Hlavní navigace

Soundbar Onkyo LS-B50

10. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Onkyo
Reproduktorové kombinace typu Soundbar jsou tu s námi již od konce minulého tisíciletí. Onkyo LS-B50 se cenově i provedením vzdaluje od levných reproduktorých hračiček.

Reproduktorové kombinace typu Soundbar jsou tu s námi již od konce minulého tisíciletí. Středové reproduktory pro domácí kino jsou sice často podélné, ale i v případě více driverů reprodukují pouze jeden kanál. Soundbar  zvládal jednoduše reprodukovat levý, střední a pravý kanál, ale v průběhu vývoje postupně přibíral další.  Nejprve čistě pomocí zvukových efektů "tak nějak" simulujících zkreslení zvuku pocházející od odrazů z ploch za posluchačem, ale s každou další generací se prodlužoval o další reproduktory, často jinak směřované.

Testovaný Onkyo LS-B50 je 6.1 kanálový systém, kde hlubotonový 0.1 kanál je repezentován samostatným aktivním a přes bluetooth připojeným subwooferem, 6 plnohodnotných kanálů je reprodukovanou pomocí pole 8 měničů (z toho je 6 širokopásmových a dva tweetery).  V kategorii cca 10 000 Kč to není špatný balíček, při přepočtu na samostatný kanál to vychází 1400 Kč na reproduktor, a to jsme opomenuli nezbytný zesilovač a kabeláž.

Onkyo LS-B50 přitom je sám o sobě i v podstatě kompletním receiverem včetně dekodování AC-3 kodeku, podporující řadu různých zdrojů zvuku, i když tím nejtypičtějším bude televizor, do jehož optického výstupu se soundbar připojí (a většina moderních televizorů pomoc se zvukem skutečně potřebuje). Tomuto nasazení odpovídá i úsilí výrobce viditelné v dálkovém ovládání, vlastní soundbar je předprogramovaný pro ovladače devíti hlavních výrobců a je ochoten učit se i další.

Soundbar Onkyo LS-B50

Možnosti připojení zahrnují i koaxiální digitální kabel, klasický analogový 3,5mm jack, bezdrátovou konektivitu BlueTooth a dokonce i USB port. Soundbar se tak může stát srdcem libovolné multimediální domácnosti, kde především přes Bluetooth budou stále častěji připojovány tablety či chytré telefony, které současně nabízejí vlastní ovládací rozhraní přesně dle vkusu uživatele a současně rozšiřují možnosti soundbaru o neomezený počet zdrojů hudby, včetně služeb jako je Spotify a pod.

Onkyo LS-B50 se cenově i provedením vzdaluje od levných reproduktorých hračiček, prostorový efekt je jasně pozorovatelný, vlastně poznatelný a jeho zvuk je očividně lepší než nativní zvuk televizoru. Ze tří zvukových režimů (Film / Hudba / Zprávy) mohou uživatele PC překvapivě nejvíce oslovit "Zprávy", protože v praxi se často setkáme s videomateriály (webripy atd)  s extrémně špatnou kvalitou zvuku, kdy musíme být vděčni za každou pomoc, která přispěje k lepší srozumitelnosti dialogů.

Vizuálně se potom B50 hodí přesně tam, kam ho umisťují všechny propagační materiály – s mírným odstupem pod televizor, jako jakési zdůrazňující podtržítko. Maximalista potom ovšem skončí u jakési zástěny,která ukryje veškerou kabeláž a estetickou stránku dvojice TV - soundbar, dotáhne do konce.

CS24

K B50 přidávaný subwoofer "zdůrazňuje" ten největší přínos podobného řešení. Díky bluetooth připojení není třeba subwoofer nějak komplikovaně instalovat, lze jej umístit kamkoli a vlastní propojení proběhne na stisknutí tlačítka. Tak ovšem funguje celé totoho řešení a časy, kde naprostá většina domácích kin vyžadovala samostudium uživatele, jsou konečně a definitivně pryč.