Hlavní navigace

Speciální USB klíč od IBM zabezpečí internetové bankovnictví

7. 11. 2008

Sdílet

Zákazník se může pomocí zabezpečeného USB klíče přihlásit a ověřovat všechny transakce na jeho displeji. USB zařízení je přitom bezpečně připojeno k serveru banky. Obchází přitom počítač, který může být napaden škodlivým softwarem...

Prototyp USB zařízení v podobě paměťového klíče s integrovaným displejem z výzkumné laboratoře IBM v Curychu přináší podle IBM novou úroveň zabezpečení pro uživatele online bankingu. Pilotní zařízení jsou už připravena na testování bankami.

Zařízení Zone Trusted Information Channel (ZTIC) se připojí do USB portu jakéhokoli počítače a vytvoří přímý, bezpečný kanál k online transakčnímu serveru banky. Obchází přitom počítač, který může být napaden škodlivým softwarem nebo vystaven útokům hackerů.

Zákazník se může pomocí zabezpečeného USB klíče přihlásit a ověřovat všechny transakce na jeho displeji. USB zařízení je přitom bezpečně připojeno k serveru, takže je zákazník podle IBM spolehlivě chráněn i před nebezpečnými formami útoků, které manipulují daty na pozadí bez vědomí uživatele i banky. Nové USB zařízení přidává další úroveň ochrany ke stávajícím řešením ověřování prostřednictvím čipové karty, kódu PIN nebo jednorázového ověřovacího kódu.

Stále častěji se objevují útoky typu „man-in-the-middle“, kdy hacker nepozorovaně zachycuje a pozměňuje zprávy předávané mezi uživatelem a finanční institucí. Pozměněné zprávy vypadají jako oprávněné transakce finanční instituce a zprávy doručované bance vypadají jako zprávy od zákazníka.

Téměř 90 procent online útoků zneužívajících identity míří na sektor finančních služeb. Mezinárodní studie instituce MELANI (Švýcarské zpravodajské a analytické centrum pro zajištění informací) z roku 2007 zjistila, že vzrostl počet úspěšných případů napadení malwarem a že v současnosti zavedené dvoufaktorové systémy ověřování (například ověřování pomocí transakčních čísel, kódů SecurID atd.) neposkytují dostatečnou ochranu před takovými útoky. V okamžiku, kdy je počítač zákazníka napaden malwarem, totiž nemohou být považovány za dostatečně zabezpečené.

ZTIC poskytuje přidanou úroveň zabezpečení před oběma těmito útoky. Toto řešení přesouvá všechny kryptografické procesy a důležité procesy uživatelského rozhraní z počítače na zařízení ZTIC, čímž vzniká důvěryhodný koncový bod komunikace mezi bankovním serverem a uživatelem. V kombinaci s čipovou kartou, kterou lze do zařízení vložit, přináší nové řešení vyšší úroveň komplexního zabezpečení online bankingu.

To, co uživatel vidí na displeji zařízení ZTIC, je shodné s tím, co „vidí“ server bez ohledu na nebezpečné útoky, k nimž může dojít v PC nebo při přenosu po internetu.

Vědci navrhli ZTIC jako USB zařízení o velikosti paměťového klíče. Pracuje s běžně používaným protokolem TLS/SSL. Hardware ZTIC se koncepčně skládá z procesorové jednotky, operační a permanentní paměti, malého displeje, alespoň dvou kontrolních tlačítek (OK a Storno) a volitelně i ze čtečky čipových karet.

Viz také:
Limbo hrozí internetovému bankovnictví přes HTML injection
Pády bank jsou zneužívány k phishingu