Hlavní navigace

Sony DSC T30

1. 7. 2006

Sdílet

Malý fotoaparát vám ostudu neudělá Kdyby existovala hitparáda tenkých stylových kompaktů, patrně by se na če...


Malý fotoaparát vám ostudu neudělá


Kdyby existovala hitparáda tenkých stylových kompaktů, patrně by se na čelných místech pravidelně střídaly fotoaparáty řady Sony T. Sedmimegový přístroj s označením T30 ale nabízí podstatně více než jen povedený design. Mezi konkurencí boduje optickým stabilizátorem, na který mezi tenkými kompakty narazíte jen zřídka. Druhou výhodou je displej s úhlopříčkou 7,6 cm.
Fotoaparát se zapíná odsunutím krytu objektivu s ohniskovou vzdáleností 38-114 mm, který je umístěn v pravém horním rohu přední strany. Toto řešení je letos velmi v módě, ale člověk si musí dávat dobrý pozor, aby před objektiv při focení nestrkal prsty.
Funkční výbava odpovídá skrovným zvyklostem stylových fotoaparátů, najdeme v ní ale pár příjemných překvapení. Patří mezi ně například rozsah citlivosti až po ISO 1 000, což sice znamená velké riziko šumu, ale i tak se to v horších světelných podmínkách může hodit, zejména v kombinaci se stabilizátorem v místech, kde z nějakého důvodu nelze použít blesk (divadlo, muzeum, pavilóny v zoo apod.). Ani s kontinuálním ostřením, neocenitelným při fotografování objektů v pohybu, se u kompaktů této třídy nesetkáme zrovna často. A třetí velkou předností je baterie s indikací zbývající kapacity v minutách na displeji.
Na druhou stranu nás kupříkladu mrzela absence manuálního vyvážení bílé, jen devět motivových programů a nepotěšily nás ani trochu pomalejší reakce fotoaparátu, zejména při ukládání fotografií a zoomování.
V šeru při ostření pomáhá oranžové asistenční přisvícení. Je stoprocentně spolehlivé, ale také velmi intenzivní a při fotografování dokáže člověka nepříjemně oslnit.
Na fotografiích nás příjemně překvapila ostrost a poměrně dobrá kresba detailů, která se směrem k okrajům snímků zhoršuje jen mírně. Měření expozice funguje spolehlivě, horší je to s automatickým vyvážením bílé barvy jsou snad až příliš syté a trochu inklinují k teplým odstínům, hlavně určité tóny modré vypadají trochu nerealisticky. Stabilizátor obrazu možná není tak účinný jako u Panasoniku nebo Canonu, přesto dokáže ve slabém světle pomoci. Chromatická aberace se na snímcích vyskytuje jen ojediněle na širším ohnisku a šum výrazně roste až při ISO 400, citlivost ISO 1 000 se ovšem hodí jen pro zmenšené snímky na internet.

Sony DSC T30

povedený design
stabilizátor
velký displej
některé překvapivé funkce
ostré a dobře exponované snímky
nemá ruční vyvážení bílé
problematické zpracování barev
Cena vč. DPH: 12 490 Kč
K testu zapůjčila firma: Sony, www.sony.cz

Autor článku