Hlavní navigace

Solidní jistota

1. 3. 2007

Sdílet

Displej pro každou kancelář Fujitsu Siemens H19-1 Hledáte displej vhodný pro domácnosti i kanceláře, prostě pr...


Displej pro každou kancelář Fujitsu Siemens H19-1


Hledáte displej vhodný pro domácnosti i kanceláře, prostě pro každodenní práci tedy praktický a univerzální? Fujitsu-Siemens pro vás má zajímavou novinku.
Model H19-1 je sice osazen panelem využívajícím technologii TN, ale výrobci se podařilo odvést při návrhu velice slušnou práci a dostatečně zmírnit následky technologických omezení obecně plynoucích z TN řešení. Samozřejmě to znamená, že barevná přesnost tohoto displeje není právě vhodná pro serióznější práci s barvami, ovšem praxe ukazuje odlišné chování běžného uživatele. Ten se obvykle spokojí s amatérskou úpravou fotografií i posunutím barevného podání displeje. To neznamená, že červená je růžová a podobně, nicméně při tisku se obvykle u těchto displejů dočkáte toho, že barva na displeji a výsledná barva na tiskárně jsou odlišné o několik odstínů. V případě, že jste při práci na barvě závislí, nejsou tyto displeje pro vás vhodné. Na druhou stranu rychlejší odezva TN displejů umožňuje v přijatelné kvalitě hraní her i sledování filmů. Zde ovšem dochází díky technologii TN ke vzniku artefaktů a slévání odstínů Během testů dosáhl H19-1 velice uspokojivých výsledku a podařilo se mu tyto nešvary multimediálního obsahu minimalizovat.
Při testování se nám jako nejvhodnější oblast pro nasazení tohoto displeje jeví kancelářské prostředí nebo obecně činnosti, při kterých delší dobu pracujete s textem. Displej nabízí maximální jas 300 cd/m2, při běžném provozu se dostáváme ovšem na hranici 260-270 cd/m2, což v kombinaci s rovnoměrným poosvětlením a kontrastem 700 : 1 znamená pro uživatele velice příjemný a klidný obraz. I při práci přes osm hodin nepůsobí díky nižšímu "vyzáření" bodavě. Rovněž vykreslení malých fontů je velice jasné a zřetelné.
Pokud pracujete i v přítmí či v noci bez dalšího světelného zdroje (například lampičky vedle monitoru), má displej na spodní stěně integrované diody emitující modré světlo kolmo na podstavec, respektive na stůl. Je tak osvětlena odkládací plocha pod displejem a při nastavení vyšší intenzity tohoto osvětlení se lze orientovat i na klávesnici. Jde o malý detail, ale pokud pracujete jako my často i v nočních hodinách, toto řešení jistě oceníte. Světlo lze samozřejmě i vypnout.
Zbývající řešení displeje se nijak neodlišují od dříve osvědčených návrhů. Ovládání probíhá přes standardní sestavu OSD tlačítek na spodní části displeje, o zvuk se stará dvojice integrovaných 2W reproduktorů (žádný zázrak, ale hraje to), nabídne oba videovstupy DVI-I i D-Sub. Bohužel je nelze dostatečně výškově polohovat, což je slabinou většiny displejů této kategorie.
Scaleoview H19-1 představuje vyvážený model, který je vhodný pro celodenní nasazení při práci s textem a internetovým obsahem. Díky stabilitě a rovnoměrnosti obrazu je vhodný pro kancelářské aplikace, v domácím prostředí ho mohou využít při odezvě 5 ms nenároční hráči, vydržíte na něm i pohled na nějaké to DVD či R5 release.

Fujitsu-Siemens Scaleoview H19-1

rovnoměrné podsvětlení, stabilní obraz
poměr výkon/cena
polohovatelnost
Cena vč. DPH: 8 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Fujitsu-Siemens,
www.fujitsu-siemens.cz

Autor článku