Hlavní navigace

Skype měl další globální výpadek, postihl i Česko

8. 6. 2011

Sdílet

Komunikační služba Skype zaznamenala včera další globální výpadek, který postihl miliony uživatelů.

Jedná se již o druhý velký výpadek v posledních 14 dnech, předchozí nastal ve čtvrtek 26. května. Paradoxem je, že po prvním výpadku firma podle svých zástupců provedla údajně softwarové opravy, aby k podobným situacím již nenastávalo a novou verzi komunikačního klienta Skype tak distribuovala nejprve uživatelům PC a následně také Maců.

Skype potvrzuje, že šlo o konfigurační problém, který znemožňoval přihlášení. Peter Parkes z této společnosti, tvrdí, že po identifikaci potíží se začalo rychle pracovat na jejich odstranění a po několika hodinách měly být služby zasaženým uživatelům opět dostupné. Podle našich zkušeností trval výpadek Skypu větší část včerejšího odpoledne a jde o nepříjemnou situaci hlavně pro firmy, které Skype nasadily pro zefektivnění svojí komunikace. Peter Parkes dodává, že se za problémy omlouvá.

Výpadek postihl více než 22 milionů uživatelů po celém světě, přičemž celkově má Skype asi 170 milionů uživatelů. Samozřejmě jako v předchozím případě na konci května se v sociálních sítích objevila i včera řada narážek spojujících poruchy Skypu s akvizicí Microsoftem (více viz článek Skype spadl do náruče Microsoftu za 8,5 mld $) s tím, že eBay se služby zjevně zbavil v pravý čas. Jiní se v této souvislosti pozastavují nad tím, jak to, že nyní má Skype více výpadků než dříve. Zástupci firmy ovšem mluví o malých technických problémech a odmítají je spojovat s jakoukoliv obchodní záležitostí.