Hlavní navigace

Šestijádra i dvanáctijádra AMD

9. 5. 2008

Sdílet

Společnost AMD poodhalila své plány do budoucna na poli nejvýkonnějších procesorů. Jak jsme vás již informovali, AMD připravuje šestijádrový procesor, nyní navíc i dvanáctijádrový.

CS24

Zatímco šestijádrový procesor Intelu s kódovým označením Dunnington by se na trhu měl objevit už ve třetím čtvrtletí, AMD plánuje svoje šestijádro Sao Paulo vypustit až o rok později, tedy ve druhé polovině roku 2009 (na rozdíl od Intelu půjde o nativních šest jader, nikoliv slepenec tří dualcore).

Proč tak pozdě? Na vině je výrobní proces. Na 65nm by šest jader neuvěřitelně topilo, a chladit je vzduchem by bylo téměř nemožné. 45nm výrobní proces ale AMD ještě nemá, musí si na něj počkat. Kvůli tomu bude Intel nejspíše další rok bez problémů kralovat na poli nejvýkonnějších procesorů, hlavně serverů, kam jsou oba hexacore procesory určené.

Ze Sao Paula však chce AMD vytěžit co nejvíce a podle současných roadmap se hned v prvním pololetí dalšího roku dočkáme neuvěřitelných 12jádrových procesorů (slepenec dvou 6jádrových Sao Paulo). Ty by podle AMD měly bez problémů konkurovat 8jádrovým procesorům Intelu založených na architektuře Nehalem s pokročilým výrobním procesem 32nm.

Výkon žádného z těchto procesorů však samozřejmě dnes nelze odhadnout, proto tuto novinku berte spíše jako takového průvodce budoucností s tím, co pro nás Intel a AMD na příští roky chystá.

- - Tomáš Šulc