Hlavní navigace

Sloupové reproduktory Klipsch R-28F

7. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Klipsch
Krásnou ukázkou, kolik muziky můžete dostat za relativně málo peněz, představují sloupové reproduktory amerického výrobce Klipsch R-28F.

Sloupové repro Klipsch R-28F pochází z aktuální produktové řady Reference Series, která zahrnuje hned několik modelů pasivních reprosoustav i aktivních subwooferů. R-28F stojí v této řadě na samém vrcholu mezi sloupovými modely, přesto tento pár reprobeden pořídíte za velmi rozumných 20 tisíc korun.

Hodně nadstandardní základ

Přestože je řada produktů, označená jako Reference Series, základní sérií reproduktorů Klipsch (nahrazuje starší řadu označenou Icon), nedovolí nám sloupy R-28F ani na chvíli si pomyslet, že by snad jejich výrobce něco zanedbal a šetřil na nesprávném místě.

Klipsch R-28F

Více než metr vysoké a nebývale hluboké ozvučnice z MDF desek o síle 18 milimetrů obsahují dva středobasové reproduktory o průměru 8 palců (203 milimetrů), hliníkové výškové měniče, využívající technologii Linear Travel Suspension (LTS) a dopředu směrovaný oválný nátrubek bassreflexu. Membrány i kopulky středobasových reproduktorů jsou vyráběny technologií tlakového vstřikování grafitu, která jim zaručuje extrémní pevnost při velmi nízké hmotnosti. Jejich základem jsou robustní feritové odstíněné magnety.

Reprobedny mají matně černý, kartáčovaný povrch a působí velmi úzkým dojmem. Každá z nich váží bezmála 26 kilogramů, což svědčí i o tuhosti a robustnosti jejich konstrukce. Výhodou u téměř 40 centimetrů hlubokých reproduktorů je umístění otvoru bassreflexu na čelní straně ozvučnice, takže je možné reproduktory umístit až ke zdi. Na zadní straně najdeme dva páry šroubovacích terminálů, umožňujících bi-amp i bi-wire připojení kabelů, které mohou být zakončeny i banánky. Jedinou výtku máme k absenci odhmotňovacích hrotů. Zde si ovšem zručný hifista snadno poradí a koupí si kvalitní nalepovací hroty.

Zvuk do velkých obýváků

Díky velmi vysoké charakteristické citlivosti (98 dB/W/m) není nutné pro slušné rozehrání reprosoustavy Klipsch R-28F použít příliš výkonný zesilovač. Rovněž můžete počítat s tím, že hravě ozvučíte i rozlehlejší místnosti, než jsou běžné obývací pokoje. Svůj podíl na tom má hlavně unikátní konstrukce výškových měničů, kterou využívají i nejvyšší, několikanásobně dražší modely reproduktorů Klipsch řady Palladium Series.

Zvuk reprosoustavy nelze hodnotit jinak, než v superlativech. Výšky jsou velmi čisté a bez zkreslení, středy jasně čitelné a basům nechybí potřebná hutnost ani objem. Zvuk je vyvážený a velmi dynamický. S kvalitním zesilovačem je podání hudby na danou cenovou kategorii vždy výrazně nadprůměrné, nahrávky vyznívají krásně prostorově a ani dlouhodobý poslech neunavuje. Reproduktory R-28F můžeme doporučit pro klasiku, kde jasně oddělí jednotlivé nástroje i umístění hudebníků v prostoru, zvládnou jazz s jemnými detaily nástrojů a nechybí jim ani razance potřebná pro rockovou hudbu či metal. Opravdu jen těžko bychom hledali typ hudby, která sloupům Klipsch R-28F nesedí.

Klipsch R-28F

Reference Series pro celé kino

Z modelů reproduktorů Klipsch řady Reference Series si můžete poskládat celou sestavu domácího kina v konfiguraci 5.1, 7.2 či jakékoli jiné. Právě sloupy R-28F jsou základem setu R-28F Home Theater System, který obsahuje dále centrální repro R-25C, subwoofer R-12SW a jako surround reproduktory využívá buďto pár R-14S nebo monitory R-14M.

bitcoin_skoleni

Řada Reference Series se v katalogu firmy Klipsch jistě nějakou dobu udrží, takže určitě nebude chybou pořídit si nejprve sadu R-28F a později ji rozšiřovat o další reproduktory, až do požadované konfigurace domácího kina. Znovu přitom zopakujme, že i když se bavíme o základní řadě reprobeden Klipsch, pohybujeme se v kategorii vysoce nadprůměrných zvukových zážitků.

Technické specifikace reprosoustavy

Typ soustavy

2pásmový sloupový systém s bassreflexem

Repro (výšky/basy)

25/2 × 203 mm

Celkový výkon (dlouhodobý/krátkodobý)

150/600 W

Frekvence

35-24 000 Hz (+/- 3dB)

Impedance

8 Ohm

Připojení

bi-amping/bi-wiring

Rozměry a hmotnost

1 066 × 241 × 398 mm, 25,7 kg