Hlavní navigace

Sociální sítě jsou zneužívány k náboru teroristů

9. 1. 2009

Sdílet

Odborníci varují, že se Al-Káida zaměřuje na online fóra a sociální sítě, aby získala nové členy pro své teroristické mise...

Podle Evana Kohlmanna, vrchního vyšetřovatele portálu Global Terror Alert (www.globalterroralert.com), kyber-teroristé užívají několik online fór a minimálně jedné sociální sítě, PalTalk, k náboru nových teroristů. Dále také řekl, že mnoho z nich se ani nikdy nepotká osobně, ale vše se domlouvá online, a to jak teroristické kyber-útoky, tak i ty fyzické, jako jsou například sebevražedné atentáty.

Global Terror Alert je online centrum pro výměnu a získávání informací, které využívá řada protiteroristických vyšetřovatelů, analytiků a správců veřejné pořádku. Kohlman například z činnosti organizace vyzdvihl operaci Praline, během níž Britové odhalili teroristickou síť operující ve třech zemích, vedenou 19-ti letým Britem, Aabidem Khanem.

Kohlmann vyzývá provozovatele sociálních sítí k větší kontrole činnosti uživatelů a zabránění jejich zneužití k verbování nových teroristů či plánování dalších útoků.