnosti dostupné v konfiguraci 32 Mb x 32 a jsou také konfigurovatelné jako 64 Mb x 16, přičemž Samsung očekává, že tento typ grafických pamětí v letošním roce získá tržní podíl více než 20 %. Samsung také chystá rozšířit 50nm proces výroby i na další typy pamětí, které vyrábí.

Více informací o pamětech GDDR5 (v angličtině) najdete např. na Wikipedii.