Hlavní navigace

Sharp Aquos LC-40 LE600E

1. 4. 2010

Sdílet

Zatímco před rokem byly LED televizory (což je chytrá marketingová zkratka pro LCD televize s podsvícením LED žárovkami) žhavou novinkou, dnes se již pomalu stávají standardem. Důkazem...

Zatímco před rokem byly LED televizory (což je chytrá marketingová zkratka pro LCD televize s podsvícením LED žárovkami) žhavou novinkou, dnes se již pomalu stávají standardem. Důkazem toho jsou ostatně i „šestistovkové“ modely Sharpu, které se v „kuchyňské“ uhlopříčce 32 palců již před časem uvelebily v letácích a nabídkách několika specializovaných řetězců. Nás ale pochopitelně zajímala nejmenší obýváková (či ideální ložnicová) velikost, tedy čtyřicet palců. Na sto a dvou centimetrech úhlopříčky si totiž můžete vychutnat nejen zářivé barvy, ale především Full HD rozlišení, které na malých obrazovkách přece jen tolik nevynikne. Pravdou ovšem je, že jakýkoliv nekvalitní SD signál, zejména hrůzy vycházející v některých případech z kabelových a satelitních set top boxů, je větší úhlopříčkou a v tomto případě i zářivějšími barvami a vyšším kontrastem bohužel jen umocněn.
Bylo by ale nefér plísnit Sharp za to, že na jeho obrazovce hnusný obraz nevypadá půvabně. Některé televizory si možná s rozmazáním a „zahlazením stop“ poradí i něco lépe, obecně to ale bývají ty s klasickým katodovým osvětlením a často také nižším HD ready rozlišením – přílišná vyspělost je zkrátka někdy na škodu. SD obraz na čtyřicetipalcové LE600E ovšem není žádnou katastrofou, je prostě jen průměrný či lehce nadprůměrný. Možná by o něco lepší výsledky zaznamenaly modely ze sedmistovkové řady (jeden z nich jsme před časem recenzovali), které jsou vybaveny 100Hz snímáním – za ty ale pochopitelně zaplatíte o poznání více.
Pokud vám tedy stačí klasických 50 Hz a oceníte především bohaté barevné spektrum, za něž televizor vděčí celoplošnému LED podsvícení, je pro vás LC-40 LE600E tou pravou volbou. Barvy jsou velmi živé, kontrast vysoký – sami jsme se přistihli, že barevné a kontrastní podání v menu spíše utlumujeme, neboť jsme zvyklí na decentnější (a asi i věrnější) reprodukci. Drtivá většina uživatelů ale bude s živějšími „japonskými“ barvami nejspíše spokojena. Výhrady nemáme ani k poměrně přehlednému dálkovému ovladači a menu televizoru, zklamáni jsme ovšem byli kvalitou a hlasitostí reprodukce zvuku. To je bohužel oblast, kterou ve snaze udržet tenký minimalistický design a případně též ušetřit na výrobních nákladech řada výrobců podceňuje. Máte-li domácí kino, vše můžete snadno a rychle vyřešit připojením zvukového výstupu z televizoru.
Šestistovková řada Sharpu představuje často nejlevnější vstup do dané velikostní kategorie LED televizorů. Vzhledem k ceně je rozhodně správné nad několika drobnostmi přimhouřit oko. Kolem a kolem se totiž jedná o povedený televizor s výtečným kontrastem, živými barvami a dobrou ergonomií.

Technologie panelu: LCD LED (X-GEN panel, full backlight)
Úhlopříčka: 40“ (102 cm)
Rozlišení: 1080p (1920 × 1080 bodů)
Poměr stran: 16 : 9
Reproduktory: 2 x 10W
Maximální jas: 450 cd/m2
Maximální kontrast: 2 000 000 : 1 (dynamický)
Rychlost odezvy: 6 ms
Úhly pohledu: 176°

Konektory/rozhraní: 3× HDMI, komponentní, kompozitní video, 2x SCART, PC VGA (D-Sub), digitální optické audio, sluchátka, USB, CI,
Spotřeba: 72 W (průměrná)
Rozměry (s podstavcem): 96,5 x 66,5 x 31 cm
Hmotnost (s podstavcem): 15,4 kg

Autor článku