Hlavní navigace

Studentští aktivisté se setkají s Facebookem kvůli soukromí

5. 2. 2012

Sdílet

 Autor:
Rakouští aktivisté se chtějí se zástupci Facebooku setkat v pondělí ve Vídni a při té příležitosti jim předloží své návrhy na zlepšení ochrany soukromí uživatelů této sociální sítě.

Studentská skupina, která si říká Europe vs. Facebook, si na nejpopulárnější sociální síť stěžovala u úřadu irského Komisaře pro ochranu údajů v srpnu a září loňského roku. Ten si přitom chtěl na Facebook posvítit již delší dobu a stížnosti přistály na jeho stůl shodou okolností zrovna v době, kdy pro Facebook začal připravovat audit ochrany osobních údajů. Facebook, jako mnoho jiných amerických společností, působí v Evropě prostřednictvím své dceřinné společnosti registrované v Irsku. Proto by se zde měl řídit irskými, a ne americkými zákony.


Audit nakonec skutečně proběhl a jeho výsledkem byla prosincová zpráva, která obsahuje více než deset doporučení, jak zlepšit ochranu údajů a zpracování dat ve Facebooku. Regulátor tehdy také prohlásil, že pokud se bude společnost těmito body řídit, pak se nemusí bát, že by byl Facebook nějak v rozporu s irským či evropským právem. Facebook mu dal v několika případech za pravdu a slíbil například odstranit části IP adres ukládaných při použití sociálního pluginu Like.


Studentší aktivisté se nicméně domnívají, že irský regulátor byl ve svých výtkách příliš měkký a Facebook v otázce ochrany soukromí stále příliš nepokročil. „Domníváme se, že irský Komisař pro ochranu údajů důrazně neprosazoval evropské právo,“ říká Max Schrems, student práv na Vídenské univerzitě. Irský regulátor na to pouze uvedl, že pokud není stěžoval spokojen s výsledkem, může požádat o přezkoumání případu či se v krajním případě odvolat k soudu.

CS24


Schrems na příští týden naplánoval jednání, kterého se vedle něj zúčastní pouze jeden další aktivista skupiny Europe vs. Facebook. Z Facebooku se má na schůzku dostavit Richard Allan, ředitel Facebooku pro firemní politiku v Evropě, a zřejmě i jeden zástupce společnosti přímo z americké centrály. Schrems doufá, že díky nízkému počtu účastníků bude jednání více produktivní.


Mluvčí Facebooku reagoval pouze prohlášením, ve kterém uvádí, že „Facebook je vždy otevřen každému konstruktivnímu dialogu či diskusi v otázce soukromí, ať už s jednotlivci nebo organizacemi z celé Evropy.“ A toto setkání prý není výjimkou.