Hlavní navigace

Strážce ve dne v noci

1. 2. 2008

Sdílet

Levné IP kamerky jsou na trhu dnes běžnou komoditou, méně se pak již v nižší cenové hladině objevují zaříze...


Levné IP kamerky jsou na trhu dnes běžnou komoditou, méně se pak již v nižší cenové hladině objevují zařízení, která nabídnou například motorizované naklánění hlavy s optikou či možnost snímání obrazu v noci, což jsou dvě nejzajímavější vlastnosti modelu IC-7000 od Edimaxu.
Hledej heslo, šmudlo
Instalace díky utilitě pro skenování kamerky v síti proběhla hladce. Nutno podotknout, že poněkud více práce jsme měli s přihlášením k jejímu nastavení přes prohlížeč. Cizojazyčný papírový manuál nás odkazoval na odstavec, který v něm chyběl, přihlašovacích údajů jsme se tak dopátrali až v manuálu elektronickém.
Kamerku IC-7000 zřejmě mnozí zvolí pro její motorizované ovládání hlavice s optikou. Ta se může otáčet (175 ° ) a naklánět (–35° až +180 °). Co je potěšující, výrobce nezapomněl přibalit pevnou kovovou konzolu pro uchycení, kamerku tak lze umístit na strop. Vzdáleně v teple domova tak můžete přes webový browser kontrolovat jakoukoliv místnost od podlahy ke stropu. V kontextu umístění kamery na vzdálenější místo od PC tak trochu zamrzí absence Wi-Fi, na druhou stranu napájení lze řešit po Ethernetu, konektor IC-7000 podporuje technologie PoE.
Z dalších pokročilých vlastností Edimax nabízí možnost detekce pohybu, přičemž událost je realizována posláním e-mailu nebo například uploadem na FTP. To fungovalo dobře. Kamerka snímá v rozlišení až 640 × 480 bodů při frekvenci 10 snímků/s, což v praktickém provozu neposkytuje úplně plynulý obraz. Bohužel je také vybavena ne úplně kvalitní optikou s pevnou ohniskovou vzdáleností a pouze 4násobným digitálním zoomem. Zajímavostí je zde možnost ukládání snapshotů (snímků) na paměťovou SD kartu (slot je na zadní straně přístroje).
Na těle kamery kolem čočky je dále umístěna šestice infračervených LED diod, které zaručují vcelku slušný obraz, a to i v úplné tmě. Obraz z kamery je možné rovněž sledovat i na běžné televizi přes video kabel díky integrovanému TV-out konektoru.

IP kamerka nabízí dobře fiungující motorické naklánění hlavice, detekci pohybu a přisvětlování RF diodami při nedostatku světla, její slabinou je ale bohužel horší optika.

Autor článku