Hlavní navigace

Star Wars: Battlefront II

25. 9. 2005

Sdílet

Spousta novinek a vylepšení v chystané multiplayerové akci od LucasArts vypadá velice lákavě. Otázkou však zůstává, zda toho je dostatek na zbrusu nový díl. O tom všem se dočtete v našem preview.

Myslíte, že Jediové tvoří hlavní sílu armády Republiky? Ani náhodou! Krky nastavují řadoví vojáci.



Dokázali byste odhadnout, který titul z prostředí Hvězdných válek se stal nejprodávanějším v historii? Kupodivu to není žádná starší klasika, jako třeba vesmírný simulátor X-Wing vs. TIE Fighter nebo velmi oblíbená akce Dark Forces, nýbrž před necelým rokem vydaná multiplayerová řežba Star Wars: Battlefront. Není proto divu, že se po takovém úspěchu vývojáři rozhoupali k urychleným přípravám druhého pokračování, které by se mělo s největší pravděpodobností objevit ještě do konce letošního roku.



Co najdete v krabici? První, co nás na druhém dílu Battlefrontu zajímalo, byla otázka, zda se nebude jednat o pouhý datadisk, zabalený do úhledné krabice s názvem vylepšeným o magickou dvojku. Popravdě řečeno jsme se nedopátrali uspokojivé odpovědi. Pokud bychom měli dát na slova samotných autorů, samozřejmě bychom vás museli zahrnout přívalem oslavných ód na zbrusu novu hru, která obsahuje tuny originálních map a hromadu nových jednotek, zbraní i herních módů. Nic takového však dělat nebudeme, protože podobným slibům vývojářů není radno příliš důvěřovat. Fakta hovoří jasně: grafické zpracování dozná víceméně pouze kosmetických změn, přibude rozsáhlá singleplayerová část, boje vás zavedou rovněž do vesmíru a samozřejmě budete moci využívat množství nové bojové techniky. Společně s přírůstkem herních map to dělá celkem slušnou porci nové zábavy, avšak na finální verdikt o tom, zda se jedná o plnohodnotnou hru nebo jen o „datadisk“, si necháme až do recenze plné verze hry.

Star Wars: Battlefront II se stejně jako jeho předchůdce zaměří na řadové vojáky kterékoliv znesvářené strany v galaxii přímo na bojišti. Autoři se nijak netají inspirací v úspěšné válečné akci Battlefield, a proto se opět dočkáte taktických bojů, v nichž se uplatní týmová spolupráce a především využívání těžké i lehké vojenské techniky. Samozřejmě vás nečeká prostředí druhé světové války, nýbrž ozbrojené konflikty z Lucasových Hvězdných válek. Také tentokrát se můžete těšit na obě časové epochy, tedy nejen na boje Dartha Vadera a jeho Impéria proti rebelům, vedeným Lukem Skywalkerem, ale rovněž na válku klonových vojáků Republiky proti armádě droidů. A protože premiéru posledního dílu novodobé filmové trilogie jsme si odbyli již letos na jaře, je možné, že se ve hře objeví rovněž scény z wookijské planety Kashyyyk a z dalších nových lokací.



Zásadní změny by v druhém dílu měla prodělat kampaň pro jednoho hráče. Zatímco v původní hře sloužily souboje s počítačem řízenými boty spíše jako seznámení s jednotlivými herními mapami, Battlefront II si klade za cíl hráči nabídnout komplexní dějovou linii, rozloženou do řady misí. V nich společně s několika členy týmu postupně plníte sérii klíčových úkolů. Příběh hry vás seznámí s výsadky 501. legie, což je skupina elitních vojáků, bezezbytku plnících rozkazy samotného Dartha Vadera. Proto se této legii rovněž přezdívá „Vaderova pěst“. Kromě příběhové kampaně také ihned naskočíte do bitvy v herním módu Galactic Conquest, který obsahuje klání na všech bojištích z obou historických ér Hvězdných válek.

Hlavní porce zábavy však i nadále spočívá v multiplayerových bitvách velkého množství hráčů. Jejich maximální počet se zdvojnásobí, což znamená, že na některých mapách se bude pohybovat až šedesát čtyři hráčů. Největší inovaci herního systému však slibuje přítomnost vesmírných bitev. Mezihvězdný prostor samozřejmě znamená i přehlídku smrtících stíhaček, obrovských mateřských lodí, a dokonce objemných transportérů. Hra tímto prvkem dostane zcela nový náboj – úkoly na mapách se mohou skládat třeba z dobývání vesmírných stanic a zneškodňování jejich obranných systémů přímo z vnitřku plavidla. V takovém případě ve vlastním hangáru naskočí několik hráčů do stíhaček, ostatní se nasoukají do transportéru a společně vyrazí dobýt přistávací plochu obléhané lodi. Podaří-li se jim to, uvnitř nepřátelského hnízda se už po svých prostřílí třeba až k reaktoru lodi a zneškodní jej.



Do bitevní vřavy se zapojí také Jediové. Ale nebojte se, že by se hra zvrhla v nějaký masakr se světelnými meči. O vítězství v bitvě se musí zasloužit především řadoví vojáci a rytíř Jedi představuje spíše pomyslnou třešničku na dortu, která ale může zvrátit vývoj boje na tu či onu stranu. Ovládání takového bojovníka se zpřístupní až po nějakém čase, a to pouze jedenkrát v právě probíhajícím boji. Jediho tak využijete pouze jako dočasnou taktickou výhodu, a pokud ji neuváženě promrháte, může to vést k nepříjemné porážce. Se světelnými meči se samozřejmě nebudou ohánět nějací „nazdárci“. Hrůzu mezi vojáky vnese červená záře meče Dartha Vadera a respekt určitě vzbudí i zelený meč Yody. Dočkat bychom se měli rovněž dalších známých postav, což by mohlo značně zpestřit bitevní vřavu.

Mezi multiplayerovými herními módy by se žádná velká překvapení objevit neměla. Klasická nabídka týmových klání – conquest, dvě varianty capture the flag, hunt a assault. Rovněž týmy, které se proti sobě postaví, se budou skládat z podobných herních povolání. V přední linii samozřejmě stojí útočné komando, doplněné drsnými chlapíky s těžkými zbraněmi. Záda jim kryjí odstřelovači, bojová vozidla či stíhačky ovládají technici nebo piloti a medikové se snaží všechny udržet na živu. Kromě toho by se do hry měl zapojit minimálně jeden nový druh vojáků. Autoři zmiňují speciální velitele, kteří dokáží své vojáky povzbudit v boji, a přidat jim tak určitý bonus k bojovým dovednostem.



Vyzdobená fasáda akční hry Star Wars Battlefront II využije modifikovaný engine z prvního dílu. Z dostupných obrázků a videí se zdá, že nějakých zásadních vizuálních změn se nedočkáme, což však zas tolik nevadí. Po grafické stránce hra vypadá pořád více než dobře. Kromě úpravy síťového kódu a s tím spojené podpory 64 hráčů bychom podle autorů mohli očekávat vylepšenou umělou inteligenci počítačem řízených spolubojovníků i nepřátel. Jistých změn dozná rovněž fyzikální model vozidel a letounů. Rozpoutají se monumentální bitvy, kde se v hektické vřavě prohání několik desítek obrněných vozidel, vzduchem burácejí vznášedla a kolem sviští paprsky laserů. A právě takové atmosféře má být uzpůsobena velikost herních map, které se i tentokrát rozprostírají na různých planetách ve všech koutech galaxie.

Není pochyb o tom, že nás v podobě Star Wars Battlefront II čeká slušná porce nové multiplayerové zábavy. Autoři do pokračování přichystali řadu zajímavých změn a vylepšení, přičemž nezapomněli ani na drobnosti, které hráče původní hry trápily nejvíce (například přidání sprintu či změny povolání během hry, takže už nemusíte čekat na smrt). Jestli se však z nového dílu nestane pouhý vylepšený duplikát původní hry, ukáže teprve plná verze.

Autor článku