Hlavní navigace

Space Siege

11. 9. 2007

Sdílet

Nové akční RPG od ostřílených vývojářů nás zavede do hlubin vesmíru. Najdete v sobě odvahu obětovat část lidského ducha na úkor kyberimplantátů a postavit se přesile nepřátelských agresorů?

Fantasy řežba Dungeon Siege se v době svého vydání mohla směle měřit s králem žánru akčních RPG, zbožňovaným i zatracovaným Diablem. Po solidním úspěchu přišel druhý díl, nějaké ty přídavky... však to znáte, populární značku je třeba pořádně podojit. Proto je možné trochu překvapivé, že se Chris Taylor a jeho parta odklánějí od světa plného kouzel a statečných rytířů a makají na hře zasazené do úplně jiného prostředí. I když Chris všechny své fanoušky ubezpečil, že se k osvědčenému fantasy prostředí se svými hochy zase vrátí.


Ideová návaznost chystané hry je patrná už z druhého slova názvu Space Siege. A naopak z prvního je jasné, že tady půjde o pořádné sci-fi. A skutečně – děj se bude odehrávat na obrovském kolonizační vesmírné lodi Armstrong, jejíž posádka a pasažéři patří mezi poslední přeživší představitele lidské rasy zdecimované drtivou válkou proti nepřátelské rase Keraků, mimozemských agresorů, kteří zaútočili na Zemi. Invazní jednotky Keraků se ovšem dostanou i na vesmírné plavidlo a s jejími obyvateli to vypadá zle nedobře. Naštěstí je mezi nimi i armádní technik Seth Walker, který se rozhodne nakopat agresivní vetřelce do jejich nejcitlivějších míst. Na své krvavé pouti bude bojovat s kerakskými vojáky ozbrojenými všemožnými futuristickými zbraněmi, ale také s různými drony, roboty a jinými mechanickými nepřáteli.

„ S každým implantátem klesá Sethovo lidství a postupně se z něj pomalu ale jistě stává více stroj nežli člověk.“

Podobně jako v Dungeon Siege, i zde se k hlavnímu hrdinovi postupně přidají další postavy. Kočka Gina kromě své super vizáže dokáže také přiložit ruku k dílu v bitvě a navíc je specialistkou na komunikační systémy, hlavní palebnou sílu obstará mariňák Jake, opravy všeho druhu zvládá mechanik Frank. Nechybí ani obdoba fantasy léčitele, zde představovaná kybermedikem Edwardem. Kromě nich má Seth k ruce i speciálního bojového robota, kterého bude Seth postupem času vylepšovat. Vývojem budou samozřejmě procházet i ostatní hrdinové, v osvědčeném RPG stylu. Výjimkou bude Seth, kterého kromě klasického vylepšování atributů čeká hlavně možnost cpát do sebe různé kyberimplantáty, jenž zlepšují třeba zrak, zvyšují sílu nebo zvětšují kapacitu plic. Nejde ovšem jen o automatické kliknutí myší a zamnutí rukou při prohlédnutí navýšených statistik. S každým implantátem totiž klesá Sethovo lidství, postupně se z něj pomalu ale jistě stává více stroj nežli člověk. Budete se tedy muset rozhodnout, zda si zachováte svojí duši, nebo dáte přednost posílení svého těla za cenu její ztráty... a nepůjde jen o morální dilema, ale vaše volby v této oblasti by se měly projevit i přímo ve hře.

Kromě „kosmetických“ efektů, jako je třeba změna hlasu hlavního hrdiny z lidského na elektronický, jde hlavně o to, že mnohá NPC – vesměs přeživší obyvatelé kosmické lodi – si s robočlověkem nebudou chtít ani povídat. Autoři zatím nejsou k tomuto aspektu příliš sdílní, takže uvidíme, jestli vaše proměna ve stroj negativně ovlivní třeba ceny při obchodování nebo dokonce zavře cestu k některým vedlejším questům. V podstatě by se mohlo jednat o variaci na volbu přesvědčení dobré/zlé v některých fantasy hrách a následné reakce NPC na hrdinu. Implantáty samozřejmě nebudou jedinými předměty, které budete nacházet – z beden či zabitých nepřátel seberete spoustu dalších užitečných věciček, třeba zbraně, bojové pancíře, medikity, drogy... Zajímavou vychytávkou by měla být i možnost skládání některých předmětů z různých částí, či vylepšování již hotových zbraní a jiného vybavení. MacGyver by zkrátka zaplesal.



Kromě totální akční RPG řežby pro jednoho hráče bychom se měli dočkat i multiplayerových radovánek, a to až pro čtyři hráče. Půjde zejména o kooperativní hraní, přičemž vývojáři slibují, že jednotlivé herní lokace se budou od hry pro jednoho hráče lišit, zkrátka že budou optimalizovány pro více playerů. Hra se má na trhu objevit až na podzim roku 2008, a my doufáme, že autoři ještě zamakají na grafice, která zatím není nijak oslnivá. Vše ostatní ale vypadá slibně, takže se těšme, že si za rok pořádně užijeme adrenalinovou sci-fi jízdu.

Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)

Žánr: akční RPG
Výrobce: Gas Powered Games
Vydavatel: Sega
Multiplayer: ne
Datum vydání: podzim 2008
Internet: www.spacesiege.com