Hlavní navigace

Sony Bravia KDL-40HX705

1. 6. 2010

Sdílet

www.sony.cz, 33 200 Kč (včetně DPH) Osobitý a charakteristický design se mezi bohatou spletí všedně provedených televizorů hledá opravdu jen těžko. V jednom z východů z tohoto bl...

www.sony.cz, 33 200 Kč (včetně DPH)

Osobitý a charakteristický design se mezi bohatou spletí všedně provedených televizorů hledá opravdu jen těžko. V jednom z východů z tohoto bludiště se však ukrývá série domácích plochých televizorů od společnosti Sony, kterou spojuje minimalistické provedení Monolithic Design, sázející na originální designérské pojetí – jednolitost. Tuto řadu reprezentuje i 40“ LCD televizor Sony Bravia KDL-40HX705 provedený v letošním designu Monolith.
Jak již sám název této produktové řady napovídá, televizor sází na originální provedení, které je nejpatrnější na čelní straně televizoru, tvořené obrazovkou a okolním rámem, jež dohromady splývají v jedinou vrstvu v leskle černém vyhotovení s téměř nepatrnou hranicí mezi jednotlivými prvky. Obrazovku lze navíc sklopit směrem dozadu, díky čemuž se televizor pohodlně přizpůsobí poloze, z níž ho chcete sledovat. V duchu čistých a volných ploch je ostatně vyroben celý televizor, který tak doplňuje váš obývací pokoj i po estetické stránce.
Podle dostupných informací jsme očekávali, že tento designérský šperk nabídne velmi štíhlé rozměry a ještě umocní jednolité provedení využitím technologie podsvícení Edge LED, stejně jako jeho sourozenci. Opak je však pravdou. Vzhledem k dnešním standardům musíme podotknout, že hlavně v zadní části působí televizor poněkud robustnějším dojmem a dosahuje šířky až 100 mm. Je to však jen drobná vada na kráse – jedná se v podstatě o daň za užitek v podobě bohaté nabídky připojení.
K dispozici jsou čtyři HDMI vstupy, jež uspokojí potřeby snad většiny příznivců vysokého HD rozlišení, a komponentní video. O podporu multimédií se stará síťové rozhraní Ethernet s podporou technologie DLNA, sloužící ke sdílení multimediálních souborů v počítačové síti. Mimo domácí LAN sítě se s tímto rozhraním dostanete i k internetovému obsahu služby Bravia Internet Video, která mimo jiné přinese i 20 nejlepších momentů z právě probíhajícího mistrovství světa ve fotbale či snímky z historie této velkolepé sportovní události. Služba dále nabízí množství streamovaných videí z různých zdrojů jako YouTube, novinky z Eurosportu nebo také výuková videa o hraní golfu. S DLNA tak můžete bezpečně zahnat nudu v případě, že na vámi přijímaných programech nejsou žádné zajímavé pořady a všechny filmy z půjčovny jste již viděli dvakrát.
Možnost připojení počítače zajišťuje klasický konektor D-Sub a nechybí ani USB 2.0 pro přehrávání oblíbené hudby ve formátu MP3, prohlížení fotografií a videí uložených na přenosných zařízeních. Nabízí se i možnost připojit přes USB rozhraní Wi-Fi USB klíčenku a umožnit tak televizoru přístup do bezdrátových sítí.
Pozoruhodnou vlastností tohoto modelu je jeho stabilita při přehrávání online videa. Jak ukázaly naše testy, televizor si hravě poradí i se streamovaným HD videem a přitom nevyžaduje žádné mimořádně rychlé připojení k internetu.
Model KDL-40HX705 se honosí 200Hz technologií Motionflow redukující rozmazání obrazu při rychlých pohybových scénách, kterou doplňuje technologie Bravia Engine 3 pro zpracování a vylepšení obrazu. Míru saturace barev a jejich věrohodnost dále zvyšuje technologie Live Colour. Zmíněnou trojici implementovaných technologií doplňuje ještě režim 24p True Cinema, který se postará o lepší pocit při přehrávání filmů na Blu-ray discích.
Díky kombinaci tří podpůrných technologií, jež svou práci odvádí na výbornou, a díky rovnoměrně podsvětlené Full HD obrazovce se výsledný obraz vyznačuje více než slušnou kvalitou. Při přehrávání HD videa je detailní, čistý, ostrý a díky avizované 200Hz vyhlazovací frekvenci si svou kvalitu zachovává i v případě opravdu zběsilých honiček a rychlých prostřihů. Nutno dodat, že přítomné technologie pracují výborně i s obrazem ve standardním rozlišení a zachází s ním o poznání lépe než řadové LCD obrazovky.
200Hz vyhlazovací technologie ovšem může mít v některých případech na výsledný obraz i negativní dopad a může vytvářet v obraze nechtěné rušivé artefakty. Pokud však televizoru ponecháte standardní nastavení, setkáte se s těmito artefakty jen sporadicky.
I když LCD obrazovky společnosti Sony v minulosti trápilo nerovnoměrné podsvícení, model KDL-40HX705 touto nepříjemností nijak výrazně netrpí a nejeví na pohled žádné zřetelné známky světlých a tmavých míst v rozsahu nastavení, které normální uživatel volí. Samozřejmě se tato místa ukážou na měřících přístrojích a některé dokážete odhalit i „pátráním“ za pomoci enormního zvýšení kontrastu a jasu, nicméně pak už nelze sledovat obraz. Pokud tedy zůstaneme při nastavení, kdy je film „koukatelný“, lze z uživatelského hlediska považovat podsvícení za rovnoměrné, kdy si panel v rámci změn udržuje dobrou homogenitu. Podáním černé barvy tento model na poměry LCD televizorů vybočuje z řady a dosahuje uspokojivých výsledků. Objevil se však obecný problém těchto televizorů, daný technologickými omezeními – úbytek kontrastu a přesnosti barevného podání při pozorování z ostřejších úhlů, který alespoň v malé míře trápí i většinu konkurenčních modelů. V případě Sony Bravia KDL-40HX705 tak nedoporučujeme sledovat program z úhlu většího než 40°, který představuje snesitelnou hranici.
Bohužel zvuková kvalita už tak uspokojivá není. V případě výšek se sice ještě drží na úrovni, ale jinak postrádá výrazné basy. Tento nedostatek nezamrzí jen při poslechu hudby, ale ubírá na hutnosti i vydařeným akčním scénám. Nedostatečná zvuková kvalita je ale obecným problémem plochých domácích LCD televizorů, takže nutnost připočítat k ceně televizoru náklady na pořízení kvalitnější audio sestavy nijak nepřekvapí. Na závěr je na místě podotknout, že jsme se u LCD televizorů už setkali s ještě horší zvukovou kvalitou, takže nakonec můžeme v této kategorii KDL-40HX705 ještě pochválit. Abychom se vyhnuli nedorozumění: za přijatelný zvuk považujeme alespoň samostatný soundbar nebo sestavu 2.1. Pokud jste nikdy nezatoužili po výraznějším zvuku nebo jste prostě spokojeni s reproduktory samotných TV, nemusíte brát předešlé řádky v potaz.
Sony Bravia KDL-40HX705 jednoznačně upoutá zajímavým a originálním provedením Monolithic Design, které zaujme již na první pohled svou černou jednolitostí. Obrazová kvalita tohoto modelu a jeho propracované online dovednosti ho staví v dané kategorii na špičku. Největším nedostatkem je úbytek kvality obrazu při sledování z ostřejšího úhlu a z našeho pohledu nedostačující audio. Plusem pak je multifunkční HD tuner (kabel, DVB-T, satelit). Modely HX705 ovšem nehledejte v běžném prodeji. Jde totiž o přístroj, který si zaslouží (a Sony tak i učinilo) zařazení mezi exkluzivní nabídku Sony Center.

Technické parametry:
Technologie panelu: LCD
Úhlopříčka: 40“, 102 cm
Rozlišení: 1080p (1920 × 1080 bodů)
Poměr stran: 16 : 9
Reproduktory: 2× 10 W
Konektory/rozhraní: 4× HDMI, 2× SCART, komponentní video, kompozitní video, PC vstup (D-Sub), USB 2.0, sluchátka, DLNA Ethernet, PCMCIA slot (CI)
Spotřeba: 109 W (Home režim)
Rozměry: 102,3 × 62,8 × 10 cm bez stojanu, 102,3 × 66,5 × 31 cm se stojanem
Hmotnost: 19,2 kg (22, 4 kg se stojanem)