Hlavní navigace

Storm Worm ve variantě Peed představuje více než polovinu malwaru

3. 4. 2008

Sdílet

Storm Worm sice vede žebříček, ale dlouhodobě nejrozšířenějším malware je BehavesLike:Trojan.ShellHook. Tento trojský kůň umožňuje útočníkovi spustit na počítači oběti škodlivý program v momentě, kdy uživatel spustí legitimní aplikaci.

BitDefender zveřejnil žebříček TOP 10 malware za měsíc březen. Žebříčku vévodí trojský kůň Peed (alias Storm Worm). Podle zjištění výzkumných laboratoří společnosti BitDefender mají různé variace tohoto trojského koně na svědomí více než polovinu všech zaznamenaných výskytů malware za poslední měsíc.
Storm Worm sice vede žebříček, ale dlouhodobě nejrozšířenějším malware, který se tentokráte umístil na 3. příčce, je BehavesLike:Trojan.ShellHook. Tento trojský kůň umožňuje útočníkovi spustit na počítači oběti škodlivý program v momentě, kdy uživatel spustí legitimní aplikaci.
„Toto je pohodlná cesta jak spustit škodlivý kód, poskytující útočníkovi uživatelská práva, bez jakéhokoliv přičinění uživatele,“ uvádí Sorin Dudea, ředitel antivirového výzkumu společnosti BitDefender. „Nejedná se o příliš skrytý kód, což je běžná charakteristika různých typů současného malwaru. V každém případě, tento patří k těm, pro něž byste legitimní využití hledali marně.“
Zbytek žebříčku obsadili už starší, ale přesto „nezlomní“ e-mailoví červi (mass maileři).
Top 10 malware za měsíc březen vypadá následovně:


1. Trojan.Peed.Gen 55.58%
2. Win32.Netsky.P@mm 5.97%
3. BehavesLike:Trojan.ShellHook 2.07%
4. Win32.NetSky.D@mm 1.76%
5. Win32.Netsky.AA@mm 1.54%
6. Win32.Nyxem.E@mm 1.22%
7. Win32.Netsky.B@mm 1.07%
8. Win32.Netsky.C@mm 1.03%
9. Trojan.Kobcka.CZ 0.83%
10. Win32.Mydoom.M@mm 0.72%
11. ostatní28.21%

Produkty BitDefender na českém a slovenském trhu distribuuje společnost Tech Data Distribution.

Viz také:
Červů letos nepřibude, ale budou nebezpečnější
V rozporu s prognózami v únoru rostl adware

Autor článku