Hlavní navigace

Scrapland

3. 4. 2005

Sdílet

Očekávaná robotická akce Scrapland se nedávno objevila v obchodech, ale bohužel nedopadla podle našich představ. Tato originální hra plná skvělých nápadů mohla být mnohem lepší, kdyby se autoři vyvarovali několika chyb. Čtěte naši podrobnou recenzi.

Robot tady, robot tam, robot, kam se podívám. Takto lze stručně charakterizovat novou akční hru Scrapland od vývojářského týmu Mercury Steam Entertainment. Pokud by nestála ani za zlámanou grešli, mohli bychom si takové stručné zhodnocení dopřát. Ale vzhledem k tomu, že se na jejím vzniku podílel slavný herní vývojář American McGee, nemůžeme si nic takového dovolit. Scrapland je totiž natolik lákavý, že si zaslouží naši plnou pozornost.



Příběh této novinky vás zavede na planetu Scrapland, jež byla kdysi dávno domovem lidí. Ti však museli odcestovat a v nepříznivých podmínkách dokázali přežít pouze roboti. Nelenili, vybudovali svoji vlastní společnost, a vzhledem k tomu, že měli za vzor pouze lidské pokolení, začali se opičit. Jednoho krásného dne na orbitální stanici Chiméra přistává mladý robot D-Tritus Debris. Podstoupí očištění od veškerých zbytků lidských tkání, které místní roboti k smrti nenávidí, a hurá na úřad práce. Každá poctivá plechovka totiž musí mít pořádné zaměstnání! Jak už to tak bývá, není volné ani místo ubohého herního vývojáře, a tak nezbývá než klesnout až na dno společnosti a stát se prachobyčejným novinářem místního plátku. Třeba se nakonec přihodí něco zajímavého a každodenní rutinu vystřídá adrenalinová akce.



GTA v budoucnosti

Vývojáři z Mercury Steam Entertainment přirovnávají Scrapland ke slavné akční sérii Grand Theft Auto. Tyto tituly mají totiž spoustu společného. Na začátku si vyberete ze tří stupňů obtížnosti a projdete tutoriálem, který je vytvořen jako úvodní část příběhu. Poté už záleží pouze na vás, kam vaše příští kroky povedou. Setkáte se s mutujícím novinářským kolegou Bertym a naleštěnou robotí slečnou Betty, jež vás odvede na kobereček k šéfovi Chimera Papers. Dostanete první džob a vše nasvědčuje tomu, že se rozhodně nebudete nudit. Je na čase zajít pro starý fotoaparát a vydat se na rozhovor s nepříjemným arcibiskupem, který novináře nemá zrovna v lásce. Aby bylo jasno – vyčůraní biskupové mají na starost Velkou databázi, v níž jsou uchovány matrice všech robotů na Scraplandu. Pokud některý, nedej bože, přijde nešťastnou náhodou nebo vlastním přičiněním o své tělo (což se stává poměrně často), může být díky tomuto systému opraven a během chvíle pokračuje v rozdělané práci. Oživování ovšem není za hubičku, a tak se biskupové nehorázně topí v penězích.

Po nepovedeném rozhovoru však dochází k nečekané tragédii. Arcibiskup je uvařen při koupeli v oblíbeném mazivu a dojde k záhadnému vymazání jeho matrice z databáze. Je třeba vypátrat, kdo za vraždou stojí, což je úkol jako stvořený pro novopečeného novinářského hejska. Je pochopitelné, že tento útok rozhodně není poslední a problémy na Scraplandu jsou mnohem větší, než se na první pohled zdálo. Naštěstí má D-Tritus v zásobě několik triků, díky nimž se mu nebezpečné pátrání nestane osudným.



Nezákonné kopírování

Mluvící kamera Sebastian, pro kterou si na začátku hry půjdete, vám nabídne dva důležité programy. První umožní fotografovat, a získávat tak například plány dalších lodí. Druhý je mnohem vzácnější a každý obyvatel Scraplandu by pro něj jistě dobrovolně skočil i do drtiče odpadu. Dokáže totiž přepisovat matrice ostatních robotů a jednoduše měnit identitu. Pokud ve vaší blízkosti stojí jiný robot, můžete se do něho jednoduše převtělit, pozor ovšem na svědky! Přeměna vyžaduje dostatek energie a je tím největším přestupkem, jakého se zdejší obyvatelé mohou dopustit. Díky této schopnosti využijete i zmiňované Velké databáze a u každého přístupového panelu se můžete proměnit až na patnáct různých druhů robotů. Zajímá vás, k čemu takové transformace slouží? Každý z robotů má speciální schopnost, díky níž se dostane na jinak nepřístupná místa nebo plní všemožné úkoly. V první části hry musíte například proniknout na místo činu, kam mohou pouze vyšetřující policisté. Změníte tedy identitu a hurá do akce!

I v jiném těle však můžete být odhaleni. O to se starají hlídkující sondy (Beholders), které neustále sledují veškeré dění kolem sebe. Stačí chvíli zůstat v jejich pátravém paprsku, a už máte na krku polici. Ani se strážci zákona za zády ale ještě nemusíte panikařit. Stejně jako v Grand Theft Auto je buď zlikvidujete, nebo vezmete nohy na ramena a počkáte, až se na vás zapomene. Pokud se dáte na útěk, ani se moc nezapotíte, což je první nedostatek Scraplandu. Místní policisté jsou totiž staří lenoši, a tak pátrání vzdávají velice rychle. Neberte si žádné servítky a klidně se vydejte na dráhu zločinu.



Cesta tam a zase zpátky

Prostředí Scraplandu je rozděleno na několik hlavních lokací. V interiérech se pohybujete po svých a navštívíte například vydavatelství Chimera Papers, radnici, chrám, policejní stanici a banku. Mezi těmito prostorami můžete cestovat jak metrem, tak i vlastní vesmírnou lodí, s níž se dostanete do „ulic“ centra, obchodní či průmyslové čtvrti a také na smetiště. Nemusíme jistě nijak zvláště zdůrazňovat, že město žije vlastním životem. Obchodní lodě jsou přepadávány piráty, které se zase snaží dostat hlídkující policisté. Do potyček se můžete přimíchat a pomoci buď jedné, či druhé straně. Ale protože odměna není dostatečně zajímavá a náklonnost policistů nebo gangsterů vám k ničemu nebude, raději si jděte po svých. Je to škoda, jelikož Scrapland tak mohl být mnohem lákavější.

Ještěže autoři do hry zařadili různé úkoly, které plníte pro zpestření jinak striktně lineární příběhové linie. Navíc lze vyzvat na závod či na souboj téměř všechny roboty ve hře, a přijít tak k poměrně slušným penězům. A pokud jsou na vás některé úkoly složité, můžete si najmout několik žoldáků, kteří se v těžkých chvílích postaví na vaši stranu. Rostoucí obtížnost hry si rovněž žádá vylepšování lodi a získávání nových kousků, které jsou velkým plusem Scraplandu. Ani tento prvek ale bohužel nezachrání postupné upadání do stereotypu. Po pár hodinách hry zjistíte, že děláte pořád totéž. Navíc se při plnění většiny úkolů dokola pohybujete mezi známými lokacemi, což hratelnosti rovněž nepřidá.



Vizuální orgie

Scrapland rozhodně nezvládnete jedním dechem. Neumožní vám to slušná herní doba, a jakmile Scrapland vyměníte za jiný titul, bude se vám po něm stýskat a s chutí se zase pustíte do dalšího dobrodružství. K hratelnosti přispívá i vynikající vizuální zpracování. Potěší vás interiéry i exteriéry, obdivu se neubráníte ani nad modely postav a vesmírných lodí a potěší i moderní grafické efekty při bojích. Zatímco uvnitř využijete výhradně speciální schopnosti robotů, venku si zadovádíte s různými druhy zbraní, mezi nimiž najdete klasický laser, naváděné rakety, kulomet, paprskomet a také další lahůdky. Ani venkovní arkádové souboje ovšem nejsou ideální a trochu otráví nepřehlednost boje s více protivníky najednou. Rozhodně by neškodilo, kdyby se autoři nechali inspirovat některými akčními vesmírnými simulátory, jako je například Freelancer.

Situaci zachraňuje multiplayer, který umožní soutěžit s ostatními hráči ve více než deseti různých arénách a několika herních módech. Pokud jste tedy na Scrapland dostali chuť, rozhodně neváhejte. Jen počítejte s tím, že než se dostanete do vytouženého konce, budete si muset několikrát odpočinout, abyste nakonec z těch všech robotů nepřišli o vlastní rozum.





Výrobce: Mercury Steam Entertainment

Vydavatel: Enlight Software

Distributor v ČR: Hypermax

Lokalizace: kompletní

Internet: http://www.scrapland.com

Multiplayer: ano

Minimum: CPU 1 GHz, 256 MB RAM, HDD 1,7 GB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, HDD 2 GB, 3D karta 64 MB

Verdikt: Vysoce originální hra se spoustou zajímavých nápadů, která bohužel časem upadá do lehkého stereotypu.



Hodnocení: 77 %

Autor článku