Hlavní navigace

Spam tvoří v Česku už 89 procent e-mailů

13. 1. 2008

Sdílet

Podle údajů společnosti Gauzy za prosinec 2007 se počet nevyžádaných e-mailů neustále zvyšuje, již dosáhl hrozivého podílu 89% z celé elektronické pošty.

CS24

Společnost Gauzy oznámila, že počet spamových zpráv v prosinci dosáhl 89 procent ze všech e-mailů, které v tomto měsíci proběhly českým internetem. "V datovém objemu tvořil spam z tohoto obsahu sice pouze 0.02 procenta," doplňuje statistiku obchodní ředitel Gauzy Miroslav Radvan, "jeho počet vzhledem k celkovému počtu mailů už však tolik příznivý není: devět z deseti zpráv bylo vyhodnoceno jako nevyžádaná pošta."

V únoru 2007 zaznamenal odborný server Spamy.cz prudký nárůst nevyžádaných reklamních e-mailů zejména z Číny a Jižní Koreje, kde došlo k aktivaci nových botnetů - rozsáhlých sítí, které mají až stovky tisíc strojů. Experti předpovídali do konce roku spamovou hladinu 90 procent a realita jejich prognózu potvrdila. Spamová kalkulačka na serveru uvádí, že firmu s 10 zaměstnanci, z nichž každý má jednu e-mailovou schránku, do které denně dorazí průměrně 10 nevyžádaných obchodních zpráv, stojí čas na stahování a třídění těchto e-mailů 27 504 Kč ročně.

- - Alexandr Radecký