Hlavní navigace

SD-WAN sítě procházejí velikou změnou. Dotkne se i vás?

9. 7. 2024

Sdílet

 Autor: © Silvano Rebai - Fotolia.com
Požadavky na vyšší zabezpečení a cloudovou konektivitu jsou podle Gartneru hnací silou dnešního rozhodování ohledně nákupů softwarově konfigurovatelných sítí SD-WAN. Rozlišujícími faktory v nabídkách dodavatelů ale budou podpora AI pro sítě a plná sada funkcí SASE.

Existují základní požadavky na zabezpečení a konektivitu pro jakoukoli službu SD-WAN a potom jsou volitelné, nově se objevující funkce, které ukazují, jak trh dozrává a jak se rozšiřují požadavky zákazníků

Plánujete nasazení sítí SD-WAN ve své firmě

Podle Gartneru, který vydal svou nejnovější analýzu prostředí dodavatelů SD-WAN, je podpora AI – například pro proaktivní ošetření a správu incidentů – jednou z těchto volitelných funkcí.

Trendem je využívání takových funkcí umělé inteligence, které umožňují rozhodování o sítích s malým, nebo dokonce nulovým podílem člověka. Tyto funkce mohou podnikům pomoci zefektivnit návrh sítě, konfiguraci a průběžnou správu a také zvýšit agilitu a zlepšit výkon, uvádí Gartner.

Tato společnost předpovídá, že do roku 2026 se bude technologie generativní umělé inteligence v rámci nabídek SD-WAN používat pro pětinu počáteční konfigurace sítě, zatímco v loňském roce 2023 to byla ještě téměř nula.

Ačkoli je vývoj produktů mnoha dodavatelů stále ještě na začátku, vidíme, že je tato funkce začleňována do stále většího počtu dodavatelských řešení, která tak nabízejí něco navíc, tvrdí Gartner ve svém novém magickém kvadrantu pro SD-WAN. Dlouhodobější výzvou podle něj bude důvěra zákazníků v používání takových řešení.

Mezi dodavatele, kteří pracují na vestavění podpory umělé inteligence pro síť do svých produktů SD-WAN, patří společnost Fortinet. „Plánované inovace společnosti Fortinet v oblasti GenAI a modely používání v podobě služby mají nadprůměrnou šanci přinést na trh převratné funkce,“ píše Gartner.

Také se očekává, že Huawei, označovaný jako vyzyvatel v segmentu dodavatelů SD-WAN, v příštích osmnácti měsících investuje do svého prediktivního výběru směrování řízeného umělou inteligencí a do autorizace a přístupu terminálů IoT s podporou AI, uvádí Gartner.

Je pro vás řešení SASE opravdu vhodné? Přečtěte si také:

Je pro vás řešení SASE opravdu vhodné?

Rovněž společnost Versa Networks má plány produktů, které odpovídají novým požadavkům na podporu AI pro sítě, uvádí zpráva.

Dalším trendem, který ovlivňuje trh SD-WAN, je posun k nabídkám SASE (Secure Access Service Edge). Podle definice Gartneru kombinuje SASE pět hlavních technologií: CASB (Cloud Access Security Broker), SWG (Secure Web Gateway), ZTNA (Zero Trust Network access), integrovanou SD-WAN a firewall jako službu.

SSE (Security Service Edge) je podmnožinou SASE zaměřenou na bezpečnost a obvykle zahrnuje části CASB, SWG a ZTNA.

Celkově se trh SD-WAN vyvíjí směrem k řešení SASE od jednoho dodavatele, jak dochází ke konvergenci pěti technologií: SD-WAN, SSE, vylepšená páteř internetu/WAN, integrace cloudu a multicloudové sítě.

Získání úplného řešení SASE od jednoho dodavatele může zjednodušit nasazení a správu, ale může to být zkomplikované faktory, jako jsou již existující podniková prostředí SD-WAN od různých dodavatelů nebo špatná viditelnost pro WAN.

„Dnes vidíme především integraci a zavádění nabídek SD-WAN a SSE v podobě SASE od dvou dodavatelů. Je to z velké části způsobeno přesunem k distribuci přístupu k internetu z důvodu podpory cloudových aplikací a změnou bezpečnostního perimetru,“ uvádí zpráva Gartneru.  

CS24

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

To podle ní jde ruku v ruce se zaváděním SD-WAN na pobočkách pro řízení internetových přenosů. V rámci snahy minimalizovat rozrůstání poboček a podporovat přístup ke cloudu hledá stále více organizací integrované cloudové zabezpečení a řešení SD-WAN pro ‚tenké‘ pobočky, dodává Gartner.

Jeho analytici předpovídají, že do roku 2026 bude 60 % nových nákupů SD-WAN součástí nabídky SASE od jednoho dodavatele, což je nárůst z 15 % v roce 2022.

Trh SD-WAN mezitím stále roste. Gartner předpovídá u výdajů na SD-WAN pro koncové uživatele mezi roky 2022 a 2027 složenou meziroční míru růstu CAGR (Compound Annual Growth Rate) ve výši 14,6 %, přičemž na rok 2023 byl odhad penetrace trhu přibližně 60 %.

Jednou z hnacích sil růstu trhu SD-WAN je stárnoucí komunikační infrastruktura. Současné vybavení směrovači na pobočkách či zařízení SD-WAN první generace už totiž vyžaduje obměnu, a to buď proto, že se dosáhlo konce životního cyklu podpory, nebo chybějí potřebné možnosti pro dnešní nároky na připojení.

Zavádění aplikací s měnícími se vzorci provozu také zvyšuje využívání cloudových a multicloudových zdrojů, což podle Gartneru činí architekturu WAN v podobě datového centra ve vlastní infrastruktuře zastaralou.

Organizace také konsolidují pobočkové funkce, jako je směrování a zabezpečení, a šéfové IT zvažují investice do SD-WAN s cílem zvýšit škálovatelnost, agilitu a automatizaci  se snahou podpořit digitální transformaci podnikání a snížit provozní náklady, uvádí Gartner.

Vůdčí dodavatelé

Na základě svých hodnoticích kritérií Gartner klasifikoval šest výrobců jako lídry na trhu SD-WAN, jednoho vyzyvatele, jednoho vizionáře a šest specializovaných dodavatelů. Zde je pohled na silné a slabé stránky lídrů, které Gartner definuje jako dodavatele, kteří mají dobře zavedené produkty, dlouhodobou životaschopnost a schopnost utvářet trh SD-WAN.

·       Cisco

Důvodem úspěšnosti a uvedení mezi lídry jsou u tohoto výrobce především dva produkty – Cisco Catalyst SD-WAN a Cisco Meraki SD-WAN.

Díky velké viditelnosti na trhu a loajální instalované základně má Cisco dobrou pozici pro budoucí úspěch s produktovou strategií, která zahrnuje podporu AI pro sítě, integrované zabezpečení a integraci cloudu. Odhaduje se, že má Cisco celosvětově 46 tisíc podnikových zákazníků SD-WAN.

Vzestup sítí SD-WAN je impozantní Přečtěte si také:

Vzestup sítí SD-WAN je impozantní

Přesto Gartner upozorňuje, že více produktů SD-WAN zasluhuje pozornost a opatrnost, protože samostatné produkty s různými platformami správy omezují ochranu investic zákazníků. Co se týče zkušenosti klientů se společností Cisco, uvádí Gartner na základě interakcí s nimi, že je podprůměrná.

·       Fortinet

Produkt Fortinet Security SD-WAN se vyznačuje silnými funkcemi zaměřenými na integrované zabezpečení. Spojení zabezpečení s nabídkou SD-WAN přináší zákazníkům Fortinetu zjednodušení přístupu.

Jak se již zmínilo výše, podle Gartneru plány společnosti Fortinet týkající se generativní umělé inteligence a využívání v podobě služby mohou na trh přinést převratné funkce.

Podle analytiků však přesto musí Fortinet odstranit několik překážek. Někteří klienti vyjádřili pochybnosti o schopnosti Fortinetu uspokojit komplexní požadavky na podnikové sítě.

Gartner navíc dodává, že zákaznická zkušenost se společností Fortinet je stejně jako u Ciska podprůměrná. Fortinet má také omezenou integraci s dalšími dodavateli SSE, upozorňuje zpráva.

·       HPE (Aruba)

Obě nabídky HPE Aruba SD-WAN – Aruba EdgeConnect SD-WAN (s volitelnou optimalizací WAN) a Aruba EdgeConnect SD-Branch – lze spravovat prostřednictvím platformy Aruba Central.

Tento dodavatel má vysoké hodnocení, co se týče zkušeností zákazníků, a prokazatelné zkušenosti s dodávkami cloudových a SSE integrací, stejně jako s novými modely použití v případě potřeby, uvádí Gartner.

Analytici uvádějí několik produktů HPE (které se vztahují k jiným případům použití) jako potenciální varování pro zákazníky, kteří by si pro své podnikání mohli vybrat špatnou nabídku.

Gartner také shledává, že plánovaná inovace HPE Aruba v její jednotné struktuře a funkcionalitě SASE od jednoho dodavatele „pravděpodobně nepřinese na trh převratné funkce.“

·       Palo Alto Networks

Nabídka Prisma SD-WAN od společnosti Palo Alto Networks zahrnuje zařízení edge a orchestraci Instant-On Network (ION) a tento dodavatel také nabízí pobočkový firewall PAN-OS s omezenými schopnostmi SD-WAN.

Gartner zdůrazňuje, že nedávné a plánované inovace v oblasti AIOps, viditelnosti a řízení detailních zásad od společnosti Palo Alto Networks mají potenciál přinést na trh převratné funkce.

Mezi potenciální problémy u tohoto dodavatele patří jeho vysoké ceny SD-WAN, nedostatek schopností ohledně optimalizace výkonu a nabídka více produktů SD-WAN, což může podle Gartneru způsobit na trhu určitý zmatek.

Zákazníci si musejí vybírat mezi nabídkou silného zabezpečení pro vlastní infrastruktury a omezenými funkcemi SD-WAN nebo silnou nabídkou SD-WAN s omezenými funkcemi zabezpečení vlastní infrastruktury, uvádí zpráva.

·       Versa Networks

Dvě nabídky společnosti Versa Networks – Secure SD-WAN a Versa Titan – jsou postavené na stejné platformě, ale druhá jmenovaná se dodává jako cloudová.

Gartner odhaduje, že má tato společnost celosvětově přibližně 24 tisíc podnikových zákazníků SD-WAN, a očekává, že tento dodavatel v příštích osmnácti měsících investuje do AI, pozorovatelnosti a multicloudové podpory, což by mohlo posílit již tak silné produktové portfolio.

Přesto Gartner varuje, že by mohla strategie dvou produktů vést k určitému zmatku mezi zákazníky, protože nabízejí různé schopnosti, takže si klienti mohou nechtěně zvolit nevhodnou variantu.

Gartner také uvádí ceny jako problém tohoto dodavatele, které mohou některým IT zákazníkům ztížit pořízení produktu Secure SD-WAN.

·       VMware

VMware SD-WAN zahrnuje appliance Edge, volitelné brány – body přítomnosti, softwarové licence a cloudový orchestrátor.

Analytici Gartneru odhadují, že VMware má celosvětově zhruba osmnáct tisíc zákazníků SD-WAN, a očekává se, že tento dodavatel v budoucnu investuje do platformy SD-WAN Cloud Transport, která by mohla integrovat více funkcí na jedné platformě.

Gartner navíc předpokládá, že VMware rovněž více investuje do zajištění a analýzy digitálního zážitku založeného na využití AI.

I přes očekávané investice Gartner uvádí, že VMware zaostává z hlediska integrovaných bezpečnostních funkcí nativně dostupných v jeho appliancích pro interní infrastruktury. VMware podle analytiků také postrádá nativní značku SD nabízející integraci WLAN, LAN, zabezpečení sítě a SD-WAN na jediné platformě.

Tento příspěvek vyšel v Computerworldu 3/2024.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.