Hlavní navigace

Screenshot Captor – screenshoty profesionálně a zdarma

24. 2. 2010

Sdílet

Vytvořit screenshot obrazovky není vůbec nic složitého – v prostředí Microsoft Windows nám na to postačí jediná klávesa PrtSc (Print Screen). Chceme-li však vytvářet screenshoty periodicky a například s omezením na určitou oblast, bude třeba sáhnout po profesionálnějším nástroji.

Screenshot Captor – na screenshoty profesionálně a zdarma

 

Pokud si nepřejeme při vytváření screenshotů zobrazit určité prvky, které bychom tak jinak museli později vyřezávat či zamalovávat, je pro nás Screenshot Captor správným řešením. Je distribuován pod licencí freeware - pro nekomerční účely zcela zdarma. Po prvním spuštění je však nutné program do deseti dnů bezplatně zaregistrovat na stránkách vývojáře. Na e-mail nám bude poté zaslán aktivační kód, který pak stačí do příslušného okna programu překopírovat.

Program samotný běží v systémové oblasti, nezabírá tedy  místo na hlavní liště. Pokud jej necháme běžet na pozadí, bude pak pořizování snímků pomocí horké klávesy PrintSc probíhat prostřednictvím právě našeho programu. Pro různé výseče – aktivní okna, regiony, kompletní pracovní plochu (v případě více monitorů), specifické objekty – existují předem nadefinované zkratky. Jejich přehled i úpravu lze provést v nastavení.

 

Nastavení horkých kláves

 

Příjemnou vlastností tohoto softwarového snímače obrazovky je především automatické ukládání snímků, které pomocí něj pořídíme do předem zvolené složky. Samozřejmostí je i nastavení vyhovujícího formátu (*.JPG, *.PNG apod.) a tvaru jména souboru (může obsahovat například čas, datum, url adresu, titulek a další definované proměnné).

 

Nastavení proměnných

 

Pořízením snímků však naše práce nemusí skončit – program disponuje solidním editorem, obsahující základní editační prvky, jakými jsou například změna velikosti, tvorba náhledů, lupa, ořezávání či selektování. K dispozici nám  je k dispozici i možnost vložení vodoznaku, textového pole či klipartu, nastavení stínování či ostrosti/rozmazání určitých částí obrázku, zvýrazňování či vkládání pomocných ukazatelů (šipky aj.).

 

Selekce okna + rozmazání

 

Po pořízení snímků na nás vyskočí dialogové okno, ve kterém máme na výběr, co s daným obrázkem chceme udělat. Můžeme se tak pustit do výše popsané editace, či vyfocení dalšího snímků, uložení či vymazání aktuálního snímků, nebo odeslání prostřednictvím elektronické pošty.

Všechny potřebné ovládací prvky jsou intuitivně rozmístěny, program je tak přehledný a snadno ovladatelný. Jedinou nevýhodou zde může být fakt, že program nedisponuje českou lokalizací – je celý v angličtině. Hledáte-li však pokročilý nástroj pro snímání obrazovky a myslíte si, že se vám mohou hodit výše popsané editační schopnosti a angličtina pro vás není překážkou, je pro vás Screenshot Captor tou správnou volbou.

 

• Jméno: Screenshot Captor

• Verze: 2.78

• Typ: nástroj pro snímání obrazovky

• Systém: 98/ME/2000/XP/Vista/7

• Velikost: 8,8 MB

• Licence: Freeware

• Cena: Zdarma

• Zkušební doba: Neomezeně po jednoduché e-mailové registraci

CS24

• Domovská stránka: http://www.donationcoder.com/Software/Mouser/screenshotcaptor/index.html

Stáhnout program