Hlavní navigace

Stylový telefon pro dámy

1. 4. 2007

Sdílet

Nokia 7373 dokonalý design pro krásnější polovičku lidstva Mobilní telefony již hezkou dobu neslouží pouze pr...


Nokia 7373 dokonalý design pro krásnější polovičku lidstva


Mobilní telefony již hezkou dobu neslouží pouze pracovním potřebám různých manažerů. Vysoké účty za nekonečné hovory našich drahých poloviček v pozdních večerních hodinách hovoří za své. Není proto divu, že se výrobci telefonů nezaměřují pouze na dokonalou funkčnost a technické vybavení, ale věnují velkou pozornost konstrukčnímu řešení a především stylovému designu. Když už máte strkat peníze do kapes mobilních operátorů, tak ať u toho alespoň vypadáte dobře a přístroj u ucha vám třeba sedne k šatům. A přesně tuto myšlenku dovedla společnost Nokia téměř k dokonalosti ve své řadě telefonů nazvané příhodně LAmour Collection. Její součástí je i designově dokonalý model 7373, který nabízí ženám možnost považovat telefon téměř za módní doplněk.
Hned u výběru jedné ze tří verzí přístroje se budete muset rozhodnout pro zářivou růžovou nebo poněkud decentnější bronzovou a černou (chromovou) variantou. Ať už dáváte přednost té či oné barvě, do rukou se vám dostane malý telefon s rozměry 88 x 43 x 23 mm, který snadno skryjete v dlani a se svými sto čtyřmi gramy vaši ručku nijak nezatíží. Při bližším prozkoumání zaujmou vkusné ornamenty, jakoby vyšité zlatou (resp. růžovou) nití kolem obřího displeje. Po straně přístroje na vás kouká decentní značková etiketa z vyšívané látky, spodek telefonu pokrývá dobře vypadající kůže. Když se podíváte do krabice, jistě zaplesáte nad množstvím skvěle vypadajících doplňků. Kromě v barvě telefonu zhotovených manuálů vás zaujme pohledné semišové pouzdro (pochopitelně taktéž ve stejné barevné kombinaci), stříbrný řetízek, který lze připevnit na roh přístroje, a rovněž opět designově sladěná drátová handsfree sluchátka. Techničtější typům bude chybět pouze datový USB kabel.
Konstrukčně je přístroj řešen tak, že vrchní stranu s displejem otáčíte na jednu či druhou stranu. Mechanizmus funguje spolehlivě a lehce, takže telefon otevřete snadno jedním prstem. Po otočení se na vás rozsvítí kvalitní aktivní TFT displej o velikosti 31 x 41 mm s parametry 240 x 320 bodů při 256 tis. barvách. Kontrast displeje i čitelnost jsou na velmi vysoké úrovni a potěší i náročnější uživatele, přestože na přímém sluníčku se zmíněné vlastnosti podstatně zhoršují. Zajímavostí je určitě automatické převracení obrazu na displeji tak, aby nebyl po otočení pohyblivé části vzhůru nohama. Pod displejem v druhé části telefonu se nachází klávesnice s klasickým rozložením Nokie, na níž vás nemá v podstatě co překvapit. Určitě ale mile překvapí velikost a rozestup tlačítek, který umožňuje velmi pohodlné psaní i rozsáhlejších SMS zpráv. Designéři telefonu byli při své práci opravdu důslední, a proto se po zavření přístroje na displeji zobrazí "šetřič", dokonale ladící s ornamenty na plastovém krytu. Šetřílky určitě uklidní, že se displej po chvíli přepne do úsporného režimu a zobrazuje pouze aktuální čas.
Přístroj je samozřejmě vybaven několika moderními multimediálními funkcemi. V první řadě se jedná o 2Mpx fotoaparát s až osminásobným digitálním zoomem, možností nastavení vyvážení bíle a dalšími základními funkcemi. Díky tlačítku na boku lze fotografovat i v zavřeném stavu, což je velmi praktické. V telefonu naleznete také vcelku kvalitní hudební přehrávač, podporující formáty MP3, AAC, M4A, eAAC+ a AAC+ a zobrazující informace o skladbách z ID3 tagů. Hudbu si můžete do telefonu stahovat buď přímo z internetu, nebo z počítače pomocí rozhraní Bluetooth. V balení naleznete 128MB microSD paměťovou kartu, lze ji vyměnit až za 2GB. Pro poslech nechybí ani jednoduché rádio, které funguje pouze po připojení sluchátek. V tomto směru putují na stranu Nokie dvě výtky hudbu nelze zesílit tak, aby přehlušila třeba i běžný rachot v metru, a špunty do uší nejsou zrovna malé a občas v uchu tlačí.
Po stránce komunikace telefon nabízí přenos dat pomocí technologií GPRS, EDGE či HSCSD ve vestavěném internetovém prohlížeči. Editace SMS zpráv umožňuje použití pokročilého slovníku T9, nechybí podpora MMS a e--mailů, které lze posílat/načítat pomocí protokolů SMTP, POP3, IMAP4 a APOP. Telefon je dále vybaven všemi běžnými funkcemi, podporujícími snadné ovládání, takže v něm naleznete výběr profilů, vícepoložkový telefonní seznam, kalendář, vyzváněcí tóny apod. Pokud si telefon vybíráte podle elegance a stylu a můžete si trochu připlatit, určitě vás Nokia 7373 svým pojetím zaujme.

Nokia 7373

styl a design
kvalitní barevný displej
fotografování v zavřené poloze
v balení chybí USB kabel
nedostatečné zesílení ve sluchátkách
velikost špuntů sluchátek
Cena včetně DPH: 7 490 Kč
K testu zapůjčila firma: Nokia,
www.nokia.cz

Autor článku