Hlavní navigace

Sony předvedla OLED TV silnou necelý milimetr!

6. 10. 2008

Sdílet

Společnost Sony, která se v poslední době výrazně angažuje ve výrobě OLED displejů, předvedla na právě probíhající výstavě Ceatec 2008 v Japonsku prototyp nové televize s úhlopříčkou 11 palců, která má neuvěřitelnou „hloubku“ pouze 0,9 mm.

Společnost Sony, která se v poslední době výrazně angažuje ve výrobě OLED displejů, předvedla na právě probíhající výstavě Ceatec 2008 v Japonsku prototyp nové televize s úhlopříčkou 11 palců, která má neuvěřitelnou „hloubku“ pouze 0,9 mm.

Třetina z tohoto rozměru pak spadá na samotný displej, který je silný 0,3 mm a jedná se o nejtenčí displej, který Sony zatím oficiálně předvedla. Nový prototyp OLED TV z řady XEL od Sony (na obrázku vlevo) je pak do velké míry založený na modelu, který byl představen na začátku tohoto roku, jen byl silnější.

První televize s OLED displejem od Sony, označovaná jako XEL-1 (na fotografii vlevo), byla uvedena na loňském Ceatecu a upoutala ve své době velkou pozornost. Její obrazovka byla silná 3 mm a měla taktéž úhlopříčku 11 palců. Jednalo se mimochodem o první model televizoru s touto technologií, který byl komerčně dostupný.

Sony se však stále potýká s problémem výroby panelů o větší úhlopříčce a tak momentálně není známo, kdy budou k dispozici i větší přístroje a v současnosti není ani jasné, kdy bude nový prototyp připraven pro trh a jaká bude jeho cena. Loňská XEL-1 byla nabízena v přepočtu za 32 000 Kč.

O OLED technologii se mluví již dlouho jako o možném nástupci dnešní LCD technologie. Existuje totiž již více než dvě desetiletí, neboť v roce 1987 ji vyvinula firma Kodak a vyznačuje se použitím organických elektroluminiscenčních diod bez nutnosti dalšího podsvětlení, jak je tomu u běžných LCD panelů.

Díky OLED technologii je možné dosáhnout i velmi tmavých odstínů a reprodukce barevných tónů pro konvenční displeje nedosažitelné. Displeje postavené na tomto principu spotřebují také v porovnání s konvenčními panely menší množství energie, protože světlo emitující struktura OLED nevyžaduje zvláštní zdroj světla a lze jej napájet pomocí velmi nízkých napětí.
Nenechte si ujít:
Stanou se FED displeje náhradou za LCD i CRT?

Asus a Realtek vyvíjejí bezdrátové LCD monitory

Největší LCD monitor na světě je již v provozu

52palcový LCD monitor NEC míří na trh

Asus uvádí supertenký 22" LCD monitor LS221H

LCD monitor Samsung SyncMaster 2263DX: Dva v jednom

Asus uvádí LCD monitory s web kamerou